Рали "България" ще тръгне с историческия минимум от 19 екипажа

Дубаецът Ал Кетби най-бърз в шейкдауна

Рали "България" ще тръгне с историческия минимум от 19 екипажа

Само 19 екипажа ще преминат през стартовата арка на 46-ото международно автомобилно рали "България" днес в 19.30 ч. по време на церемониалния старт в Самоков.

Това е историческото дъно за брой участници за най-престижното доскоро българско рали, което преди пет години беше част от световния шампионат, пише "Дневник".

От предварително обявения списък със заявките без обяснения отпаднаха два от екипажите от едномарковия шампионат "Хюндай рейсинг трофи" - 16-годишния Симеон Симеонов с навигатор Добрин Борисов и Илия Геров/Георги Делчев. Двата екипажа са с получилите непосредствено преди старта на състезанието национална хомологация "Хюндай" i20 Купе R1.

Другите два екипажа, които фигурираха в трите варианта на списъците със заявки от Сърбия - Урош Симич ("Пежо" 106) и Никола Йович ("Рено клио спорт") не само не се появиха, но и не изпратиха до организатора задължителното в такива случаи уведомление за причините за отказа си.

Междувременно днес се проведен шейкдаунът, в който след четири излизания на трасето от бели Искър към Ястребец дубаецът Рашид Ал Кетби ("Форд Фиеста" R5) записа най-доброто време именно в четвъртото преминаване - 1:57,2 минути.

Второто най-добро време е на Мурат Бостанджъ (Турция, "Форд Фиеста" R5) - 1:59,7 минути, а третото време е за първенците в рали-спринта от миналата година Калин Бенчев/Алекс Спиров ("Субару Импреза").

Пилотите на двата форда се очертават и като най-реалните претенденти за първото място в Самоков, което би ги изстреляло на самия връх на временното класиране на Европейския трофей по рали на Международната автомобилна федерация (ФИА). 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки