Любо Ганев с вдъхновяваща реч в Европейския парламент

Вижте подробности

Любо Ганев с вдъхновяваща реч в Европейския парламент

Президентът на Българска федерация Волейбол (БФВ) Любомир Ганев участва днес в конференция в Европейския парламент в Брюксел. Темата бе "Младеж и спорт в Европейския съюз: Между големите обещания и реалността Европейски парламент". Началото дадоха българския евродепутат Андрей Слабаков и италиянския му колега Пиетро Фиоки. Освен Ганев в дискусията участваха едни от най-големите български спортисти – Христо Стоичков, Таня Богомилова, Мария Гроздева, Антоанета Стефанова и Йордан Йовчев.

Речта на Ганев беше най-конкретна и предизвика най-много аплодисменти. Пиетро Фреки, европейски консерватор и реформист, специално похвали Българската федерация по волейбол за проекта "С волейбол на училище". Спортните легенди обсъдиха в Европейския парламент най-вече изоставането ни в изграждането на модерна спортна база.

Преди конференцията Ганев и Стоичков получиха покана за визита в Европейската комисия. Там двамата разговаряха с българския еврокомисар Илиана Иванова. На срещата присъстваха бившият председател на комисията Жан-Клод Юнкер, както и комисарят по бюджета Йоханес Хан.

Ето цялата реч на Любомир Ганев:

Тройна победа: Стратегически сътрудничества за насърчаване развитието на спорта чрез партньорства между федерации, бизнес и държавни институции

Уважаеми членове на Европейския парламент, скъпи колеги, журналисти, гости и приятели,

За мен е огромно удоволствие, че имам възможността да застана днес пред вас и да насоча вашето внимание към един изключително важен въпрос в стремежа ни за по-добро бъдеще и развитие на младите хора в Европа. А именно: за необходимостта за още по-тясното сътрудничество и координация между спортните федерации, бизнеса и институциите - държавни и европейски. Опитът ни показва, че само чрез задълбочаване на тези сътрудничества и координация,
ние можем да отговорим на предизвикателствата на времето и на изключително динамичната технологична среда, в която живеем. И така да осигурим по-добро бъдеще за младите хора в Европа. 

 Защо задълбочаването и развитието на тези сътрудничества е важно?

1. На първо място, защото така обединяваме ресурси и експертиза: Всеки един от тези 3 стратегически партньора притежава ценни ресурси и Know How, а обединени - могат да доведат до много по-значими резултати, отколкото биха могли да го постигнат поотделно.

2. Стимулира иновации: Спортните федерации се нуждаят от нови идеи и решения, за да се развиват. Бизнесът може да им предложи експертиза и технологии, а държавните и европейски институции – регулаторна среда, благоприятстваща иновациите.

3. Само обединени можем да достигнем до по-широк кръг от хора: Чрез сътрудничеството си, трите стратегически партньора могат да направят спорта по-достъпен за хора от всички възрасти, социални групи и с различни интереси.

4. Спортът е един от основните инструменти за придобиването на ставащите все по-важни и търсени от бизнеса Soft Skills. Доказано е, че масовото и активно

занимание със спорт води и до повишаване на общата производителност, а от там и на конкурентоспособност,
което е много важно за позицията на Европа в силно конкурентна среда!

Ролята на Европейските институции в този процес е особено важна: 

  1. Европейският съюз би могъл да осигури целева финансова подкрепа за проекти, които насърчават сътрудничеството между спортните федерации, бизнеса и държавните институции.

 2. ЕС може да приема закони и директиви, които да улесняват това сътрудничество. Може да насърчава локални законодателни инициативи, които да подкрепят тези процеси.

 3. Не на последно място ЕС може да играе роля на координатор между различните заинтересовани страни.

  Например: чрез организирането на форуми където всички заинтересовани биха могли да се срещнат, да обменят идеи и да създадат партньорства. Тук бих искал да използвам възможността да дам пример с един такъв успешен проект, който се развива на европейско ниво. Инициативата School Volley или както я наричаме в България - "С волейбол на училище", е отличен пример за сътрудничество между Европейската конфедерация по волейбол (CEV), националните волейболни федерации и Министерства на образованието и спорта. Инициативата е съфинансирана по програмата Erasmus+, а специално в България успяхме да привлечем и местни партньори от бизнеса, като така да я направим още по-всеобхватна и достигаща до по-голям брой деца и училища. Целта на инициативата е да се популяризира волейболът сред децата и младите хора в Европа чрез възстановяване и засилване на връзките между волейболните клубове и училищата, в чиито район даден волейболен клуб оперира.

В рамките на програмата се организират волейболни демонстрации в часовете по физическо възпитание, турнири и междуучилищни първенства, обучават се учители и треньори и се предоставя спортно оборудване. 

Резултатът е забележителен ръст на интереса към волейбола сред децата и младежите. Повишава се нивото на играта на професионално ниво, защото много повече деца, които имат талант и физически данни започват да играят волейбол. И, разбира се, съвсем не на последно място, имаме значително подобряване на общото физическо и здравословно състояние при подрастващите, защото много повече от тях започват да спортуват, да се движат, да водят по-здравословен начин на живот.

 България е една от 28-те страни, която изпълнява проекта. В рамките на 3-годишния му срок трябва да бъдат обхванати над 100 училища. Ние се намираме във втората й година и успяхме да посетим над 50 училища. Според данните на Европейската конфедерация по волейбол само за учебната 2022/2023 година, са участвали 1123 основни училища в цяла Европа и е достигнато до 61 475 преки участници. В обхвата на проекта бяха проведени 16 233 дейности - работилници, уебинари, семинари, училищни посещения и спортни занимания.

 Винаги съм вярвал, че образованието и спортът вървят ръка за ръка. Децата ни трябва да учат и трябва да са здрави. Ние желаем да намерим най-големите таланти, да ги развием и да станат гордост за България един ден. Доказателство за успеха на "С волейбол на училище" са резултатите и призовите места на подрастващите ни отбори на най-големите международни турнири през миналите няколко години. Неслучайно и през 2024-а сме домакини на две европейски и едно световно първенство за подрастващи. 

Заключение: Ето защо, в заключение, бих искал да използвам трибуната, която ми е дадена и да ви призова да продължите да подкрепяте и насърчавате тези сътрудничества между федерации, бизнес и държавни институции, както на национално, така и на европейско ниво. Да мислите и създавате предпоставки за такива взаимодействия и колаборации, особено когато става въпрос за масов спорт и за спорт сред децата и подрастващите! Спортът и активният начин на живот винаги са били важни, но във времената, в които живеем и новите предизвикателства, пред които се изправят младите хора трябва допълнително да ги насърчаваме и стимулираме да живеят здравословно и да спортуват. Вярвам, че това е ключът към по-добро бъдеще за цялото ни общество.

Мартин Божилов: Никога не съм работил с толкова млади момчета на едно място

Ще бъде изключително тежък мач с Канада, призна националът на България

Любо Ганев: Виждам усмивки в отбора

„С правилните хора и с изграждането на колектив, резултатите ще дойдат“

Бленджини: Ключът бе в края на втория гейм

Това не е добре, призна селекционерът след 0:3

Франция би България в дебюта на Бленджини (ВИДЕО)

Любо Ганев гледа от трибуните

Лоренцо Мичели: Отборът има нужда от време

Селекционерът на женския отбор говори след Лигата на нациите

София, Плевен и Разлог домакини на допълнителните квалификации за момичетата под 16

Турнирът е тази седмица

Любомир Ганев: Успех, спортисти! Днес е вашият ден

Президентът на волейбола с обръщение по повод празника

Волейболистките паднаха от Япония

Вижте подробности

Операцията на Алекс Николов се отлага

Волейболният ни национал страда от дискова херния

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки