Кандидат-президентът на ПФЛ: На кръстопът сме – или закриваме футбола, или тръгваме напред

Не трябва да откриваме топлата вода, а да постигнем единство и да си отвоюваме подкрепа от държавата

Кандидат-президентът на ПФЛ: На кръстопът сме – или закриваме футбола, или тръгваме напред
Петьр Величков е най-малко познатото на футболните фенове име сред кандидатите за президент на Професионалната футболна лига. Членът на Дисциплинарната комисия към БФС обаче е получил редица признания в бизнеса. Той работи за OMV още от 1999 г., когато компанията стартира търговските си операци и в България като регионален мениджър. Величков определено играе важна роля в управлението на компанията и преди две години пое цялостното управление на веригата комплекси OMV в страната. Петър Величков е на 38 години и е магистър от Бургаския свободен университет.
 
- Г-н Величков, разкрийте в общи линии вижданията си относно бъдещето успешно функциониране на Професионалната футболна лига.
- Кандидатирал съм се и се надявам да получа доверието на клубовете, защото искам да използвам целия си опит и качества, за да помогна на българския футбол. Не трябва да се открива топлата вода. Просто трябва да използваме опита на Западна Европа. Да видим там какви хора са начело на Професионалните лиги и какъв път следват. В мнозинството си става дума за хора от бизнеса. Ако в случая може да се говори за конкретна платформа или нещо подобно, то моята е свързана с това да осигурим условия, добра организация. Проблемите са толкова много, че трябва да се постигне единство между клубовете, между ПФЛ и БФС и най-вече между футбола и държавата. Няма как да стане без помощ от държавата.
 
- Все пак къде трябва да падне фокусът на внимание и кое да бъде приоритет на ПФЛ?
- Формулата за развитие според мен е ясна. Трябва да се обърне сериозно внимание на детско-юношеския футбол. Да се провокират инициативи както от самите клубове, така и от институциите, за да се създаде необходимата база. Да се подобри квалификацията на треньорите и да се чакат добри резултати в бъдеще. Това трябва да е приоритетът на всички, които по някакъв начин са ангажирани с българския футбол. Трябва да се търси обаче контактът с държавните институции и тяхното приобщаване към стремежа за подобряване на средата. Говорим за степенуването на спортовете като цяло. Трябва да се прави разлика между спортовете, в които традиционно имаме успехи и масовия спорт, който е не само най-популярен, но и най-практикуван от нашите деца. Едно състезание по вдигане на тежести едва ли може да събере повече от 2-3 до 5 хиляди зрители според залата, в която се провежда. Във футбола стандартът е съвсем различен.
 
- В общи линии и Вальо Михов споделяше същите възгледи и идеи, според вас променила ли се е ситуацията и сега моментът по-благоприятен ли е за реализирането им?
- Дошло е едно такова време, че може да се говори, че сме на кръстопът. Или трябва да закрием футбола, или да тръгнем в правилната посока. Факт е, че с Вальо Михов, общо взето, сме на едно мнение по много въпроси. Гледах и последната му телевизионна изява, в която той каза защо се е отказал. В крайна сметка нали някой трябва да го замести.
 
- Какво мислите за конкурентите, с които ще трябва да се преборите на Общото събрание след седмица?
- Г-н Баждеков, при цялото ми уважение, е сериозен футболен човек, но не мисля, че ще се справя по-зле от него. Имам своите предимства и не съм сигурен дали точно футболен човек е най-подходящ за поста. Аз, както казах, обичам играта и имам самочувствието на успешен мениджър в една от най-сериозните компании, не само в България, но и в Централна и Източна Европа.
 
- Имате ли позиция по казуса дали длъжността на президента трябва да стане платена?
- Това е несериозно. Все пак става въпрос за обществена дейност. Аз самият не мисля, че г-н Баждеков реално ще излезе с такова предложение. Подобни информации имаше само в медиите.
 
- Кое от досегашния ви опит ще ви бъде най-полезно, ако ви изберат?

- Не мисля, че на бизнеса трябва да се гледа само като на финанси. Бизнесмените са необходими с опита си да управляват и да организират процесите. Пак ви казвам, най-добре е да видим какви са президентите на футболните лиги в Европа.  

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки