Непробиваем Цонга в последния "Мастърс"

Французинът излъга Налбандян, взе му титлата и го изхвърли от финалите в Шанхай

Непробиваем Цонга в последния "Мастърс"
Жо-Вилфред Цонга спечели последния мач от редовния сезон в тениса за 2008 г. Невероятният французин демонстрира шеметна класа, с която успя да изтръгне титлата от „Мастърс” турнира в Париж от Давид Налбандян. В прекрасната атмосфера на зала „Берси”, Цонга победи с 6-3, 4-6, 6-4 Налбдандян и за пореден път демонстрира уникалните си способности да играе най-добре, когато е поставен под най-високо напрежение.

Мачът имаше и друг огромен залог – финалът на „Мастърс” сериите в Шанхай, който е предвиден само за първите осем в „Ей Ти Пи” класирането само от началото на годината. С победата си Цонга се класира за турнира в Китай след седмица и същевременно изхвърли Налбдандян за втора поредна година от състезанието, известно с големия награден фонд, който се разделя между 8 тенисисти, разделени в две групи.

В днешния финал аржентинецът не успя да разгадае почти до последно сервиса на Цонга, който му наниза 26 аса. Причината бе проста - заради страхотния си начален удар миналогодишният победител често си избираше ъгъл, в който да се опита да хване удара на финалиста от Australian Open 2008.
В първия сет бившият номер 3 сам се проби още със старта на мача с две двойни грешки в гейма си. След това Цонга задържа подаването си до края на сета.

Във втория сет Налбандян отново тръгна трудно, като му се наложи да спасява възможности за брейк на своя опонент още в първия гейм. Аржентинецът обаче се справи с напрежението. Стигна се до 4-4, когато Цонга пропусна да направи пробив след куп възможности. Това подейства отрицателно на младия талант и „старият войник” Налбдандян се възползва от това, след като спечели почти само с грешки на Цонга десетия гейм, с което и сета.

При изравнени сили и въпреки подкрепата на публиката, аржентинецът изглеждаше, по-вероятният победител, имайки се предвид невероятният му опити и успеваемост във напечени финалите като този.
Цонга обаче за пореден път показа, че има психика, нужна му да печели най-големите състезания. След осъществен пробив сравнително в началото на решителната част, Налбдандян се събуди и започна да притиска съперника си за връщане на пробива.

В  средата на сета Цонга губеше с 0:40 – успя да спечели гейма и не допусна връщане на пасива. Кулминацията – последният гейм. Французинът отново се оказа в същата ситуация, губейки с 0:40 – спечели го отново с 5 прекрасни точки, които му дадоха титлата.