Англия преследва първа Световна титла от 1966 година

Последното препятствие на женското футболно първенство е Испания

Англия преследва първа Световна титла от 1966 година

Европейският шампион Англия излиза в мач за историята срещу Испания във финала на женското Световно първенство по футбол. "Лъвиците" ще преследва първа световна титла за страната си от 1966 г. насам.

Испания също играе в първия си финал, а на стадиона в Австралия се очакват 75 000 фенове на двата отбора. Очакват се милиони пред телевизионните екрани. Срещата е от 13 часа днес. 

Победителите ще станат петата различна нация, която ще бъде коронясана като световен шампион в деветото издание на турнира.

Съединените щати (четири пъти), Германия (два пъти), Норвегия и Япония са останалите носители на трофея.

„Всички говорят за 1966 г., така че нека да бъдем най-добри и да постигнем успех. Да стигнеш до финал е специално, особено с предизвикателствата, които имахме. Но сега искаме да спечелим и него“, каза мениджърът на Англия Сарина Вигман

"Лъвиците" тръгват към световната слава 13 месеца след като победиха Германия на Уембли, за да спечелят Европейското първенство за първи път.

Англия и Испания никога не са се изправяли един срещу друг на Световно първенство. Но "лъвиците" са загубили само два от последните си 13 мача във всички състезания срещу Ла Роха (печелят седем и правят равенства в останалите четири).

Последната им среща беше на четвъртфиналите на Евро 2022, когато Англия се нуждае от късен изравнителен гол от Ела Туун и победител в продълженията на Джорджия Стануей, за да стигне до полуфиналите.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки