Александър Димитров: Момчетата се правят на мъже, но още имат детски черти

След класирането имаше главозамайвам в отбора, трябваше да наема психолог, призна селекционерът на юношите

Александър Димитров: Момчетата се правят на мъже, но още имат детски черти
Юношеският ни национален отбор се приб ра в събота вечер от Унга­рия. След три загуби в три ма­ча на европейското до 19 г. на­шите не успяха да постигнат своята цел - да завършат на тре­то място в групата си и да се класират на световното в Нова Зеландия след година. На родна земя селекционерът Александър Димитров направи цялостен раз­бор на случилото се в Унга­рия. Ето какво каза той на летището:

Г-н Димитров, в какво настроение се прибирате в България?
- С много горчиво. Заслужавахме да се представим много по-добре. Рабо­тихме здраво с играчите. Те се влагаха максимално и заради това спо ред мен отпаднах ме незаслужено. Ка­то се върна назад - мачът с Германия не трябваше да го загу­бим по този начин. След това имахме тотално надмощие над отбора на Украй­на. Дузпата, която изпуснахме, се оказа преломният момент за нас. Нямахме къс­мет да си отбележим и положенията. В края на мача на тях им дадоха една мно­го измислена дузпа. Липсваше ни шанс, защото топката се удари в гредата и по­падна в техен играч, а не в наш или да из­лезе в аут. Мачът със Сърбия сега отново го гледах в самоле­та. Пак бяхме по­-добри. Имахме конт­рол на двубоя, конт­рол на ситуациите, печелихме всяка втора топка. Накрая тръгнахме вабанк, защото нямаше как­во да губим. Според всички, които гле­дахме записа от ма­ча, техният гол е от засада. Не се оправ­давам само с липса­та на шанс. Нямахме и нужното майсторс­тво в завършващия удар. Ние обаче зас­лужихме похвала за представянето си от всички, които гледа­ха срещите ни. Как­то от съперниците - Германия, Украйна и Сърбия, така и от делегатите на УЕ­ФА. Всички казаха, че се прибираме не­заслужено у дома с празни ръце. Но как­вото и да си гово­рим, ние ще си пог­леднем нашите сла­бости и нашите грешки.

Отборът играе добър футболно на какво се дължи сковаността в ата­ка?
- Да, и в трите ма­ча показахме моде­рен футбол, както сеизрази голе­мият Ариго Саки. Нор­мално е да има скованост в първия мач срещу Герма­ния. Все пак те преди това играха финал до 17 г., а то­ва е почти същият от­бор. Нашите момчета за пръв път из­лизат на по­добен фо­рум. Ако ня­кой си мис­ли, че това не е проб­лем, бърка сериозно, за­щото игра­чите са в ед­на много деликатна възраст - между юноши и мъже. И  е нормално, въпреки че се правят на го­леми, при тях да има детски  черти. Сковаността срещу Германия ни попречи, а ранни­ят им гол обърка всичко. Ние тръгнахме  на този турнир с мисълта да се надиграваме със съпер­ниците, а не да сме боксова круша.

Какви изво­ди може да нап­равим от това участие на евро­пейското и притеснява­те ли се от критиците?
- Изводите тепър­ва ще се правят. Трябва време. На първо четене мога да кажа, че съм горд от тези състезатели. Искам да благодаря и на футболния съ­юз, който ми гласува доверие. Той осигу­ри всичко необходи­мо в последните 4 години, за да се кла­сираме на европейс­кото. Отборът ни из­расна във всяко едно отношение, като за­почнем от технико-тактическите части от нещата. Започ­нахме да играем добре, да контроли­раме топката. Защо­то така се играе в Европа и в света. Ние все пак участ­вахме на европейско първенство. Мина­лата година бяхме в Испания, където имаше мини светов­но, и там също се надигравахме със съперниците. Искам да от­лична играчите и за тяхната благотво­рителност. Знаете, че събирахме средства за пострадалите от наводнения­та във Варна. Също така и за на­шата колежка Вени от женския нацио­нален отбор. Те из­раснаха много.

Казахте, че има причини за липсата на резул­тати, които тряб­ва да се изкрещят. Кога ще го напра­вите?
- Още не е време­то да ги кажа. Ще им дойде времето. Само ще ви подметна, че тук не търся някакви интриги или нещо дру­го. Те се таят дъл­боко в нашето об­щество, в мантали­тета ни и в начина, по който тези игра­чи се изграждат и като цяло се изг­ражда младото по­коление.

Пречи ли бъл­гарският манта­литет на отбора?
- Пречи, да. Една от причините да се представим по този начин е внимание­то, което заслужено ни се обърна след класирането на ев­ропейското. След добрите резултати преди европейското в нашите играчи имаше едно главозамайване, няма какво да го крием. Не се работи в шко­лите на клубове. Отчитам като моя грешка липсата на психолог в отбора. Трябваше да взима­ме мерки в хода на турнира и да приземяваме футболис­тите на земята.

Ще останете ли начело на се­лекцията до 19 г.?
- Договорът ми с БФС е до 30 август. Оттам нататък има Изпълком, има пре­зидент, които ще решат какво да пра­вят. Аз имам мора­лен дълг към Бо­рислав Михайлов, който даде много и дава много за националните отбори. Огромен жест нап­рави той с визитата си преди мача с Германия.

Как работихте с клубовете преди европейското?
- Аз бях в много тясна връзка с клу­бовете. Работихме в добър синхрон и мога да им благо­даря за диалога. Не съм имал проблем с клубовете.

На европейско­то видяхме, че ни липсва централен нападател. Как ще си го направим?
- Работим в изг­раждането всеки ден. Във всеки мой тре­нировъчен план една от задачите беше в завършващата фаза. Всичко става с рабо­та. Виждате, че в българския футбол от Бербатов насам няма толкова класен нападател. Ние игра­ем добре, но накрая не можем да вкара­ме гол. Този напада­тел няма да падне от небето. Трябва да ра­ботим. Таланти все още България раж­да. Времето е тако­ва, че ние трябва да ги усъвършенства­ме. Не можем да разчитаме само на таланта.

Каква оценка по шестобалната система бихте дали на отбора за цялос­тното му предста­вяне - от квалификациите до евро­пейското?
- Пожелавам на всеки да изживее емоцията от едно класиране за подо­бен форум. Да пре­живее опита от едно подобно европейско първенство. Жалко, че нямаме късмет. Дано ни се върне ня­къде липсата на мал-шанс. Не бих поста­вил оценка. Вече ка­зах, че този отбор израсна в много ас­пекти.

Колко от мом­четата са готови да играят на ниво „А" група?

- Абсолютно всич­ки. Бих дал записи от мачовете ни на всички треньори, за да видите нивото на играчите - динамика, контрол на топката, печелене на единоборства, печелене на втора топка. Всеки заслужава шанс и дано му се даде. Тези момчета обаче тряб­ва да покажат посто­янство. Това е един от големите им проблеми. 

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки