Ексклузивно в NOVSPORT.COM: Григор Димитров е аут за Олимпийските игри

Димитър Кузманов и Виктория Томова с шанс да играят в Париж

Ексклузивно в NOVSPORT.COM: Григор Димитров е аут за Олимпийските игри

Григор Димитров със сигурност няма да участва на Олимпийските игри в Париж. Това показа проверка на NOVSPORT.COM в регламента за класиране.

С отказа си да участва в мачовете за Купа „Дейвис“ срещу Казахстан през уикенда Григор и на теория няма шанс да играе в Париж. В схемата на Игрите играят 64 тенисисти, класирани по ранкинг, но не повече от 4 от една държава. Има обаче много важно условие – да са представлявали поне два пъти държавата си за Купа „Дейвис“ в олимпийския цикъл, като поне един от тези пъти да е през последните 2 години. До момента Димитров не се присъедини нито веднъж към отбора ни и при оставащо само едно участие в Неофициалното световно първенство, няма как да покрие критериите.

Всъщност Григор е играл за последно за България през юли 2015 г., когато бихме Люксембург. Това можеше да направим и без него, но той реши да се включи, за да се класира за Олимпийските игри в Рио де Жанейро, където стана първият отпаднал тенисист изобщо след по-малко от час игра срещу Марин Чилич. Далеч по-важно беше да запише участие за Купа „Дейвис“ срещу Словения по-късно същата година, когато можеше да помогне за класирането ни в по-горната група, но той не го направи.

Последният мач на Димитров за Купа „Дейвис“ в България пък е през февруари на далечната вече 2013 г.

Димитър Кузманов е единственият български тенисист, който към момента отговаря на критериите за участие в Неофициалното световно първенство за олимпийския цикъл. И въпреки че е по-назад в ранглистата, той има шанс да играе в Париж, ако получи една от регионалните уайлд карти.

Шанс по ранкинг да играе на Олимпийските игри има и Виктория Томова, ако през април участва на женския вариант на надпреварата „Били Джийн Кинг Къп“.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки