Страхотна Шифрин се завърна с победа след контузията

Американката спецели и Малкия кристален глобус в слалома

Страхотна Шифрин се завърна с победа след контузията

Американската звезда Микаела Шифрин се завърна на пистата след шест седмици отсъствие заради контузия и спечели слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в шведския зимен център Оре. Така тя завоюва за рекорден осми път малкия кристален глобус в тази дисциплина.

Шифрин записа 1:42.95 минута, след като беше най-бърза и в двата манша - 49.94 секунди в първия и 53.01 секунди във втория. За нея това е 96-и успех в кариерата за Световната купа.

Хърватката Зринка Лютич остана втора с пасив от 1.24 секунда, а швейцарката Мишел Гизин е трета, на 1.34 зад Шифрин.

Американката записа осмата си победа за сезона като цяло и шестата в слалома, за да спечели титлата в дисциплината едно състезание преди края. Тъй като втората Петра Вълхова (Словакия) е аут от пистата поради контузия, единствената й останала съперничка беше германката Лена Дюр, която изпусна подиума с една стотна от секундата и зае четвърто място.

Шифрин се изравни с осем трофея в една дисциплина с шведската легенда Ингемар Стенмарк (слалом) и другата американка Линдзи Вон (спускане). Австриецът Марсел Хиршер спечели Големия кристален глобус осем пъти.

Микаела Шифрин пропусна 11 състезания, включително един слалом, след като получи травма на коляното и други наранявания при падане на 26 януари по време на спускането в Кортина д'Ампецо.

"Беше толкова хубаво да се състезавам отново днес. Наистина се гордея с моя отбор и със себе си", каза американката.

Изоставайки от швейцарката Лара Гут-Бехрами с 345 точки при четири оставащи състезания, Шифрин има математически шанс да се бори за шеста Световна купа. Но тя каза, че няма да участва в скоростните дисциплини до края на сезона.

Гут-Бехрами, който не участва в неделя, има 1654 точки на върха, с 282 повече от италианката Федерика Бриньоне, която успя да спечели само четири точки на 27-о място днес. Шифрин е трета с 1309 точки.

Гут-Бехрами води и в спускането, супергигантския и гигантския слалом преди финалите на Световната купа през следващите два уикенда в Заалбах-Хинтерглем (Австрия).

За малката световна купа в спускането Шифрин има 730 точки, пред Влъхова с 505 и Лена Дюр с 492.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки