Керванът на мотокроса тръгва към град Левски за петия кръг на шампионата

Тази седмица мотополигон „Козар Белене“ град Левски ще бъде сцената на петия кръг от Републиканския шампионат по мотокрос.

Керванът на мотокроса тръгва към град Левски за петия кръг на шампионата
Тази седмица мотополигон „Козар Белене“ град Левски ще бъде сцената на петия кръг от Републиканския шампионат по мотокрос. Grand Prix Левски се явява и завършека на пролетния полу-сезон в шампионата на национално ниво, въпреки, че на повечето мотокросисти им предстоят значителен брой участия в международни състезания извън България през летните месеци.

Мотополигон „Козар Белене“, град Левски е разположен на стратегическо място в централна Северна България на главния път София-Русе. И при него е спазена концепцията за над 95% видимост на състезателното трасе от страна на публиката. При своето завръщане на мотокрос картата на България, мотополигонът край град Левски бе оборудван с усъвършенствана оросителна система, нов парк за състезателите, подходни пътища и др. Конфигурацията на същинското състезателно трасе бе запазена, но бяха изградени много нови елементи, целящи намаляване на средната скорост и повече безопасност за състезателите без да се губи от атрактивността на мотокроса.
След топлото състезание в Хасково през изминалата седмица в класа на най-малките състезатели МХ65,Кристиан Иванов (КТМ, ТексимМоторспорт, 148т.) стопи едната точка разлика между себе си и Димитър Грозданов (КТМ, МХ Рейсинг Симитли, 141т.) и оглави класирането. Трети към момента се нарежда Християн Даков (КТМ, Левски МХ Груп, 125т.) който отбеляза и второ подиумно класиране през сезона в Хасково. На четвърта и пета позиция в класирането са двамата преки конкуренти  Виктор Нейчев (КТМ, ТексимМоторспорт, 109т.) и Виктор Бориславов (КТМ, Мото Спорт Варна, 93т.)
           
При пилотите от клас МХ85, лидерската позиция вече е при Жулиян Георгиев (КТМ, Моторейсинг Варна, 184т) който се възползва максимално от трудностите на Алекс Димитров (КТМ, Мото Спорт Варна, 182т) в Хасково и вече води колоната, но само с две точки. И двамата са максимално мотивирани за победата в GP Левски 2015, но все още е рано за окончателни прогнози. След Жулиан и Алекс обаче, картината в клас МХ85 сериозно се задълбочава и ако следваме логиката от изминалия кръг, то изобщо не е ясно кой ще се представи най-добре в Левски. Засега временното класиране отрежда трета позиция на Николай Малинов (Кавазаки, Панчо РейсингТийм, 131т.), който обаче е сериозно застрашен от домакина в Левски – Виктор Касабов (КТМ, Левски МХ Груп, 126т.). Над двамата естествено тегне опасността в лицето на Димитър Петров (КТМ, Мото Спорт Сливен, 117т.) който се размина само на две точки от подиума в Хасково и ще търси реализация в Левски.
           
Любомир Васев (Ямаха, МХ Шулц, 167т.) оглавява временното класиране в клас МХ2, но след втория манш в Хасково, вече реално осъзна мотивацията и качествата на Хакан Хълми (КТМ, МСК Севлиево, 160т.) и ще се бори за нова победа преди лятната пауза.Кристиян Ангелов (Ямаха, НСА Моторспорт, 142т.) трябваше да съчетава рожден ден и силна конкуренция през изминалия състезателен уикенд и не успя да реализира максимума си, но все пак запазва третото място в таблицата с аванс от 19 точки пред Ивелин Манев (Сузуки, Мото Спорт Варна, 121т.). Валентин Роглев (КТМ, Панчо РейсингТийм, 120т.) отбеляза трето подиумно класиране в Хасково, но със сигурност няма да се задоволи само с присъствие в топ пет на клас МХ2, а ще търси позициониране в топ три, което само прави борбата в класа по-интересна и интригата по-заплетена.
           
След грешката си във втория хасковски манш, Николай Йовчев (Хонда, Несебър Мото, 175т) отстъпи лидерската позиция в клас МХ1 наТодор Тотев (Хонда, Литекс Ловеч Моторспорт 179т.) и „заплаши“ с оттегляне от шампионата заради „неоснователната“, според него, дисквалификация във втория манш. Калоян Илиев (КТМ, МСК Калабак 1969, 152т.) преживя поредица от технически и гравитационни малшансове в Хасково, но остава на третата позиция, следван от Денислав Ангелов (КТМ, МСК Бяла Рейсинг, 146т.) и Бисер Асенов (Кавазаки, НСА Моторспорт, 109т.). Георги Георгиев (Сузуки, Текстил рейсинг, 76т.) записа и първи подиум в клас МХ1, като показа, че вече е фактор в класа си, с който ще трябва да се съобразяват останалите състезатели до края на сезона, а и след това.
           
Твърдото трасе в Хасково не попречи на лидера в клас МХ -Мартин Тодоров (Ямаха, МСК Калабак 1969, 197т.), да затвърди своето място начело на класирането, като разликата между него и втория - Веселин Малинов (Кавазаки, Панчо рейсингтийм, 154т.) вече е 43 точки, което никак не е малко след 4 състезания. По интересна е обаче ситуацията при следващите трима състезатели в подреждането:Васил Стоянов (Кавазаки, ВелманМоторспорт128т.), Атанас Петров (КТМ, АИТ РейсингТийм, 127т.) и Юлиян Райчев (Кавазаки, МСК Панчо РейсингТийм,126т) които в Левски ще трябва да определят кой ще бъде в топ три на класа преди синьото лято.

           
Според метеорологичната прогноза, силен тропически климат ще съпътства мотокросистите ни през тази седмица в Grand Prix Левски, така че има сериозни шансове за едно кално състезание на мотополигон „Козар Белене“. Но по стар български обичай, прогнозата за времето и евентуалното класиране на състезателите от националния шампионат по мотокрос са две крайно непредвидими явления, които ще станат ясни единствено и само на живо, тази събота (тренировки) и неделя (начало 10:30) на мотополигон „Козар Белене“, град Левски.  

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки