Сензациите в пресата днес: ЦСКА увисна с лиценза, банка даде заем на Томов

И още: ЦСКА и Левски имат "да" за лиценза, Вальо Илиев отказал ръководен пост в ЦСКА, Лудогорец следи национал, Барт с нов договр

Сензациите в пресата днес: ЦСКА увисна с лиценза, банка даде заем на Томов

Сензациите в пресата днес, 1 април 2015г.:


„24 часа”: ЦСКА увисна с лиценза

Александър Томов фактически вече не е соб­ственик на ЦСКА. До по­следно той, Ивайло Манджуков, и двамата пред­ставители на феновете, които получиха пълно­мощно за управление на акциите от страна на Петър Манджуков и Юлиян Инджов, работиха, за да подготвят документите на клуба за лицензирането от страна на БФС.

Томов имал ангажи­мент да покрие близо ми­лион от най-неотложните плащания по дълговете на ЦСКА, но това не се е случило.
 
Вместо това завалели писма към различни ин­ституции, включително и финансовия министър Владислав Горанов, за да се отсрочат някои пари.
 
В 16,45 часа от офиса тръгнал международни-кът Владимир Рупов с двете папки, които са нео­бходими за лицензирането от страна на БФС.
 
При отнемане на ли­ценза, което е почти си­гурно, ЦСКА ще има малко време да обжалва, като тогава ще могат да се покрият някои суми. Това се получава и при грешка в някой от доку­ментите.


„24 часа" научи, че нито лев не е получен от „Чавдар" (Етрополе), на който трябва да се платят 350 хил. евро по трансфера на Ивайло Чочев от ЦСКА в ита­лианския „Палермо". Президентът на етрополци Емил Димитров подари играча на „черве­ните" с единственото ус­ловие да получи 50% от трансферната му сума при продажба.
 
Вместо това от Борисовата градина спретна­ха истински водевил, ка­то оспориха дори сумата, която трябва да се плати. Те посочиха, че били на­правени  несъществуващи плащания и заради това „Чавдар" трябва да вземе по-малко.
 
Много тежко е поло­жението и на „Локо" (Пд), където трябваше да получат пари по трансфера на Пламен Крачунов в ЦСКА. Та­кива пари не постъпиха по сметката на пловдив­чани, които трябваше да я използват пред НАП и да покрият част от задъл­женията към треньори и играчи.
 
В Пловдив бяха катего­рични, че ако Алексан­дър Томов остане в Борисовата градина, няма да уважат никакво плащане, дори и частично, от стра­на на „червените".
 
В крайна сметка се очаква присъдата от страна на БФС, която трябва да стане ясна до 15 дни. След това цялата до­кументация трябва да тръгне към Нион, където да бъде проверена за изрядност и от страна на УЕФА.
 
При положение че клу­бът не получи тапия за евротурнирите, може да се окаже фатално и за въ­трешното първенство.

ЦСКА има отделна партида в евроцентралата заради проблемите с лицензирането през 2008 година. Всяка из­дънка на клуба по този параграф може да се окаже фатална. И след това от УЕФА просто да наредят на БФС да вдиг­не санкцията за наруше­нията, като това означа­ва изхвърляне във „В" група. При това положе­ние обаче дълговете продължават да тежат и няма как да се класираш в по-горна дивизия без да си ги покрил.

В крайна сметка фено­вете се притесняват, че ще се стигне до фалит на дружеството и тръгване от най-долните нива на българския футбол.
 
Твърдо е договорено на срещата при Томов, че започва истинска ре­визия на клуба, която да покаже реалните му дългове. Според запоз­нати става въпрос за до­ста скрити плащания, които трябва да се извършат.
 
„Меридиан мач”: Банка спасява Томов с 1 млн. лева кредит


Българска банка е отпуснала кредит от 1 000 000 лева на Александър Томов. По този начин той се е справил с плащани­ята около лиценза. След дълги прегово­ри Томов е убедил собствениците на трезора да му гласу­ват доверие за тлъс­тата сума. Политикът е обезпечил заема с имот, но останалите подробности остават банкова тайна.

Както е известно, ЦСКА трябваше да плати близо 800 000 лева, за да покрие критериите за лиценз. Най-належащите пла­щания включваха дълг към шест бивши играчи и един тре­ньор. Сумата от 200 бона трябваше да постъпят по сметката на НАП Пловдив по трансфера на Пламен Крачунов от Локо (Пд). Претенции към „червените" имаше и от Чавдар (Етрополе) за процент от пре­местването на Ивай­ло Чочев в Палермо.
След като всички документи бяха вне­сени в БФС, Алексан­дър Томов инициира среща с Юлиян Инджов и Петър Манджуков. На нея бяха обсъдени всички въз­можни варианти око­ло собствеността на ЦСКА. Цялата черве­на общност чака да разбере как ще бъдат разпределени акции­те.

„Меридиан мач”: ЦСКА и Левски имат „да” за лиценза


ЦСКА и Левски подадоха докумен­ти за лиценз вчера. Според хора от БФС няма да има с получаването му след два месеца и грандовете ни ще могат да играят в евротурнирите, ако се класи­рат. „Червени" и „сини" успяха в последния мо­мент да покрият едни задължения и да предоговорят други. В случая на ЦСКА помогна и родна банка, която даде кредит от 1 милион лева на Александър Томов. Политикът го е обезпечил с имот. Левски пък уреди взаимоотношенията си с Кевин Бру и с Локо (Пд) за Аймен Белаид.

„Меридиан мач”: Вальо отказва ръководен пост, играе още година


Капитанът на ЦСКА Валентин Илиев е отказал ръководен пост на този етап. Защитникът се очакваше да стане спортен ди­ректор от началото на следва­щия сезон. Илиев обаче иска по­не още една година да поиграе в ЦСКА, защото смята, че има още с какво да помогне на тере­на. Капитанът се възстановява от операция и не е изключено да се появи в игра в заключителни­те мачове от първенството. Ва­льо Илиев беше на инжекции ня­колко месеца, което влоши мно­го състоянието му и се стигна до хирургическата интервенция. Лекарите са били на мнение, че операцията е трябвало да бъде извършена много по-рано.
 
„Тема спорт”: Предлагат на Барт да остане за още година


Централният защитник Александър Барт ще продължи с Лудогорец и през следващия сезон, францу­зинът има договор с клуба до края на настоящата кампа­ния, но ще получи предложе­ние да го удължи. През януари двете страни клоняха повече към раздяла, но силното представяне на бранителя през пролетта е убедило ръ­ководството да го задържи.

След подновяването на първенството 28-годишният футболист се превърна в първи избор на Георги Дерменд­жиев за партньор на безспор­ния титуляр Козмин Моци, из­мествайки от състава Георги Терзиев. Досега през сезона Барт е изиграл 8 мача в А гру­па, 8 които е вкарал 1 попаде­ние.

Съвсем скоро клубът   и французинът ще седнат на масата за финални преговори. Очаква се новият му договор да бъде за срок от един сезон при същите лични условия.

Лудогорец все още не е ус­пял да се разбере с още трима от титулярите си. Това са фабио Ешпиньо, Даниел Абало и Роман Безяк. Последните двама вече обявиха, че искат да продължат в чужбина. До­като поне на този етап пор­тугалският халф Еспиньо твърди, че е щастлив в Разг­рад. Наложената му глоба пре­ди месец в размер на 5 хиляди евро обаче може да е проме­нила плановете му.

„Тема спорт”: Разградчани готвят оферта за национал


Лудогорец може да се сдо­бие с още един национал, разбра "Тема Спорт". Става Въпрос за играч от чужбина. Той е бил наблюдаван от чо­век на шампионите в неделя по време на евроквалификацията на своята страна. На този етап от разградчани пазят името му в тайна, за да не се вдигне излишен шум около него и цената му рязко да скочи. Най-вероятно през лятото клубът ще отправи оферта за играча.
 
В момента Лудогорец раз­полага с цели 10 национали - Владо Стоянов, Йордан Минев, Александър Александров, Георги Терзиев, Светослав Дяков, Михаил Александров, както и словенецът Роман Безяк, тунизиецът Юнес Хамза, мадагаскарецът Анисе и колумбиецът Браян Ангуло.
 
Както е известно, сред приоритетите пред зелени­те за момента са привлича­нето на дефанзивен полуза­щитник и дясно крило. Все по-вероятно е да бъде взет и нов централен нападател, тъй като в клуба не са до­волни от Юнес Хамза, а Роман Безяк може да си тръгне.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки