Ели Маркес: Отказах се от 80 000 евро и пристигнах в Славия

Чакам български паспорт, искам да впечатля Матеус, признава бразилецът

Ели Маркес: Отказах се от 80 000 евро и пристигнах в Славия

Бразилецът Ели Маркес ще играе за четвърти отбор в България. След като дойде у нас през 2007, той обличаше екипа последователно на Беласица, ЦСКА и Черно море, а от есента ще защитава честта на Славия. В момента Ели е на лагер с белите в Боровец и разказа пред „ 7 дни спорт" първите си впечатления от отбора. Маркес говори също за краткия си кипърски гурбет в АЕЛ (Аимасол), Черно море и Бразилия. Универсалният футболист очаква до   3 месеца да вземе бъларски паспорт.

 

Ели, как се чувствате в Славия?

-Много съм доволен и съм убеден, че направих верен избор. Макар че съм само от няколко дни в Славия, впечатленията ми са прекрасни. Има добри футболисти и млад и амбициозен треньор. Колективът е сплотен, приеха ме добре и смятам, че бързо ще се адаптирам към новата обстановка.

 

- Как се стигна до преминаването ви в Славия?

- В АЕЛ имаше много скандали и не виждах смисъл да остана в отбора. Разбрах се с шефовете и ми изплатиха всичко, което имах да получавам. След като разтрогнах договора си по взаимно съгласие, станах свободен агент. За да си замина, се отказах от 70 000 - 80 000 евро, които щях да взема за оставащите 10 месеца от договора. А разговорите със Славия ги стартира мениджърът ми Руджерио Перейра.

 

- Знаете ли вече на кой пост ще ви използва Мартин Кушев?

- За мен това няма значение. Дали ще съм десен бек, или десен халф, е все едно. Първо трябва да покажа, че заслужавам да съм в състава, а после да съм полезен на тима и да му помогна да постигне целите си.

 

- Какви са те?

- Ще се борим за четвъртото място о дава право на участие в Лига Европа. Битката ще е жестока, тъй като това, което показа Черно море миналата пролет, бе впечатляващо. Нормално е да очакваме, че ще започне есента с инерцията от последния полусезон. Освен това варненци запазиха гръбнака на състава си, а доколкото разбирам, венесуелецът Паломино е напът да реши проблема им на върха на атаката. Локомотив (Пд), Локомотив (Сф), Черноморец, Берое и Лудогорец също ще са ни конкуренти.

 

- Значи първата тройка е ясна?

- За мен - да. Не е ясно само кой ще стане шампион. Този сезон борбата за златото ще е по-оспорвана, тъй като Литекс и особено Левски и ЦСКА се сдобиха с класни попълнения и ще са по-силни.

 

- Ще успее ли вашият сънародник Адемар на Армията?

- Със сигурност. Много скоро в ЦСКА ще разберат, че са взели изключителен футболист за българското първенство. Адемар може да се справя като ляв бек, ляв халф, нападател. Да вкарва голове и да ги изработва. Адемар само вратар не е бил.

 

- Да се върнем към България. Вярно ли е, че искате да свършите с футбола в Черно море?

- Това е мечтата ми. Един ден с удоволствие бих се завърнал в Черно море, за да приключа кариерата си там. Клубът много ми харесва, градът - също. Хората са усмихнати и ведри. Във Варна се роди и синът ми Лука. 

 

Виждате ли се със сина си?

- Сега се надявам да бъда по-често с него, защото е с майка си в Гоце Делчев, който е само на 2 часа и половина път от София. Иначе Лука освен българско поданство ще вземе и бразилско. Нямам търпение да го покажа на своите близки в Бело Оризонте, но нека порасне малко и тогава ще го кача в самолета. Сега е само на 6 месеца и не е удачно да го разкарвам в три самолета за близо две денонощия.

 

- Разбрах, че ще вземате български паспорт.

- Вярно е. Процедурата вече е задвижена, но изисква още време. Надявам се до 2-3 месеца всичко да се развие добре за мен. След като стана български гражданин, мога да впечатля и селекционера на България и да дебютирам за вашия тим, а и като гражданин ще ми е по-леко във вашата държава.

 

-Голям фен сте на националния отбор на Бразилия. Какво очаквате от Мондиал 2014?

- Домакини сме на световното и няма да пропуснем шанса да си върнем световната купа. Тогава ще разполагаме със звездно нападение в лицето на Неймар и Пато, а зад тях ще е Лукас от Сао Пауло, който има по-добри качества от Кака. Ако бием на финала Аржентина, ще е най-сладко. Вярвам, че Мано Менезеш ще ни изведе до световния връх, защото е можещ специалист.

Менезеш има невероятен футболен интелект. Чувства играта отвътре както никой друг, притежава тънък психологически подход и умее да придава вярната настройка на своите подопечни. Ще ви разкрия и любопитна случка с участието на Адемар и Менезеш. През 2005 Адемар и неговият Наутико се изправиха в решителен мач за влизане в елита срещу водения от Менезеш Гремио. Адемар обаче пропусна дузпа. Втора дузпа изтърва и негов съотборник. Към края Андерсон, който сега е в Манчестър Юнайтед, бе изведен на чиста позиция и направи 1:0. С този гол Гремио спечели елитна промоция. По-късно Менезеш вкара при майсторите и Коринтианс. Това, че е водил клубове във втора дивизия, не му попречи да стигне до националния, защото качествата му са безспорни.

Заги обяви групата за Ботев Пд

Белите без Томбак и Христов

Загорчич в Славия и през следващия сезон

Специалистът е взел решение за бъдещето си

Керкез: Липсваше ни концентрация, но трябва да вдигнем главите

Треньорът на Ботев (Пловдив) не бе никак доволен след загубата от Славия

Загорчич: Европа? Винаги трябва да сме оптимисти!

Треньорът на Славия бе доволен от успеха над Ботев в Пловдив

Славия изненада неприятно Ботев (Пловдив) на "Колежа"(ВИДЕО)

Галин Иванов вкара победното попадение в срещата

Славия с Тони Тасев на Коматево

Ивайло Марков извън групата заради вирус

Славия с рутинна победа над Хебър на стадиона в Овча купел (ВИДЕО)

"Белите" постигнаха успех с 3:1

Арда засили кризата в Славия след 2:1 в Кърджали (ВИДЕО)

Два бързи удара на домакините решиха изхода на срещата

С КЪСМЕТ: Левски пребори храбра Славия (ВИДЕО)

Рикардиньо и Марин Петков носят "син" триумф

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки