Платини: ФИФА се опитва да разруши репутацията ми

Това е съзнателно изтичане на информация, което е дело на някой с много коварна природа, пише президентът на УЕФА

Платини: ФИФА се опитва да разруши репутацията ми

Мишел Платини даде изявление по повод информацията за неговото отстраняване за 90 дни. Етичният комитет към ФИФА временно отстрани Йозеф Блатер и е възможно това да се случи и с президента на УЕФА Мишел Платини, заради скандала за корупция, който продължава във ФИФА. По този повод Платини даде дълго изявление, в което твърди, че тази информация е „изтекла” само, за да наруши репутацията му. Изявлението обаче така или иначе не спря етичната комисия наистина да отстрани Блатер, Платини и Жером Валке за 90 дни.

Ето и текста:

„Вчера беше съобщено, че по искане на етичната комисия на ФИФА ще бъда отстранен за 90 дни. Очевидно е, че това е нещо много сериозно, особено, когато тази информация идва от официален източник на ФИФА, независимо факта, че етичната комисия, която трябва да действа напълно независимо, все още не е обявила подобно решение. Това е съзнателно изтичане на информация, което е дело на някой с много коварна природа и е представено по недопустим начин с една единствена цел – да се разруши репутацията ми.

За последните няколко седмици аз изразих желанието си да сътруднича на властите при извършването на различни разследвания в съответствие на най-строгите правила. ФИФА, от друга страна, напълно пренебрегваше тези правила. Винаги действията и думите ми са били честни, смели и прями, тъй като смятам това за мой морален дълг. Ако това, което се появи като слухове за решението на Етичната комисия е вярно, аз няма да се спра пред нищо, докато истината не се разбере изцяло. Никой не трябва да се съмнява в решителността, с която ще го направя.

През това време, безпристрастният, независим и непредубеден съдебен орган трябва да се прояви по повод тези събития, които накараха етичната комисия на ФИФА да започне тези процедури. Тази сутрин представих писмата с подкрепа, които се изискват, за да се кандидатираш за президент на ФИФА. Както винаги правя от 2007 година насам, искам да изпълня задълженията си, след като се консултирам с представители на 54-те организации членове на УЕФА, които ще помоля съвсем скоро за среща в Нион. Освен това планува да се срещна и с всички конфедерации и асоциации членове на ФИФА, за да създадем открит диалог, което винаги е било част от действията ми. Сигурен съм, че ще преодолеем тази трудност с пълна прозрачност и чрез единството, което дава футболът със своята сила”.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки