Виетнам иска Кръстаич за селекционер

В Азия търсят заместник на Филип Трусие

Виетнам иска Кръстаич за селекционер

Бившият селекционер на България Младен Кърстаич може да застане начело на Виетнам, съобщиха за БТА близки до специалиста. 50-годишният сърбин има здрава конкуренция, включваща други 11 кандидати. Сред претендентите за поста има португалец, белгийци, бразилец, аржентинец, както и треньори от Япония и Република Корея.

Виетнамците се разделиха с френския ветеран Филип Трусие преди две седмици и все още избират на кого да поверят представителната формация на страната. Ден преди уволнението му на 27-и миналия месец те отстъпиха с 0:3 на Индонезия в Световна квалификация в зона Азия в група F. Ирак е на 1-о място в този поток с 12 точки и вече си е гарантирал място в третия кръг на пресяванията. Индонезия е на 2-о място със 7, а виетнамците са с 3 два кръга преди края и трудна задача да изпреварят прекия си съперник предвид програмата и преките двубои.

След като Филип Трусие не оправда очакванията, се появиха информации, че ще се търсят варианти с азиатски треньори, които да са близки до цялостната ситуация. Дори беше промотирано името на корееца Парк Хан-Сео, но от Футболната федерация отрекоха такъв вариант.

"За да се избере треньор, ще трябва да се отговори на много критерии. Тези критерии ще помогнат на федерацията да оцени дали кандидатите са подходящи или не. За да водите отбора трябва да имате добра експертиза, да разбирате виетнамската култура и футбол и да знаете как да приемате различията", обясни вицепрезидентът на федерацията Тран Ан Ту.

Кърстаич приключи ангажиментите си с българския национален отбор на 26-и октомври миналата година, като два мача преди края тимът нямаше победа в квалификациите. Той се наслаждаваше на перфектна есен през 2022-а, когато пък нямаше нито една загуба. Но лошото представяне по време на квалификациите за Евро 2024, съчетано с тотален малшанс, означаваха преждевременен край на ангажиментите му с "лъвовете".

Преди това той е бил помощник-треньор и селекционер на Сърбия, водил е ТСК Бачка Топола в родината си, а също така и израелския гранд Макаби (Тел Авив), който класира за участие в Лигата на конференциите.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки