Марио Жардел: Станах футболист в корема на майка cи

Помня Илиан Илиев от Маритимо, твърди бразилецът

Марио Жардел: Станах футболист в корема на майка cи

Марио Жардел е eдин от най-известните футболисти, които ще играят в "А" група. Въпреки славата звездната покупка на Черно море се оказа земен човек. В уречения час идва за интервюто на "Тича" заедно с Ели Маркес. След като слизат от колата, двамата се шегуват и бистрят футболни теми. Марио се преоблича в съблекалнята и отговаря стегнато на въпросите ми с превода на Маркес.

- Марио, кога разбрахте, че ще станете футболист?
- Аз станах футболист още в корема на майка си. Явно Бог така е отредил. 

- Кой ви запали по футбола?

- Когато бях 11-годишен, един от чичовците ми ме заведе на стадиона. Почнах с децата на Ферентоварио Атлетико от родния ми град Форталеза. И така до представителния тим.

- Кога заиграхте при мъжете и помните ли първия си гол?

- Влязох в мъжете едва 15-годишен. В един от първите си мачове вкарах и за първи път. С десния крак.

- Кой ви научи да бележите голове, повечето от които шедьоври?

- Бог ми е дал дарбата да вкарвам. И с двата крака, и с глава. От мен да знаете - голово умение с тренировки не се постига. Не е ли вродено, и 5 пъти да тренираш на ден, няма да се отличаваш от другите. Иначе като всички момчета аз тренирах по 2 часа на ден. Ритах също в училище и махалата, но кое бразилско дете не го прави? 

- Кои голове са ви най-ценни?

- Всичките. Но ако трябва все пак да посоча някои, веднага се сещам за четири. С Галатасарай победихме Реал (Мадрид) с 2:1 в Монако и взехме Суперкупата на Европа с две мои попадения. Също два пъти вкарах за Порто при успеха с 3:2 над Милан в Шампионската лига.

- Като дете имахте ли идол?

- Възхищавах се на Зико. Отиграванията му с топката и погледът върху играта бяха уникални. Беше лидер на една от славните селекции на Бразилия, която игра най-добрия футбол на световните първенства през 1982 и 1986 година. Не е за вярване, че това поколение не стана световен шампион.

- Не играхте много за националния отбор на Бразилия. Чувствате ли се пренебрегнат?

- Не мисля. В най-хубавите ми футболни години - през втората половина на 90-те и началото на XXI век, на върха на атаката бе утвърден Роналдо Феномена. Трябваше него да го няма, за да вляза аз или който и да е друг. Все пак имам мачове и голове за родината си. Участвал съм на Копа Америка, в световни квалификации.

- Помните ли български футболист, срещу когото сте играли?

- В Маритимо имаше един нисък и подвижен халф - Илиев (бел. ред. Илиан Илиев). Вършеше им добра работа. Тук, на "Тича", ми го показаха на снимка и разбрах, че е юноша на настоящия ми клуб.

- Какво искате да дадете на Черно море?

- Ще опитам да вкарам последните си най-красиви голове в кариерата, да помагам на тима да побеждава редовно и да радваме публиката.

- През септември ставате на 37, а в момента не сте в оптимална игрова и физическа форма. Ще успеете ли за толкова кратко време да се подготвите добре за новия сезон?

- Вижте, в последните ми три бразилски отбора аз не бях използван правилно от треньорите. Знаеха, че съм Марио Жардел, и ме пускаха, без да съм готов. Само и само да вкарвам. Не проявиха разбиране и никой не ме изкача поне да се доближа да формата си, а после да изискват от мен. Форсираха влизането ми в игра и получих дребни травми от рода на разтежения. В Черно море отношението към мен е различно. Треньорът е внимателен. Първо иска да се подготвя и когато съм пълноценен, да ме използва както прецени. Дори да не стане в първия или втория кръг, не мисля, че ще се случи нещо фатално. По-добре функционално готов Жардел, отколкото Жардел без мощ в краката.

- От вас се очаква да респектирате защитниците в България с име, качества и едва ли не само с присъствието си в пеналта.

- Ще подхождам с уважение към всеки съперник и всяка защита. Доколкото разбрах, в "А" група има интересни играчи, а и предстоящото първенство се очаква да бъде по-оспорвано и с по-съдържателен футбол.

- Защо приехте да дойдете в България?

- Исках да опитам нещо различно. Да започна нов живот, да се запозная с нови хора, да опозная нова култура. При мен вече е съпругата ми и така съм по-спокоен.

- Какво знаехте за България?

- Нищо.

- Коя е първата дума от българския език, която научихте?

- Научих се да казвам "Добре". Моята работа обаче ще е на терена, а там футболният език е един. 

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки