Боде Милър : Знам къде е България

Пресконференция на Боде Милър в зимния курорт Зьолден.

Боде Милър : Знам къде е България

Пресконференция на Боде Милър в зимния курорт Зьолден. Милър беше отговори на въпросите на журналисти, сред които беше и репортер на  Новспорт”

 

- Боде, как си? Казват, че си в страхотна форма.

- За първи път от няколко години  мисля че се подготвих отлично през лятото. Нормално съм в добра форма в началото на сезона, а сега, когато имам свой тим, правя нещата по начина, по който искам. Промених някои неща в тренировките и смятам, че това ще ми помогне да стана по-добър. Разбира се, не е важно да си силен само в началото на сезона, трябва и постоянство.

- Наистина ли спиш в хотел?

- Не. Преди две години спах в хотел, по настояване на шефовете на отбора на САЩ. Вечерях в караваната си, после шофирах 20 минути, за да си легна преди 22,30. Ставах половин час по-рано от другите, за да се върна в караваната и да си свърша нещата. Така - цели 5 месеца. Не искам да си спомням за този период. Караваните ми са тук, в Зьолден, и съм си като у дома.

Колко каравани имаш?

- За първи път съм със собствени каравани. Преди ми ги даваше германска фирма - като спонсорство. В края на сезона ги връщах. През лятото си купих 3 големи каравани, които ги теглят камиони. Качих ги на кораб и ги докарах в Европа.

- Какво са промените  в тренировките ти  през лятото?

- Много уморително е да се кара във всички дисциплини. Тренирах с големи тежести. Искам да съм по-лек и no-бърз. Миналата година бях доста тежък преди началото на сезона. В караваната имам фитнес.

- Колко бърз си всъщност сега и имаш ли база за сравнение с другите?

- Аз съм най-бързият. Преди беше лесно - можехме да караме с австрийците и да сравняваме времената си. Тук затвориха пистата веднага след като Бени Райх се пусна. Карах обаче с шведите, както и със сънародника ми Тед Лигети. Те са много бързи, аз обаче бях по-бърз от всички (б.а. - отговорът на този въпрос продължава дълго, защото Боде се смее почти след всяко изречение).

- Какво най-вече ще гониш през този сезон? Нова победа в генералното класиране за световната купа или златни медали от световното? Или пък вече мислиш за олимпиадата Ванкувър2010?

- За олимпиадата е рано да мисля. Много искам да взема отново световната купа, защото това означава, че съм бил постоянен през сезона. Искам да спечеля повече състезания, отколкото рекорда ми -мисля, че беше 13. Това обаче ще е супертрудно, защото има много скиори, които карат в 1-2 дисциплини. Идеалният вариант ще е да взема световната купа и да стана световен шампион.

- Ще гласуваш ли на 4 ноември?

- Зависи къде ще съм. Ако наблизо има къде, със сигурност ще гласувам.

- Засегна ли те световната финансова криза?

- Напротив. Спонсорът ми „Сулерфунд" се представя изключително. Борсите се сриват до 70% , а при тях спадът е до 4%. На другия ден дори скача с 2%. И това е факт. Много съм доволен, че си сътрудничим толкова добре. А иначе - изобщо не ми пука. И с много пари, и с малко пари няма да се променя изобщо. Бил съм беден и това не ми е било проблем.

- Как ще коментираш завръщането на Свиндал в световната купа?

- Това е чудесно нещо. Радвам се, че вече е здрав. Ние сме приятели и аз много го харесвам, защото като мен се стреми да кара във всички дисциплини.

- Би ли направил като Ласе Кюс - да навлезеш в бизнеса със спортна екипировка, след като сложиш край на състезателната си кариера?

- Всъщност аз съм го изпреварил в това отношение. Вече 8 години имам своя марка за спортни облекла. Имам и друг бизнес през последните години. Сигурно е, че след време няма да си стоя вкъщи и да гледам телевизия. Не съм такъв човек, а ми трябва действие.

- Имаш ли дългосрочна стратегия в спорта?

- Не. Ще карам, докато това ми доставя удоволст-. вие и се забавлявам. Е, и докато съм на високо ниво. Преди три години бях пред отказване, защото в Световната купа беше отвратително. Скиорите бяха потиснати и нямаше дух.

Сега е друго.

- На снимките до Ласе в каталога на фирмата му си много усмихнат. Това означава ли, че харесваш Скандинавия?

- Снимките са правени в Швейцария. Може би защото са черно-бели, сте се объркали, че е тъмно и мрачно като в Скандинавия. Шегувам се. Много обичам Швеция и Норвегия и особено най-северните райони.

- Боде, а знаеш ли къде е България?

-Да. До Армения.

- Не. Между Румъния и Гърция.

- Да, бе, Румъния, не Армения. Имаше и още.

- Сърбия, Македония.

- А също и едно море, нали.

-Да, Черно море.

- А, да, точно така. И някъде от другата страна е Армения. Видяхте ли, че знам.