Одермат с нов глобус, швейцарска доминация в Супер-Г

Рогентин с дебютна победа в стотния си старт за Световната купа

Одермат с нов глобус, швейцарска доминация в Супер-Г

Състезателите от Швейцария наложиха пълно надмощие в супергигантския слалом при мъжете от Финалите на Световната купа по ски алпийски дисциплини в австрийския курорт Заалбах.

Щефан Рогентин, Лоик Меяр и Арно Боасе заеха първо, второ и трето място в състезанието, а сънародникът им Марко Одермат, който остана пети, се поздрави с Малкия кристален глобус в дисциплината за втора поредна година.

В стотния си старт в Световната купа Рогентин спечели първата си победа. Той финишира с време от 1:13.36 минути. Втори на само 0.03 секунди остана Меяр, а третият Боасе приключи на 0.15 секунди.

Швейцарската доминация бе нарушена единствено от французина Сиприен Саразен, който финишира четвърти на 0.59 секунди изоставане от първото място.

Одермат, който още преди месец спечели за трети пореден сезон Големия кристален глобус, днес добави и Малкия кристален глобус в супергигатнския слалом. Той изостана с 0.64 секунди от Рогенттин, но това му бе напълно достатъчно за успеха и за третия трофей през сезона.

Шестата позиция в днешния старт бе разделена от представителя на домакините от Австрия Винсент Крихмайр и италианеца Доминик Парис, които завършиха с изоставане от 0.76 секунди.

В крайното класиране в супергигантския слалом Марко Одермат завършва на първо място с 496 точки. Втори с 409 точки е Крихмайр, а трети с 271 точки е друг австриец - Рафаел Хаазер.

Преди спускането в неделя, с което ще се закрие сезон 2023/24 в Световната купа при мъжете, в генералното класиране води Одермат с 1974 точки. Той има непреодолимия аванс от 874 точки пред Лоик Меяр и 995 пред третия Мануел Фелер от Австрия.

Малкият кристален глобус в спускането обаче изобщо не е решен, тъй като Одермат има преднина от само 42 точки пред Саразен.

Ако го запази, швейцарецът ще вземе четвърти трофей за сезона след Големия кристален глобус и малките в гигантския и супергигантския слалом.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки