Президентът на Чавдар: Сега плюят по мен, но и друг да дойде, ще бъде същото!

Красимир Костов с просторно интервю за ситуацията в "Б" група и футбола в Бяла Слатина

Президентът на Чавдар: Сега плюят по мен, но и друг да дойде, ще бъде същото!
Първенството свърши, но още не е ясно как и кога ще започне следващото. „Чавдар“ (Бяла Слатина) запази мястото си в професионалния футбол, но все още не се знае една или две „Б“ групи ще има. Все пак радващото за всички обичащи футбола в Бяла Слатина е, че „Чавдар“ ще играе професионален футбол поне още един сезон. За равносметка, оценки и анализи решихме да потърсим президента на клуба Красимир Костов.

Заварихме г-н Костов в офиса си, като постоянно въртеше телефона, за да разбере какво се случва с тези „Б“ групи.

- Оставаме. Сега говорих с БФС и потвърдиха, че оставаме – бяха първите думи на президента на клуба.

Какафонията във футболната централа е пълна, но радващото е, че професионалният статус на клуба се запази. Една „Б“ група или две, няма кой знае какво значение, „Чавдар“ е сред професионалистите.

Време е и разговорът ни с г-н Костов да започне:

- Г-н Костов, каква е вашата оценка за представянето на „Чавдар“ за изминалия сезон?
- Представянето на отбора през сезон 2010/2011 година е по-скоро незадоволително. Не постигнахме това, което си бяхме поставили като задача в началото на първенството
, и затова бих определил крайното класиране в Западната „Б“ група като незадоволително. Имахме възможност да се представим много по-добре. За съжаление, имаше обективни и субективни фактори в това отношение. Субективните са си вътре в отбора, които се получиха по не знам и аз какви причини. До ден днешен не мога да си обясня каква бе причината за напускането на Бойко Величков и Ивайло Петров, които повлякоха със себе си и няколко футболисти. Факт е, че след срещата която направихме в края на месец декември, в кабинета на кмета на Община Бяла Слатина инж. Венцислав Василев, и поставянето на основните цели, които трябваше да преследваме през пролетния дял на шампионата и привличането на качествени футболисти за да попълнят отделните линии, където имахме нужда, те не го направиха и започвам да си мисля, че нещата бяха подготвени много по-рано. Съжалявам за което. Прекалено голямо доверие имах към тези треньори, както и към самите играчи. Има нещо, което рано или късно ще се разбере. Техните качества като треньори не ги оспорвам. Пак казвам, че много скоро ще се разбере кои външни фактори целяха да се разбие „Чавдар“, а защо това се правеше не мога да си обясня.
Не съм съгласен с това, което се изписа масово по вестниците и сайтовете, най-вече чрез коментарите на определени хора, че „Чавдар“ е съсипван тенденциозно от ръководството. Това категорично не отговаря на истината. Твърдо мога да заявя, че каквото е трябвало да направи ръководството по финансовото обезпечаване на футболистите, го е направило. Друг е въпросът, че определени хора влияеха върху представянето на футболистите и това те се опитваха да го правят до последния мач - нещо, което самите момчета могат да потвърдят. Независимо от всичко, мисля, че завършихме годината по един достоен начин като не се поддадохме на атаки от този или онзи отбор и си изиграхме съвсем честно последния мач, въпреки очакванията на много хора, че ще "легнем" на "Етър 1924".

- Казахте, че през зимата са били поставени определени цели на Бойко Величков и Ивайло Петров. Какви бяха те всъщност?
- Целите бяха достойно класиране на 5-6 място. Никога не е бил поставян въпроса за преследване на бараж, защото знаем какви са ни възможностите и каква е базата ни. „Чавдар“ е отбор, който не може да получи лиценз за „А“ група на този етап. Другата цел бе привличане на добри играчи, които да запълнят дупките в отделните линии, където куцаше отбора. Всички видяха, че на първата тренировка бяха привлечени само двама играчи - Георги Владимиров и третия вратар Николай Младенов. Нямаше други футболисти.

- Добре, а защо напуснаха Величков и Петров? Те едва ли са ви казали, ей така, „тръгваме си“?
- Вечерта преди те да си заминат, бяхме в моя кабинет и обсъждахме следващия мач. Обсъждахме самата организация и очакванията ни за предстоящата среща. Въобще не бе повдиган въпроса за тяхното напускане. На другия ден, пътувайки за София, разбрах, че те са си подали по факса молби за напускане. От тогава до днес, нито един от двамата не ми вдигна телефона след като аз съм ги търсил.

- А от финансово естество всичко ли бе изчистено с тях?
- Така е, те са си получили всичко до стотинка и не могат да имат каквито и да е финансови претенции към нас.

- А какво става или по-скоро стана с Румил Жотев. Той къде е?
- Румил Жотев си има представител. Това е адвокат Мишо Михайлов. Той му е мениджър. На Жотев му казах, че има възможност да продължи да работи в клуба, но той явно не желае да остане начело на „Чавдар“. Седмица преди да си тръгне, той се притесняваше, че в Бяла Слатина хората му се подиграват.

- Слаб треньор ли беше Жотев?
- Няма да коментирам.

- Последният мач срещу „Етър 1924“ (ВТ) ли бе най-силният за „Чавдар“ през сезона?
- Не. За мен най-силният мач „Чавдар“ изигра срещу "Банско 1951" при победата с 3:0. Направи ли ви впечатление, че групата футболисти от Берковица не бе на резервната скамейка на последния мач?

- Направи, но кажете защо ги нямаше?
- Направи ви, нали? Попитайте ги тях относно ситуацията преди последния мач. Това, че липсваха точно за мача с "Етър 1924" изобщо не беше случайно. Те ще ви кажат, за да не стане така, че само аз говоря.

- Г-н Костов, „Чавдар“ смени много треньори през този сезон. Най-нормалният въпрос е - З
ащо?
- Ангел Славков не го броя като треньор, водил тима. Той беше в Бяла Слатина само за два дни и след това замина за Кипър. Човекът беше достатъчно коректен, за да ни уведоми, че има възможност да поеме отбор в чужбина и пое ангажимент да ни препоръча треньор. Именно той доведе Йордан Стойков-Бумбо. Йордан Стойков дойде, изкара цялата подготовка на "Чавдар", води отбора 2 месеца, но след това получи оферта от Етиопия, която бе много добра за него от финансова гледна точка и най-нормалното нещо бе да я приеме. Венци Арсов води отбора само месец, уплаши се преди един мач и каза, че не желае да остане.

- Защо?
- Не знам. Страх го беше от предстоящия мач със "Септември" (Симитли), който ние спечелихме с 1:0. Вижте, лично за себе си съм направил равносметка и знам, че съм направил много грешки. Не само с треньорите, но и в селекцията, а и в други неща, които ще ми служат като огромна обеца на ухото за следващия сезон.

- Изпреварихте един от въпросите ми. Къде сгреши Краси Костов през изминалата година?
- Прекалено голямото доверие от моя страна. Исках да бъда приятел с всички, а не някакъв шеф и командир. Това ми бе грешката. Предоверих се на много хора.

-  Кои играчи заслужават похвала след изминалия сезон?
- На първо място бих поставил капитана на отбора Владислав Василев. Много достойно и мъжки се държа по време на всички срещи през годината. Другите ги поставям на едно ниво.

- А някой играч не ви ли разочарова?
- Антон Вергилов ме разочарова най-много, защото е опитен футболист и имахме големи очаквания към него. Много повече очаквах от Милен Тонев и Живко Атанасов през пролетта. Живко Атанасов, например, спечели анкетата на вашия сайт за футболист на изминалата година, но през пролетта Живко не бе този футболист, който беше през есента. Проблемът според мен дойде от това, че на много играчи започнаха да им мътят главите, и от страна на треньори, и от страна на други хора, че вече стават за големия футбол и са надраснали „Чавдар“ (Бяла Слатина) и „Б“ група, а трябва вече да мислят за „А“ група. Това раздвояване доведе до момента, в който част от футболистите не успяха да покажат и разгърнат потенциала си.

- Какви фактори пречеха на играчите?
- Хора от Бяла Слатина, не знам по каква причина и под чия диктовка, създаваха такива настроения, че постоянно да се говорят глупости и за отбора, и за ръководството. Мисля, че има и политическа атака срещу клуба. Аз още преди сезона казах да не се използва ПФК „Чавдар“ с политическа насоченост, но определени хора точно това правеха. И продължават. Продължават да говорят небивалици и лъжи по медиите. Създаваха настроения, че умишлено водя отбора към изпадане в аматьорския футбол, ала в крайна сметка аз като ръководител доказах, че мога да го оставя "Чавдар" в "Б" група и го направих. Повече какво?

- Ще спечели
ли някой, ако „Чавдар“ го няма в „Б“ група?
- Просто някои хора смятат, че футболистите изяждат цялата социална дейност на общината, което не е така. Те си имат своето определено място в Бяла Слатина и смятам, че те могат само да допринесат за имиджа на града, а не да пречат. Мястото на "Чавдар" е в "Б" група. Това не е само мое мнение. "Чавдар" има големи традиции на ниво "Б" група и всички ние сме задължени да пазим тези традиции, а и да ги развиваме.

- Могат ли да бъдат полезни по някакъв начин хората от Бяла Слатина на „Чавдар“?
- Могат, разбира се. Нека да идват на стадиона, но да не изразяват своя негативизъм към футболистите. Тези играчи са млади и им се влияе на психиката. Който идва на стадиона да е зареден с позитивизъм към отбора. Много се радвам, че на последния мач, независимо от постигнатия равен резултат, публиката ги аплодираше. Колкото и да не ни се иска, настроението на хората, интригите, които се създават, влияеха на психиката на отбора.

- Задавали ли сте си въпроса, че хората не ви харесват вас като личност и затова ви атакуват чрез клуба?
- Да, задавал съм си го този въпрос. Определено имаше настроения, които бяха насочени изцяло и само срещу мен.

- Добре, но защо?
- Веднага ще ви отговоря. Аз направих една супер модерна болница и в момента тя не работи. Повече няма какво да кажа. Тези хора, които ми пречат аз да работя, те пречат и на футбола. Вижте, дори и аз да не съм президент, пак ще има клакьори, които ще плюят по човека, който заема тази длъжност в „Чавдар“. Сега съм аз, но при следващия ще бъде същото. Не си мислете, че ще бъде нещо по-различно.

- Сигурен ли сте в това, което казвате?
- Абсолютно. Дори и да не бъдат същите хора, които плюят сега по мен, ще се намерят други и пак ще се пречи на клуба, както сега. Човек има повече врагове, отколкото приятели.

- Игра ли се футбол през изминалата година в Западната „Б“ група?
- Имаше доста стойностни мачове на „Чавдар“, повечето от които бяха навън. Също така има няколко отбори, които наистина играят добър футбол. Други тимове пък бяха сериозно  подпомагани от определени кръгове, за да са фаворити.

- Кажете конкретни имена на отбори, които играха добър футбол?
- На първо място, "Банско 1951", където треньор е доказан специалист като Войн Войнов. Добър футбол играят също „Вихрен“, както и съименниците от Етрополе... Разочарованието на сезона според мен бе „Етър 1924“.

- Защо?
- Смятам, че един отбор, който тази година ще чества 20 години от спечелената си шампионска титла и има претенции за завръщане в „А“ група, по никакъв начин не доказа с играта си, че заслужава тази промоция. Факт е, че след изваждането на „Ком-Миньор“ (Берковица) от групата, преднината на „Ботев“ (Враца) бе скъсена, а „Етър 1924“ изкуствено бе обявен за лидер.

- Заслужено ли „Ботев“ (Враца) влезе в „А“ група?
- „Ботев“ има място в елита. Не смятам, че бяха с класа над останалите в групата, но имаха много сериозна организация, което включва много неща. Затова те заслужено са първи. Като изключим третият ни мач с "Ботев" Вр, в който състава ни беше много отслабен, в останалите два обаче, ние им оказахме много голяма съпротива.

- „Чавдар“ на какво организационно ниво е?
- Ние можем само да извличаме позитивното от работата на другите клубове. Като цяло организацията навсякъде беше почти на едно ниво. Разбира се, че ние трябва да се развиваме, но организацията се прави така, както ти се поддаде. Организационно трябва много добре да се подготвим за следващия полусезон. Аз съм си направил план и веднага след предстоящия управителен съвет ще дам повече информация. Това ще бъде първата тема, по която ще говорим. Втората ще е да бъдат привлечени футболисти с по-добри качества, защото теорията на някои треньори, че трябва да взимаме играчи от „В“ група и да ги развиваме, на мен не ми се нрави. Не и в „Чавдар“. Тук не е мястото за това нещо.

- Погледнете тогава към школата на клуба. Там няма ли талантливи играчи?
- Всички талантливи деца отидоха да играят по елитните школи.

- Да, но това трябва да стане само с ваше позволение. Те няма как да си тръгнат ей така.
- Нали не смятате, че ще ги задържа щом имат възможност да се развиват? Няма да е достойно от моя страна да им преча. Те ще имат възможност да работят при по-добри условия, с по-добри специалисти, без да омаловажавам качествата на нашите треньори. Все пак говорим за школи, където има ред и дисциплина, която ние не можем да създадем по определени причини. Сигурен съм, че много скоро ще се гордеем с много талантливи момчета от нашата школа. Това е най-болното ни място – детско юношеската школа. Малкият град крие своите големи проблеми.

- Не мислите ли за развитие в тази насока? Да има къде да тренират децата на клуба, а не да пътуват до село Бърдарски геран. Същото важи и за мъжкия тим. Тренировъчното игрище е под всякаква критика. Кога най-после ще се изгради един изкуствен терен, за да може да се подготвят футболистите на него, защото знаем колко лоши са климатичните условия в Бяла Слатина в периода декември
- март?
- Казах ви, след управителния съвет ще говоря по тези теми. Както за детско юношеската школа, така и за тренировъчния процес и за всичко останало. По принцип обмисляме да кандидатстваме в такива проекти за изграждането на изкуствен терен, но за всичко трябва време и средства.

- Колко средства изразходва „Чавдар“ през изминалия сезон?
- Без коментар. В цифри не искам да говоря.

- Съдийството през сезона на какво ниво беше?
- Имаше добри съдии, но имаше и много слаби. Факт е, че в Етрополе когато играхме, имаше страшни сцени. Вземете записа и гледайте как един депутат от Етрополе слезе на пистата, накара се на съдията и реферът веднага обърна свирката.

- Какво стана в Гоце Делчев? От толкова шамари не разбрахме кой бе бит?
- Първо там нямат стадион за „Б“ група. За сцените какво да ви кажа? Аз бях далеч от случващото се. Домакините просто нямаха създадена организация на необходимото ниво и затова се стигна до тези батални сцени.

- След няколко дни започва подготовката на тима за новия сезон. Какво да очакваме?
- На 20 юни започваме. Работим по селекцията. Търсим играчи на всички постове.

- Да очакваме ли отново преотстъпени играчи от „Левски“?
- Това е добър вариант, но те във всеки един момент могат да бъдат отзовани от „Герена“ и ние увисваме. Ето, през този шампионат развихме двама техни футболисти - вратарят Ивайло Василев, който отиде във "Видима-Раковски" и Живко Атанасов, който се връща обратно в "Левски". Така че, този път ще подходим малко по-предпазливо.

- Май нещо такова се случи с Живко Атанасов, който не игра срещу „Етър 1924“. Ще ни обясните ли защо той не взе участие в последния мач на „Чавдар“ за сезона?
- Живко бе извикан от „Левски“ и стана част от „Левски“ преди последния ни мач. Не знам защо от „Герена“ се страхуваха толкова Атанасов да излезе срещу „Етър 1924“.

- Вече е ясно, че "Чавдар" ще има нов треньор. Колко са вариантите за наставник на „Чавдар“?
- Засега четири. Ще изберем оптимален вариант, за да не се стига до нови треньорски смени като през тази година.

- Има ли вариант треньор, който вече е водил „Чавдар“, да поеме отново клуба?
- Не.

- Какво бихте казали на феновете на „Чавдар“?
- На тези, които обичат „Чавдар“ или на тези, които не го обичат?

- Както вие решите...
- На тези, които не обичат клуба, ще им кажа да ни оставят да работим спокойно. На останалите им благодаря от сърце за подкрепата и за това, че бяха до нас през цялата година. Когато „Чавдар“ грешеше, те не търсеха под вола теле. Бяла Слатина е футболен град и футболът присъства в ежедневието на хората в града. Ако повече усилия бъдат обединени около тази кауза, „Чавдар“ ще има много повече успехи. Постоянно се насажда излишна отрицателна енергия върху клуба, а и непрекъснато някакви псевдожурналисти плюят и търсят интригата, а истината я отминават с лека ръка.

- Кога ще бъде чествана 90-годишнината на „Чавдар“?
- Имахме идея празненствата да бъдат през месец май, но тъй като се струпаха доста мачове на тима, които бяха в цикъл сряда – събота, решихме да ги отложим за месец септември, когато са панаирните празници на града. Работи се по този въпрос.

- Да очакваме ли контрола с елитен отбор за това честване?
- Задължително. Това влиза в една от точките.

- Зависим ли е „Чавдар“ от кметските избори?
- Зависим е. За съжаление е зависим. Смятам, че сегашният кмет на общината помогна много на отбора през неговия мандат и особено последната година. Успя да устои заедно с мен на бурите, които се опитваха да разклатят кораба на „Чавдар“.

- Искате ли да благодарите на някого, който ви е помогнал през годината?

- Искам да благодаря на кмета за финансовата и морална подкрепа. Също така искам да благодаря на последните единадесет, които изнесоха мача срещу „Етър 1924“, защото те бяха истинските футболисти на „Чавдар“ през последната година. Хора, които не се поддадоха на нищо, хора, които играха в Бяла Слатина не само за парите си, а и за честта си. По този начин те спасиха честта и на "Чавдар". 

ОБЗОР: Септември е на точка от завръщане в елита

Монтана остава във Втора лига, Марек си осигури поне бараж

Футболист от Серия D има интерес да пробва късмета си в България (видео)

Историята на Афолаби Сойеми-Олалоде е много интересна

Английско крило пристига на тестове във Втора лига

Люис Емануел Овиреду има интересна история

Спрягат Херо за новак в елита

Вижте подробности

Спортист (Своге) се спаси, но Черноморец (Бургас) и Черноморец (Балчик) изпаднаха

Вижте какво се случи в кръга

Спартак Вн набеляза трима за треньор

Вижте кои са те

Ганчеви си тръгват и от Литекс, общината поема клуба

Кметът на Ловеч заяви, че трудно ще бъде поддържан професионален клуб в Б група.

Спартак Варна се разделя с десет играчи

Собственикът на отбора разясни ситуацията с Росен Кирилов

ИЗНЕНАДА: Спартак Варна и Росен Кирилов се разделиха

Шокираща новина от Варна

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки