Атлетико Мадрид спечели "невъзможната" титла

С огромна разлика в бюджетите Диего Симеоне успя да наруши хегемонията на Барселона и Реал Мадрид

Атлетико Мадрид спечели "невъзможната" титла
„Мадрид е в червено и бяло", зарадва се Диего Симеоне, а по средата на мо­рето от клубни цветове има­ше син автобус. На борда бяха качени новите шампиони на Испания. За първи път от 10 години те не са от Реал Мадрид или Барселона. Привечер играчи­те на „дюшекчиите” започнаха да пристигат, но нямаше трофей, който да покажат на многохилядната тълпа. Оказа се, че президентът на федерацията е зает, затова награждаване не се състоя, но така или иначе никой вече не може да отнеме титлата на Атлетико. Рано или късно те ще си я получат.
Липсата на трофея не нап­рави празненството по-мал­ко бляскаво. Автобусът с иг­рачите се движеше бавно, а феновете се катереха по дър­вета и светофари, за да зър­нат любимците си. В Мадрид никога не са се събирали тол­кова много хора на едно мяс­то. Площадът „Нептун", където Атлетико празнува всичките си отличия, бе препълнен. Червени и бели мотопеди и велосипеди напра­виха шествие по улиците. Стана ясно, че 200 хиляди фе­нове са участвали в празнен­ствата. А може би и повече...

Халфът Тиаго преди време сравни Атлетико с Робин Худ, тъй като с по-скромни въз­можности „дюшекчиите” се бо­рят с богатите клубове. Да играеш мач за мач и да оцеля­ваш е клише, което при Симе­оне се превърна във футболна философия. Вече е забравено, че всички ги бяха отписали. Дори аржентинецът каза, че е невъзможно да спечели титлата, тъй ка­то за нея са абонирани Реал Мадрид и Барселона. Звучи наистина невероятно - от 18 години Атлетико не бе ставал шам­пион, а от 16 не бе оглавявал класирането дори за една сед­мица. Трябваше да чакат 14 години и 25 мача, за да спече­лят градското дерби с Реал Мадрид, но при Симеоне триумфи­раха 2 пъти поред срещу веч­ния съперник.

Ел Чоло е човекът, който обедини клуба, с който се идентифицира. Той разчита на същите играчи, които бяха на дъното около Коледа през 2011 г. и тъкмо бяха отстра­нени от третодивизионния Албасете за Купата на краля. За нула време ги трансформи­ра и превърна всеки един от тях в победител. Спечели Ли­га Европа, после разби Челси с 4:1 за Суперкупата на Европа, вдигна Купата на краля, за да се стигне накрая до триумфа с „невъзможната титла" в Примера и стигането до фи­нал в Шампионската лига. В този период Атлетико спече­ли повече от грандовете Ре­ал Мадрид и Барселона.

В шест мача през кампани­ята „дюшекчиите” не загубиха нито веднъж от Барса. Граб­наха титлата насред „Ноу Камп", не се пречупиха при ви­зитите си на най-големите стадиони като „Бернабеу", „Сан Мамес", „Местая", „Аноета" и „Санчес Писхуан". В Шампионската лига триумфи­раха още на митичния „Сан Сиро" и „Стамфорд Бридж". Освен това не загубиха нито веднъж на своя стадион. Оче­видно е, че не става дума за щастлива случайност. Невъз­можно е да се каже със сигур­ност, но това вероятно е най-трудната за печелене титла в Испания.

Логиката показваше, че хегемонията на Барселона и Реал Мадрид ще продължи. Симеоне припомни, че разликата в бюджетите е „само" 400 милиона евро по­вече в полза на грандовете. Освен това всяка година Реал и Барса печелят три пъти по­вече от тв права. Голмайс­торът на Атлетико (Фалкао) напусна миналото лято. Но­вият реализатор на дюшекчи­ите (Диего Коща) ще го пос­ледва. Всичките 11 играчи, ко­ито бяха на терена в послед­ния кръг, струваха по-малко от 40 милиона евро, а Барсе­лона само за Фабрегас плати повече от тази сума. Както и Реал Мадрид за Ияраменди.

Атлетико го направи по трудния начин. В последните седмици от сезона „дюшекчи­ите” изглеждаха изтощени. Повечето от играчите нат­рупаха прекалено много мачо­ве и това започна да се усеща негативно. Симеоне не може­ше да прави ротации, тъй ка­то не разполага с достатъч­но дълбочина на състава. Ле­вият бек Филипе Луис сподели, че напрежението е било брутално. След като Атлети­ко пропусна да стане шампи­он в предпоследния кръг у до­ма срещу Малага (1:1), на „Ноу Камп" срещу Барса стана още по-лошо, когато Арда Туран и Диего Коща напуснаха контузени, а Алексис Санчес откри за каталунците с феноменален гол, дошъл от нищото.

Симеоне клатеше тъжно глава край иг­рището. На почивката той каза на играчите си, че са по-добрият отбор. Последваха три голови положения в пър­вите три минути на второ­то полувреме. При третото резултатът бе изравнен. До края имаше достатъчно вре­ме, но Барселона не реагира. Ако изключим отменения гол на Меси, каталунците не съз­дадоха нищо, а и Атлетико не им го позволи.

Когато мачът свърши, Си­меоне побърза да се свърже със синовете си в Аржентина, които го чакаха на телефона. Дяволският план на Ел Чоло бе изпълнен до съвършенство, феновете на Барса бяха тъж­ни, че са загубили титлата, но аплодираха новия шампи­он. Те осъзнаваха, че са стана­ли свидетели на нещо изклю­чително.


Сид ЛОУ, The Guaridan 

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки