Зума: 11 титулярни места за свободни

Туристи повече няма да идват, отсече треньорът на Локо (Пд)

Зума: 11 титулярни места за свободни
Старши треньорът на Локо (Пд) Христо Бонев даде интервю за в. "Марица". Зума говори за подготовката, скандалите, селекцията и юношите на "смърфовете".

- Мина почти 1/3 от подготовката. Каква е оценката ви за тази първа част?
- Свършихме доста работа. Преди началото на подготовката си поставихме за цел класиране в тройката. Това на практика ни задължи да изграждаме нов състав. Със стария просто няма как да гоним тази цел. Освен това ни напуснаха някои от най-добрите играчи. Трудно се намира заместник на Гара Дембеле, Кирчо Котев и Данчо Тодоров. Затова и пробваме толкова много играчи. Досега нямам, а и се надявам занапред да нямам проблеми с дисциплината и старанието на играчите. Всеки изпълнява поставените му задачи. Накрая ще играят най-подготвените. При мен в този момент има 11 свободни титулярни места.

- След контролата със Симитли се заговори за скандали във вашия лагер?

- Болни и завистливи мозъци, колкото щеш. Скандали категорично няма. А и като ме познавате, дали аз ще търпя някой да прави скандали и да го държа в отбора? Истината е, че ние не сме читалищен театър или балетна трупа. Ние сме футболен отбор, съставен от много различни характери. Нормално е да има противоречия и различни мнения. В крайна сметка обаче надделява моето, защото аз съм старши треньор и нося цялата огворност за подготовката и представянето на отбора. Което не означава, че не се вслушвам в мнението на другите. Затова настоях Здравко Лазаров да бъде играещ помощник-треньор, за да имам и по-добра комуникация с футболистите. Освен това ние не сме казармен отбор от провинциален тип, където босът е и треньор, и лекар и всичко останало, и откъдето изтича само контролирано-проверена информация. Нормално е да има и недоволни и инакомислещи. Важното е да изградим един боеспособен състав, готов да преследва целите и да бъде достоен за името Локомотив.

- Защо си тръгнаха досегашният капитан Георги Мечечиев и Георги Данов?

- За това трябва да попитате тях, не мен. Това си е изключително и само тяхно решение. Не съм имал намерение да се разделям с нито един от двамата. Специално Георги Данов го познавам още, когато беше в бебешкото кошче – него и близнак му Тони. Ние сме много близки семейни приятели. Той дойде да говорим и му казах, че не мога да гарантирам титулярно място или определен брой игрови минути. Казах му да се посъветва със семейството и да преценят сами. Предложих му вариант да намери отбор за преотстъпване, където да играе редовно и да натрупа нужния опит, защото определено е футболист с качества. Ако не намери такъв отбор, да се върне и да се бори за титулярно място наравно с другите. Георги Мечечиев пък усети курса към подмладяване, който поехме и явно не вижда място за себе си. Спомена, че ще се урежда за чужбина. Разделихме се като приятели.

- Има ли конфликт между играчите от отбора, когато президент беше Галя Топалова, и тези, които дойдоха при Константин Динев?

- Не. Мисля, че имаме много добър колектив. Пак повтарям, че ние тук сме над 30 души, не сме тоталитарно общество и всеки има свое мнение. Конфликт обаче няма. Нормално е да има нервност у някои. На лагер сме, момчетата са далеч от семействата си. Натоварванията са тежки и е нормално да има мърморене от някои. Тези неща, само който не е бил футболист не може да разбере. Чух, че Дани Кики и Кирил Акалски били собственост на Галя Топалова. Товя категорично няма как да е истина. Нито Киро, нито Кики са рейсове, за да са нейна собственост. Нашият президент Коко Динев им плаща заплатите и те са собственост на Локомотив. Деление по този принцип е смехотворно. Както е смехотворно и предположението, че аз бих се отказал от даден футболист, който се влага на 100 процента в тренировките, и показва нужните качества, заради някакво си илюзорно деление.

- Доста ядосан бяхте след първата контрола срещу Симитли?

- Ядосах се от играта през второто полувреме. От първото съм доволен. Може би някои от играчите са сметнали, че щом не са започнали през първата част, значи не са титуляри и са пренебрегнати. Очиведно това се е отразило на представянето им. Затова повтарям, че 11 титулярни места са свободни. Нивата е дълга, до края на подготовката има много тренировки и още поне 6 контроли. Всеки може да ме убеди с представянето си, че заслужава титулярната фланелка.

- Досега на проби дойдоха много играчи, които се оказа че нямат качества да играят в Локомотив. Това не пречи ли на нормалния тренировъчен процес?

- Веднага след края на контролата срещу Симитли седнахме на разговор с президента Коко Динев. Разбрахме се туристи повече да не идват. Това, което търсим е класен, ама наистина класен нападател, който може да реализира усилията на отбора.

- Доволен ли сте от представянето на юношите, които взехте на подготовка?

- Те се стараят много, но сегашната разлика между юношеския футбол и мъжкия е огромна. Знам, че им е трудно да се адаптират към първия отбор и ще им помагам всячески. Те определено имат качества и се надявам да покажат постоянство. Надявам се, че ще дойде и тяхния момент да пробият. Това обаче зависи от самите тях.

- Първият път, когато бяхте начело на Локомотив, въведохте практиката за ежеседмични учебни игри със старшата възраст и много млади момчета след това бяха интегрирани в първия състав. Ще върнете ли тази практика?

- Предвиждам не само това. Тренировките на юношите ще са по моя методика. Те ще се стремят да играят като първия отбор. Тези момчета, които бъдат преотстъпени пък ще бъдат под постоянно наблюдение на хора от моя щаб. Ако преотстъпим някой, ще изискам гаранции, че той ще играе. 

Стойне Манолов: За мен решението на Гриша Ганчев бе очаквано

Те се капсулираха от „червената“ общност и мислеха, че резултатите от Ловеч ще свършат работа тук…

Красимир Чомаков: Оставете Стамен Белчев

Не очаквах загубата от Ботев

Майкъла: На Гриша Ганчев просто му е писнало

„Лудогорец ще е шампион за 13-та поредна година“

Шеф в Ботев Пд обяви съдбата на треньора

Вижте какво каза Артур Платек

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Актуално


ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки