Стефан Грозданов: ЦСКА трудно връзва два паса, в Левски няма промяна

И двата отбора трудно могат да мислят за титла този сезон, имат да измиват срам, заяви специалистът

Стефан Грозданов: ЦСКА трудно връзва два паса, в Левски няма промяна
Стефан Гоозданов без съмнение е един от най-изтъкнатите специалисти в българския футбол в последните годи­ни. Макар в момента да не води клуб, той следи изкъсо ситуацията във всички родни отбори. Какво мисли за новите Лев­ски и ЦСКА, как ще завърши двубоят и кой ще е шампион, четете в следващите редове.

Г-н Грозда­нов, какво очаквате от първото за сезона Вечно дерби?
- Със сигурност не очаквам да се получи много ат­рактивен двубой. Няма да има много голове, както и по­ложения. И двата тима все още не са във форма. Левски и ЦСКА предприе­ха отново сериозни рокади, мащабни селекции, играчите не са се напаснали. Така че ще бъде трудно да се побе­дят. Всичко това важи в по-голяма степен за ЦСКА, където бе подменен почти целият отбор.

Да поговорим първо за ЦСКА. Как ще се отрази отпадането от Зимбру в Лига Ев­ропа - мотивира­що или затормозяващо?
- В случая по-скоро мотивиращо. Не смятам, че кой­то и да е от двата отбора ще има проблем от такова естество. И Левски, и ЦСКА ще изигра­ят срещата така, сякаш е единствена и най-важна. Не очаквам да има много футбол, дер­бито ще се реши от силата, желанието, хъса. И всичко това ще е на ниво, въп­росът е да го има и другото.

Тимът имаше тежко пътуване до Кишинев. Ще успеят ли играчи­те да се възстано­вят?
- В това отноше­ние ще са малко по-изморени, факт е. Оставете пътува­нето, в случая по-важно е, че за ЦСКА мачът в чет­въртък бе много тежък. Най-вече ка­то тичане, раздава­не, единоборства. Не технически или тактически, по-ско­ро като натоварва­не. Но големият проблем в играта на ЦСКА е, че от­борът тъкмо бе за­почнал да се сра­ботва и отново бе подменен.

Сам споменах­те целия сменен отбор на „Армия­та". И докато в Левски бе нало­жително след по­зорния сезон, трябваше ли да се прави и в ЦСКА?
- Разбира се, че не. Аз обаче няма как да знам какво се случва финансо­во и дали продаж­бите са били нало­жителни. Но за от­бора е пагубно, Стойчо е прав за това. Тъкмо тимът започва да се сра­ботва, да се нами­рат, без да се гле­дат, както казваме, и те подмениха це­лия състав. Гледам ги срещу Зимбру и там нещата не бяха добри. Футболис­тите не се познават, трудно връзваха два паса.

В Левски не­щата изглеждат на другия полюс. Чуждестранен треньор, опити за налагане на нов стил. Виждате ли наченките на но­вия Левски?
- Виждат се някои неща. Наистина има наченки на опити за смяна на стила на игра при „сините", но е страшно рано за ге­нерални оценки. Може много да сбъркаме, ако се опитаме да дадем присъда. На този етап трудно се по­лучава, а и по-важ­ното е дали ще има търпимост    към треньора. Защото при първите две за­губи отново ще се стигне до напреже­ние и проблеми. Това не бива да се допуска, за да се случат нещата та­ка, както искат в Левски.

Ще успее ли Пепе Мурсия?
- Трудно е да ка­жа. Зависи от това колко време ще му се даде за работа, както и дали ще се адаптира достатъч­но бързо.

В ЦСКА селек­цията основно е от чужденци, до­като в Левски за­ложиха на изпи­тани играчи. Пра­вилен ли бе под­ходът на „Гере­на"?
- Това е големият въпрос, на който очаквам да получа отговор през сезо­на. Защото една част от тези футбо­листи са лимитира­ни, играли са вече в Левски и е трудно да се прецени, дали правилно да бъдат връщани, или не. Не се знае дали ще свършат работа. Хубавото за шефо­ве и треньори е, че са опитни. Само че аз не виждам про­мяната. Ще приема, че се е тръгнало по нов път, ако бяха докарани млади футболисти, на възраст около 21-22, максимум 23 години, които се налагат и се чакат резултати. Само че не виждам такива. Явно няма кой да чака да се гради бавно и постепенно отбор. Според мен вече е време посто­янният преход и в двата гранда да спре.

През миналия сезон говорихме основно в тези дербита, че на Левски е липсвал характер. Ще по­могне ли сега за това присъствие­то на Георги Ива­нов?
- Аз вече казах, че не очаквам двата отбора да имат проблеми от гледна точка на мотива­цията. Така че Левски ще изигра­ят на 101 процен­та този двубой. По принцип обаче винаги е хубаво за отбора, когато Гонзо е там.

Докъде могат да стигнат двата тима тази година в шампионата? Може ли да има цел „титла"?
- Трудно ми се вижда да се борят чак за титлата. Ако някой от два­та отбора успее да стигне такова ни­во, това ще озна­чава да е надско­чил себе си. Виж­да ми се непости­жимо. На този етап поне Лудогорец и Литекс са с едни гърди нап­ред.

Каква е прог­нозата ви за дер­бито днес?

- Знаете ли, по принцип давам добри прогнози, наистина позна­вам (Смее се.) То­зи път обаче ми е много трудно. Левски има да мие много срам от миналата годи­на, ЦСКА също след отпадането от Зимбру. Ще бъ­де адски непред­видим двубой, в който съм сигурен в едно - ще има малко голове. Всичко останало ще се види на те­рена. 

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки