Георги Димитров: В атлетиката има една Ваня, отдолу е безсилие

За една година тя взе бронз на 400 м на световното първенство на закрито в Доха (Кат) през март, сребро на европейското първенство на 400 м с препятствия в Барселона (Исп) през август и бронз на Световната купа в Сплит през септември

Георги Димитров: В атлетиката има една Ваня, отдолу е безсилие

Сезонът в атлетиката приключи, а България може да се похвали единствено с резултатите на Ваня Стамболова. За една година тя взе бронз на 400 м на световното първенство на закрито в Доха (Кат) през март, сребро на европейското първенство на 400 м с препятствия в Барселона (Исп) през август и бронз на Световната купа в Сплит през септември. "7 дни спорт" потърси треньора на Стамболова Георги Димитров за обзор на изминалата година.

- Гoсподин Димитров, каква оценка давате за сезона в леката атлетика и за представянето на атлетите ни?
- Срамно е аз да давам оценка, а не държавното ръководство на спорта и шефът на федерацията. За моята работа мога да кажа, че Теодора Коларова не се възстанови от майчинството, а Венелина Венева също не успя да се изяви. И двете бяха подготвени, но в интерес на истината не ни стигнаха парите за някои важни лагери. Ако бяха отишли на още един лагер зимата, Теодора щеше да е готова, а Венелина да влезе във финалите. Тя обаче остана в зала "Фестивална", разболя се, контузи се и това повлия. От Теодора не очаквах нещо сериозно, макар че и сега нейният резултат е по-добър от този на хората с по 3-4 екскурзии.Във Ваня акцентирах повече от силите и парите. Става въпрос за лични средства, защото до този момент не виждам документ, че държавата дава пари за подготовка на Ваня Стамболова. Говорим за 4 години. В този аспект мисля, че представянето й е уникално.Никой не отчете, че Ваня прави новини.Тя е първата, която печели медал от голямо първенство на 400 м с препятствия. Освен това Ваня повтори друго уникално нещо - за 1 г. един атлет да вземе медали и в трите сезона. Направи го през 2006, сега пак. Не помня някой атлет в света да го е постигнал. Макар че не се оцени, медалът й от Световната купа е голям успех. Не взе злато, защото настъпи последното препятствие. Можеше и да не завърши, но тя го направи и даже взе медал, което показва какъв резерв имаше. Можеше да направи дори и световен рекорд. Беше много добре подготвена, но имахме проблеми. Тренирахме основно в Пловдив, но там беше страшна жега. Тук пак опираме до база. Но това не беше най-решаващо. Базата определя само какъв цвят медал ще вземеш. Единствената дисциплина, за която няма хубава база у нас, е 400 м и 400 м с препятствия. Идваме до другия абсурд, макар че в България всичко е абсурдно - дисциплините, които имат най-добрите в света условия, нямат никакъв успех. Това са средни и дълги бягания, късият спринт, препятствията, хоризонталните скокове, тласкане на гюле. Резултатите в сравнение с преди 50 г. даже са по-слаби.Тогава нямаше храна, не стадиони.Затова, ако някой се оправдава само с база, нека стигне нивото на Ваня. Факт е, че атлетика няма. Медали може и да имаме.

- На хората им изглежда нереално, че Ваня тренира на клон от джанка или пък бяга на тъмно.
- Има свидетели. Аз не говоря лъжи, макар че така казват някои хора, които даже не считам за конкуренти. Това са некадърници, които прикриват своята некадърност, мързел и безумие, като оплюват този, който е преди тях. Колкото до базата - за "Фестивална" се разбрахме, че освен отоплението изключиха и осветлението. На закритата писта на "Васил Левски" също няма осветление. Там зимата ще е по-студено, отколкото навън. Ваня бягаше на тъмно с деца. Притесних се, защото се готвехме толкова много време за купата. Иначе аз си имам сгъваеми препятствия и ги слагам по баири, гори. На нас писта не ни трябва. Да не говорим, че за скока на височина също нямаше летви и на "Васил Левски" Венелина скачаше на ластик. Даже по едно време нямаше и стойки и по двама души държахме ластика. И все пак Венева е 11-а в света.Къде са онези с условията?Нито обективните, нито субективните фактори са ни били в помощ. Вижте борбата - обективното е, че държавата им помага с база и със средства. Но по-важен е субективният фактор, Гриша Ганчев го каза: тази федерация работи за спорта, гледа да не открадне пари за себе си. Ето тук е разковничето. Затова само тази федерация има успехи. Държавата се оправдава, че не може да се меси във федерациите. Не е вярно - може, но не иска. В Испания как може. Защо двата най-големи спорта, царя и царицата - футбола и леката атлетика, ги няма? Просто ги няма. Това, че някой отбор е вкарал топката, не значи, че има футбол. Както и това, че сме взели 1-2 медала в атлетиката. Важното е милиони деца да тренират. Ние нямаме пирамида. Нито във футбола, нито в леката атлетика. Във футбола няма школи, в атлетиката има само една Ваня. Тя не е най-добрата, тя е единствената. Това е разликата. Отдолу е безсилие.

- След всяко състезание се говори за федерация, за министерство. Защо става така?
- Говоря и преди състезанията. Преди двете основни състезания казах, че отиват туристи.

- Атлетите се обиждат от това.
- Аз първо казах, че са екскурзианти. Даже се извиних на туристическия съюз, защото това са честни хора, които нямат нищо общо с нашите екскурзии. От федерацията също се обидиха, като казах, че всички са отишли в Барселона.Сумите за екскурзиантите бяха големи, а нямаха 100 евро за отделна стая за Ваня

- С останалите все пак ходите заедно по състезания. Не ви ли казват нещо?
- Не. Как да кажат? Всичко се говори зад гърба ми. Това са мишки. Зад гърба ми говорят лъжи, мръсотии и клевети. Никой от тях не излезе срещу мен да каже, че съм го обидил. Защото освен това нещо, ще кажа още 101 неща за всеки един от атлетиката, които може, ако не да го вкарат в затвора, то поне да го изгонят от стадиона. Затова всички ги е страх. Знам им зъбките, даже неща, които те самите не знаят за себе си. Иначе зад гърба ми се сипят небивалици. Чест прави на Виктор Нинов. Момчето дойде при мен и ме пита: "Чичо Гошо, аз турист ли съм?" Той се представи отлично, направи си резултата, но го вкарват и него при останалите. Всеки има различна оценка, някои оправдават присъствието си. Но безсилието на някои е безкрайно. Миналата година и Георги Павлов го каза, че ако имат достойнство, Коце Миланов и групата му трябва да върнат пари. Те нямат нито една точка международен принос за миналата година, а са взели стотици хиляди левове. Ходиха на екскурзии на екзотични места, където уж водиха подготовка. Цветелина Кирилова години наред взема пари, а няма нито една точка. Тя е военизирана, а няма дори и слабия "Б" норматив. А взема неща, които моите състезателки не са видели. При Ивет Лалова е същото. С държавни пари тя дойде в Барселона да си прави агитация. Ходят по всички краища на света, а ние нямаме пари да отидем на Белмекен. Сега съм оставил Теодора и Венелина с 50 лв. за храна за седмицата. Набрал съм един чувал с плод от бъз за вдигане на имунната система. Тези неща вървят не с месеци, а с години. Никой не казва: "Спираме твоите пари и ги даваме на тези, които заслужават". Този купон си тече, но никой не се интересува обаче. Хората не вярват и мислят, че не е възможно, защото е абсурдно.

- Не се ли притеснявате, че като говорите така, някой може да тръгне да работи срещу вас?
- По-лошо от всичко това в последните години не може да стане. С години работят срещу мен. Аз работя вече 40 години. Но това е полезно нещо. Но иначе не виждам как може да стане повече от нищото.

- Какво очаквате от следващия сезон? Има световно първенство, където Ваня пак е голямата надежда.
- Не е така. Забравяте изказванията на шефовете. Години наред те казват, че Ивет Лалова, Тезджан Наимова, Даниела Йорданова и Момчил Караилиев ще вземат медали от световно първенство. Чакам да спечелят медали. Дано и ние да се доредим. Настроен съм песимистично, а и самото първенство е след година. Венелина и Теодора вече тренират за световното. Подготовката трябва да започне сега, ако искаме класиране, а не вегетиране. Настроен съм песимистично, защото нямаме потенциал.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки