Норвегия на бойкот заради проблем с медийните права

Федерация по ски може да напусне ФИС

Норвегия на бойкот заради проблем с медийните права

Норвежката ски федерация и асоциациите на още седем страни може да се оттеглят от Международната федерация (ФИС) поради новите правила за продажба на медийните права за излъчване на събития от Световната купа, съобщава норвежкият телевизионен канал NRK.

През юли 2023-а ФИС подписа споразумение с маркетинговата компания Infront за разпределяне на правата за излъчване на стартовете от Световната купа от сезон 2026/2027 до 2033 година включително. Споразумението включва централизиране на медийните права, като ФИС поема пълния контрол върху процеса на продажба, а Infront предоставя изключителните маркетингови услуги.

Асоциациите по ски на Норвегия, Швеция, Финландия, Германия, Австрия, Италия, Словения и Швейцария се противопоставиха на споразумението, тъй като не е в интересите на националните федерации. Например, самата норвежка федерация преди това продаде телевизионните и маркетингови права за състезанията от Световната купа в Норвегия.

Според NRK, страните са сформирали коалицията "Снежинка", която е имала среща с ръководството на ФИС, но преговори не са започнали. Затова тези страните може да започнат да организират свои собствени състезания, които няма да се провеждат под егидата на ФИС.

"Имахме конструктивна среща с ФИС и се съгласихме да се срещнем отново след няколко седмици", каза Пернила Бонде, генерален секретар на Шведската ски асоциация.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки