Николай Илиев: И 24 часа работа на ден няма да ни стигнат в Левски

Най-важно е Левски да се стабилизира финансово, после ще мислим за титла, казва членът на новия УС

Николай Илиев: И 24 часа работа на ден няма да ни стигнат в Левски

Ники Илиев е ед­но от новите имена в УС на Левски. Всъщност, не толко­ва ново, защото в предишния формат на ръководния ор­ган той отново бе част. Напусна малко след злополучно за­губената титла от Славия през 2013 година, последвай­ки Иво Тонев. Сега Илиев отново е част от управлението на клуба, като ще е един от малкото тес­ни футболни специа­листи в УС. С какви чувства се завръща, какви цели си пос­тавя и каква ще бъ­де неговата фун­кция в клуба, четете в интервюто, което легендата даде за „Меридиан Мач".

Г-н Илиев, добре дошли отново в Левски. С какви чувства се завръ­щате в управление­то?
- Радостен съм да съм отново в Левски. Благодаря на Иво То­нев за поканата. С него работихме прек­расно в предишния ми престой. Тогава свършихме доста ра­бота и се надявам и сега да свършим доб­ра работа в името на Левски. Ще се поста­рая да дам всичко от себе си.

Напуснахте УС предния път огорчен, защото не се вър­шеше никаква рабо­та. Сега различно ли ще е?
- Предния път има­ше няколко пробле­ма. Първо след онзи злополучен мач със Славия се направиха няколко грешни ро­кади, с които клубът тръгна в друга, греш­на посока. Най-вече говоря за факта, че Иво Тонев се оттегли от оперативната спортно-техническа власт. Това беше грешка. Освен това, самият УС не работе­ше. Хората в него не се събирахме, не се решаваше нищо. Нямаше смисъл да се стои. Сега вече не­щата са различни. Иво Тонев го каза - няма да се взимат емоционални, при­бързани, еднолични решения. Управител­ният съвет ще засе­дава и ще взима решенията, като всеки ще може да си каже думата. Това е пра­вилният начин на управление за мен.

В УС има всякак­ви хора - футболни, бизнесмени, шоумени, фенове...
- Няма да се взи­мат еднолични реше­ния. Това е най-важ­ното. Иначе, когато футболните хора в УС говорят за футбол предполагам, че ще ни слушат доста по-внимателно. Но хубавото е, че има всякакви хора в Левски и заедно ще работим за по-добро бъдеще на клуба.

В предишния УС имаше нещо като ресори. Вие нап­ример отго­варяхте за ДЮШ. Така ли ще бъде и сега?
- Има толкова мно­го работа... Ще пома­гаме за абсо­лютно всич­ко. В момен­та УС управл­ява    клуба. Разбира се, оперативната власт е в Георги Иванов и Кон­стантин Баждеков, те взимат ежедневните реше­ния. Но ние ще им помагаме във всичко. Дали ще се виждаме всеки ден, ще се чу­ваме по телефона, ще работим на „Герена" или извън стадио­на, това е без значе­ние. Но ще работим много, защото самата работа е страшно много

Наскоро давахте интервю пред нас и казахте колко важ­но е скаутското зве­но. Ще настоявате ли за повече хора на тази позиция?
- Повярвайте ми, има страшно много работа, която да се върши. Ще помага­ме в абсолютно всичко на Георги Иванов, като и на Константин Бажде­ков, така и на Стой­чо Стоев. Имаме много предложения. Толкова много рабо­та има, която да се върши, че и 24 часа на ден няма да ни стигнат. Това е прос­тичката истина. Раз­бира се, че и в тази насока ще искам доста неща да се случват.

Какви са първи­те приоритети в ра­ботата, които си поставяте? Къде искате да бъде Левски след 2 го­дини?
- Нека да бъде ясно - Левски трябва да се стаби­лизира финансово. В момента Левски все още има задъл­жения към различни институции. Първо клубът трябва да из­лезе на чисто и едва след това можем да мислим за други не­ща. След това ще се говори за селекция, за по-добри футболисти, за подобрява­не на материалната база, за Детско-юно­шеската школа.

А титла?
- Разбира се, че Левски трябва да бъ­де там, където му е мястото. През лятото ние вървяхме ръка за ръка с ЦСКА и само благодарение на уси­лията на Иво Тонев и феновете успяхме да се спасим. Левски трябва да се стаби­лизира. Ако ни се от­даде възможност да се борим за титлата, ще я използваме, бъ­дете сигурни. Но ос­новната цел е да се класираме в евротурнирите. Ако го сто­рим, ще бъде подвиг. Ако станем шампио­ни, това ще е нещо невероятно, истинско чудо на фона на това къде бяхме през лятото.

От доста време се води дискусия дали трябва да има представители на клубовете в Изпъл­кома. Замисляли ли сте как Левски да е по-защитен в БФС?
- Първо аз смятам, че ако в Изпълкома има представители на клубовете, трябва да има на всеки един отбор. Не 3-4 произволни отбора да имат, а другите не. Защото така се полу­чава конфликт на ин­тереси и това никак не е добре. Нормално е един човек да дър­па чергата към себе си. Според мен има по-нормални начини да се получат неща­та. Например може да има представите­ли на клубовете в „А" група, друг на тези от ,,Б' група и така. Се­гашното статукво не е много справедливо.

Да, но е такова. Мислите ли за ваш представител, за да не се окаже в края Левски ощетен за сметка на някой тим, чиито прези­дент е в Изпълко­ма?
- На Общото събра­ние на акционерите ви беше казано нещо много важно. В Лев­ски оттук нататък ще се опитаме да възпи­таваме толерантност на всяко едно ниво - към съперници, към съдии, към всички. Затова не искам да говоря за такива уда­ри, за подобни неща. Вярвам, че битката ще бъде честна вина­ги дори и без да има­ме представители в БФС.

Караиванов: Форматът с 10, 12 или 14 отбора не е особено сполучлив

Президентът на ПФЛ обясни защо не е имало намаляване на отборите в елита

Иван Иванов: Стойчо Младенов ми нанесе голям удар

Русия призна, че е отказал оферта от Мъри да премине в школата на Левски

Стойне Манолов: За мен решението на Гриша Ганчев бе очаквано

Те се капсулираха от „червената“ общност и мислеха, че резултатите от Ловеч ще свършат работа тук…

Красимир Чомаков: Оставете Стамен Белчев

Не очаквах загубата от Ботев

Майкъла: На Гриша Ганчев просто му е писнало

„Лудогорец ще е шампион за 13-та поредна година“

Шеф в Ботев Пд обяви съдбата на треньора

Вижте какво каза Артур Платек

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки