Реал отива на "Алианц Арена" само с една мисия - да свали Байерн от европейския трон

Реваншът с "кралете" е най-голямото изпитание за Пеп Гуардиола в Мюнхен досега

Реал отива на "Алианц Арена" само с една мисия - да свали Байерн от европейския трон
Байерн Мюнхен е поставен днес пред най-голямото изпитание при защитата на европейската си корона досега. Карл-Хайнц Румениге обе­ща „мегаспектакъл" и „ад за Реал" днес. Болката от за­губата с 0:1 в Мадрид още е осе­заема. Притежанието на топката не произведе голови ситуации, нулата се промени. Това не бива да се повтаря днес.

Всички погледи сега са насочени към Пеп - треньорът на Байерн за пръв път е подложен на съмнение. Прясно обръснат и в розово яке Гу ардиола изглежда спокоен докато отговаря на журналистическите въпроси. Да търси аргументи в полза на продължителното владеене на топката, не нами­ра за нужно - за него това е най-важното. Такъв беше и като играч, и като треньор: „Това, което придава смисъл на футбола, е топката".

Докато е в Байерн обаче важат и трофеите. От тях зависи не само количе ството изпити бири под баварските тенти. Дотук сезонът е добър, въпросът е дали ще стане велик, ако след титлата дойдат и ку­пата на Германия, и трофе­ят в Шампионската лига. „Аз знам, че само требълът вече има значение", призна­ва Гуардиола. Байерн вдиг­на летвата след изключи­телна предишна кампания при Юп Хайнкес, но въп­росът изглежда се понрави на Пеп, съдейки от следва­щите му думи: „Човек трябва да е доволен от малките успехи, иначе ще си докара проблеми в бъде­ще". Първият шампион на Германия през март, полу­финал в ШЛ и финал за купа­та - всичко върви по план.

Думите му обаче са посла­ние към феновете, към критиците, дори към ръковод­ството на клуба: трябва да сте доволни от постиг­натото досега, ако нещо се обърка срещу Реал, няма да е краят на света. Дотук с обещанията за ад и мегаспектакъл. Гуардиола няма нищо общо с тях.

А съперникът съвсем не е случаен. Той го знае по-доб­ре от всички. Може да го е бил често с Барселона, но това не означава, че ще го прави винаги по навик. Реал Мадрид от пролетта на 2014-а - със звездите в със­тава и треньор, лишен от всякаква суета - е най-доб­рият продукт на Кралския клуб в последните години. Когато говори за съперни­ка, Гуардиола казва „голям отбор", „големи играчи", „голям клуб"; когато описва футболистите, използва най-често „бързо", „оръ­жие", „най-бързия защитник в света", „контраатака". И Байерн наистина не се справи срещу свръхзвукови­те контри на съперника преди седмица. Въпросът е дали Реал ще се държи по същия начин и на реванша? Според Гуардиола няма само да брани резултата, но ще търси гола. Иначе ка­зано, Реал също ще има участие в спектакъла или ада.

Няма значение кой ще играе, макар да се очаква Кристиано и Бейл този път да са заедно на терена. А тук са още Ди Мария, Бензема... „Това не е важно, а и не зависи от мен. Всички ще бягат като луди и ще се борят за мечтата си", казва треньорът на Байерн.

За разлика отпреди сед­мица Кристиано Роналдо вече е напълно здрав и от­ново бележи. При 4:0 над Осасуна португалецът на­низа два гола с топовни шу­тове. „Няма друг в света с такъв удар", призна врата­рят на Осасуна Андрес Фернандес. „Ако в Мюнхен са ви­дели тези голове, вече тре­перят", написа пък „Мар­ка".

Едва ли е така, но Гуар­диола трябва да измисли нещо. „Дали ще променя не­що след доминацията без голове? - реторично пов­тори въпроса Пеп и доба­ви: - Вероятно." След като преспи, утре сутрин веро­ятно ще каже на играчите си. Засега само си пожелава повече агресия от тях в на­казателното поле, макар това да означава и по-го­лям риск.

Гуардиола трябва да намери отговора. Спек­такъл или ад - какво значе­ние има, важни са победи­те. Те ще дадат оценката за първия сезон на треньо­ра в Байерн.

Факти преди мача:

Марио Манджукич е един­ственият застрашен да пропусне финала от Байерн заради натру­пани картони. При следващо предупреждение от Реал Мадрид „ще изгърмят" Серхио Рамос, Шаби Алонсо и Асиер Иярамен­ди.

Реал Мадрид преследва 10-ата си КЕШ, последната бе пре­ди 12 години. Байерн, с 5 КЕШ, се опитва да стане първият тим след Милан с два поредни три­умфа в турнира. Ако се класира за финала, Байерн ще е първият отбор с три поредни финала след Ювентус (1996-98).

Байерн и Реал се срещат за шести път на полуфинал за КЕШ/ШЛ, като германците са по­беждавали 4 пъти (1976, 1987, 2001, 2012), а мадридчани само през 2000 г.

Реал елиминира Байерн по пътя към последните си два три­умфа за КЕШ - през 2000 г. (на полуфинал) и през 2002 г. (на четвъртфинал).

Байерн е 15-5-1 у дома срещу испанци, като загубата бе от Ла Коруня с 2:3 през 2002/03.

Байерн спечели 20 от последните си 24 домакинства в ШЛ, но само едно от най-скорошните три.

Реал има 5 загуби в послед­ните си 23 гостувания в Европа, 4 от тях са на немска земя.

В два мача на елиминация Байерн има 9 успеха и 6 отпадания срещу испанци, а Реал е 13-8 срещу германци.

Байерн е за 16-и път на полу­финал, досега има 10 успеха и 5 отпадания.

Реал Мадрид е за 25-и път на полуфинал, досега балансът му е 12-12.

Байерн Мюнхен - Реал Мадрид (21:45, "Алианц Арена")
Съдия: Педро Проенса (Португалия)

Вероятни състави:
 
Байерн Мюнхен: Нойер - Лам, Боатенг, Данте, Алаба, Мартинес, Швайнщайгер, Робен, Мюлер, Рибери, Манджукич
Треньор: Хосеп Гуардиола

Реал Мадрид: Касияс – Карвахал, Пепе, Рамос, Коентрао, Алонсо, Модрич, Ди Мария, Роналдо, Бейл, Бензема
Треньор: Карло Анчелоти
Реал (Мадрид) се чуди как да се отърве от разочарованието Рейниер Жесус

Той бе купен за 30 милиона евро, но така и не записа нито един мач за "кралете"

Флорентино Перес: Искам 16-ата през следващия сезон!

Президентът на Реал (Мадрид) е жаден за още големи успехи

Анчелоти: Беше ни трудно, но след почивката успяхме да се вдигнем

Той бе на седмото небе след триумфа в Шампионската лига

Анчелоти записа името си със златни букви в историята на Шампионската лига (ВИДЕО)

Той се превърна в първия треньор в историята на най-престижния европейски клубен турнир, който печели трофея пет пъти.

Белингам: Дори не мога да мечтая за по-добър сезон

Звездата на Реал (Мадрид) бе на седмото небе

15-та! Реал (М) пак е властелинът на Европа (ВИДЕО)

"Кралският клуб" надви Борусия (Д)

Анчелоти за уволнението на Шави: Това е част от работата на треньора

Наставникът на Реал все пак съчувства на своя колега

Реал (Мадрид) вече е разбрал за тайната клауза на Мак Алистър

"Кралете" се интересуват от халфа на Ливърпул

Анчелоти разкри каква е най-добрата подготовка за финала в Шампионската лига

Треньорът на Реал (Мадрид) даде мнението си по наболелия въпрос

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки