Официално: Мондиал 2026 с 48 отбора и 104 мача

ФИФА прие революционен формат

Официално: Мондиал 2026 с 48 отбора и 104 мача

Световното първенство по футбол в САЩ, Мексико и Канада през 2026 година ще продължи цели 40 дни и ще предложи на феновете 104 мача, съобщиха официално от ФИФА.

Мондиал 2026 ще бъде първият с 48 отбора - 16 повече от досегашните 32, а новият формат на турнира ще предложи рекорден брой срещи.

Първоначалната идея на ФИФА бе тимовете да бъдат разделени в 16 групи по 3, което да съкрати груповата фаза за сметка на елиминациите, но в крайна сметка световната футболна централа се отказа и групите ще бъдат в досегашния си вид с 4 състава.

Това означава, че само в групите ще се играят 72 мача, което е повече от всички двубои на последното Световно първенство в Катар (64).

От 12-те потока с по 4 отбора, първите два и осемте най-добри завършили на трето място отиват във фазата на директните елиминации.

Мачовете там ще започват от 1/16-финали и ще се състоят от общо 32 мача за огромния общ сбор от 104 двубоя на Мондиал 2026. По този начин финалистите ще изиграят по общо 8 мача на първенството, вместо досегашните седем.

Ръководствата не шестте континентални конфедерации са се срещнали с президента на ФИФА Джани Инфантино в понеделник и никой от тях не е възразил на неговото предложение за формата на Мондиала.

Очаква се обаче удължаването на продължителността на турнира да разгневи клубовете и играчите, които вече са подложени на огромно натоварване заради натоварения календар. Предложението на Инфантино обаче беше гласувано от Изпълкома на ФИФА и официално одобрено.

Мондиал 2026 ще се проведе в 16 града в САЩ, Мексико и Канада: Атланта, Бостън, Далас, Хюстън, Канзас Сити, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк/Ню Джърси, Филаделфия, Сан Франциско, Сиатъл, Гуадалахара, Мексико Сити, Монтерей, Торонто и Ванкувър.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки