Пловдивчаните Гераджиев и Гаджев с второ място в Румъния

Българският екипаж Георги Гераджиев/Георги Гаджев (Форд Фиеста R2) завърши успешно румънското Рали Делтата на Дунав

Пловдивчаните Гераджиев и Гаджев с второ място в Румъния

Българският екипаж Георги Гераджиев/Георги Гаджев (Форд Фиеста R2), състезаващ се за АСК „Пловдив“, завърши успешно румънското Рали Делтата на Дунав (4-6 юни 2015) с център град Тулча, което бе кръг от Европейския рали трофей (ERT) с коефициент 2 на Международната автомобилна федерация ФИА. 


От единадесетте специални етапа на състезанието пловдивският екипаж записа шест първи места в своя клас RC4 (автомобили от спецификация R2 с един задвижван двигателен мост до 1600 куб.см.), като по този начин след края на ралито завоюва престижното второ място в класа си, седмо от участниците, регистрирани за ERT, и общо деветнадесето от всички над 50 стартирали екипажи. 

Най-сериозният конкурент в класа на българите бе чешкият екипаж Томаш Поспишилик/Лукаш Виорал (Ситроен C2 R2 Max), който в крайна сметка спечели битката в клас RC4, като за това спомогна и неправомерното наказание от 1 минута, което бе наложено към общото време на нашия тандем. Трети в класа финишираха румънците Михай Маноле/Марк Банка (Пежо 208 R2). 

Представянето на Гераджиев/Гаджев бе много по-добро от очакваното с оглед на факта, че последното им състезание бе турското Рали Босфора, което се проведе през месец август 2014 година. Също така, Рали Делтата на Дунав бе и първо състезание за тях на макадамова настилка с Форд Фиеста R2 и бе използвано по-скоро като тест, където пловдивският тандем искаше да изпробва възможностите на новия си автомобил и да види къде се намира спрямо конкуренцията. 

Ето какво сподели пилотът Георги Гераджиев веднага след края румънското рали: „Състезанието започна много агресивно за нас още с първия специален етап. Той беше найдългият в ралито и малко след старта разбрахме, че скоро беше валял силен дъжд и цялото трасе беше в кал, което направи етапът доста труден и непредвидим. Имахме няколко критични момента, записките бяха неточни и като цяло имахме късмет, че изкарахме етапа без особени поражения и загуба на време. Бяхме с второ време с класа ни RC4 и загубихме близо 8 секунди от първия Томаш Поспишилик. Това беше сигнал за нас и започнахме да натискаме още от втория специален етап, който спечелихме.

Последваха разменени етапни победи с чеха – той без най-бърз на третия етап, а аз – на четвъртия. Преди супер специалния градски етап, който се проведе по улиците на Тулча (общо пети за ралито), разликата ни беше едва 3,8 секунди в негова полза. На този последен за деня етап загубихме известно време от Поспишилик (около 6 секунди), но причината за това бе, че реших да запазя гумите за следващия ден, заради което карах с малко по-бавно темпо. Трябва да отбележа перфектната работа на главния ни механик Стефан Итов, който се раздаде на максимум в сервизния парк и ни предостави един перфектно работещ автомобил.  
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки