Иво Паргов: Локомотив няма да си губи времето при аматьорите

Иван Василев не иска да прави половинчати работи, а да върне славата на клуба, категоричен е спортният директор на железничарите

Иво Паргов: Локомотив няма да си губи времето при аматьорите

Назначеният преди седмица за спортен директор на Локомотив София Иво Паргов даде интервю пред вестник "Тема Спорт". В него бившият футболист на железничарите разкри какви са плановете за развитие на академията и намеренията на новия спонсор "Актавис". Той коментира изваждането на клуба от А група, представянето в областната група и амбициите на собственика Иван Василев.

 

Г-н Паргов, завърнахте се в Локо София след дълги години отсъствие, за да станете спортен директор. Вашите ангажименти ще бъдат повече с школата на клуба. Какви са плановете ви?

 

- От близо 2 месеца и половина имахме разговори с господин Василев. Може би той бе един от най-настоятелните хора, защото имахме оферти с „Актавис" да подпомагаме и други отбори. Той е истински локомотивец и хората трябва да са му благодарни. Все пак ние взехме предвид, че и Локомотив е отборът, който има наи-голяма нужда от финанси.

 

Затова решихме да подкрепим клуба. Не може толкова големи квартали като „Надежда" и „Свобода" да не разполагат с нормални условия, където талантите да се готвят. В момента са останали около 200 деца в академията. Надявам се в края на четиригодишния договор поне да ги удвоим. Най-важното и първостепенно е да оправим сгурията, която сигурно не е пипана от десетилетия, това ще стане бързо, а след това започваме да работим по-детайлно с треньорите. До лятото нещата трябва да се стабилизират и школата на Локомотив трябва да почне да функционира така, както преди. С две думи - искаме да възродим славната академия на клуба.

 

Какви ще бъдат размерите на инвестицията?

 

- Сумата е сериозна. Не мога да я споделя, тъй като е конфиденциално. Господин Василев е запознат в детайли с договора. Нещата, които сме предвидили, изискват доста сериозни пари. Проектът вече е защитен и инвестицията е гласувана. „Актавис" е много сериозна фирма, до момента каквото са поели като ангажимент и в Марек не са мръднали и метър назад. Казах, че сме си пожелали удвояване на децата, но няма да бъде лошо и ако ги направим три пъти повече отсега. Планът включва изграждане на изкуствено игрище. Още утре (б.р. - днес) започваме работа по новия терен и сгурията, както и съблекални. Ще бъде осигурена екипировка на децата. Изцяло ще се поеме финансирането на треньорските заплати в школата в рамките на четири години. В този период ще се осигури и постоянно участие на престижен турнир в Гьотеборг, който се провежда всяко лято. Това е клубно ми-нисветовно първенство. Водих две формации на Марек там и повярвайте ми, че опитът е безценен. Жалко е, че децата на Локомотив е трябвало да тренират на едно подобие на терен. Ще работим, ако трябва и денонощно, за да го създадем. Господин Василев вече направи помощното игрище, което през април ще функционира изцяло. Така че ще имаме 2 прекрасни терена. Затова може и да не се наложи талантите да ходят до Требич. В крайна сметка тези деца трябва да са в своя дом - на стадион „Локомотив". Мисля след това да обърнем по-сериозно внимание на треньорите в академията. Има възможност да ги изпратим на стаж в реномирани европейски отбори и да видят как работят колегите им и, както се казва, да откраднат по нещо от тях.

 

Отдавна школата на Локо не е сред най-реномираните в България...

 

- Така е. Но преди години беше една от най-силните и продуктивни академии. За съжаление именно това бе причината да работим в тази насока.

 

Ще имате ли ангажименти към първия отбор? Господин Василев каза, че е възможно да получите задачи при мъжете.

 

- Не. Не сте разбрали думите. Идеята е да помагам за развитието на талантите. Клубът има прекрасен треньорски щаб, знаят какво се очаква, защото са локомо-тивци. Но ако имат нужда от помощ винаги съм насреща. Моите ангажименти са изцяло към академията. Водил съм представителни отбори и съм постигал успехи, но не мисля, че сега ми се занимава с мъжки футбол.

 

Локомотив бе пратен в А областна група, след като не взе лиценз. Не трябваше ли да се направи някакъв вид компромис, тъй като е клуб с традиции?

 

- Съчувствам на феновете, изживяваха много кофти моменти. Годината бе разделена на две за клуба. В първата част имаше приятни мигове -бе спечелено трето място в А група, но след това дойдоха и негативните с изваждането на отбора. Обстановката обаче е добра. Все пак това е Локомотив София. Организацията в клуба и отбора в никакъв случай не е на нивото нито на А областна група, нито на В група. Тук нещата са много професионални. Правим всичко възможно отборът да се изкачи там, където му е мястото. Желанието ми и това на господин Василев е първо да се върнем към корените и да обърнем внимание на школата. Мисля, че с годините пирамидата в Локомотив беше обърната наобратно Отделяха са много средства от предишния президент само и единствено за първия отбор, което не смятам, че в сегашния вариант е правилно. Комплименти за Гигов и работата му в клуба, но можеше поне една част от парите, които даде да бъдат инвестирани в академията.

 

Десет от десет за Локо Сф в А областна група...

 

- Няма какво да коментираме - разликата в класите е очевадна. Момчетата се готвят сериозно. Имах щастието да направя една тренировка с тях, която бе за А треньорски лиценз. Локомотив се подготвя като професионален тим. Знам и амбициите на Антон Велков, той не работи на парче. Дано тези момчета осъзнаят, че им се дава огромен шанс, защото Локо е марка, независимо къде се намира. Ние ще направим всичко възможно да извадим клуба от нафталина. Хората отчитат, че сегашното ръководство няма вина за това състояние. Хубаво е, че Иван Василев се нагърби абсолютно сам да издържа клуба след всичките простотии, които станаха през лятото.

 

Споделял ли ви е Иван Василев каква сума отива за издръжката на Локо София в А областна група?

 

- В момента сумата изобщо не е голяма, но амбициите на клуба не са съвместими с А областна група. Оттук нататък и треньорските заплати са сериозно по-високи. Все пак това е Локомотив София, а не провинциален отбор. Тук половинчати работи феновете няма да търпят, а и амбициите на господин Василев не са такива. Той иска да върне славата на клуба. Правим всичко възмржно още хора да помагат, защото издръжката на софийски тим е изключително скъпо удоволствие. Тук неща от сорта „не ми стигат 300 лева", каквито имаше при едни хора (б.а. - визира управлението Петър Касев и Кирил Льосков) не са сериозни. Аз всеки ден съм на стадиона, а господин Василев не спира да се интересува какво става и да търси спонсори. Локо София е марка и бързо трябва да го извадим от мястото, на което е.

 

Загубено ли е времето в аматьорските лиги за Локомотив?

 

- Това е и лошо, и хубаво. Повтарям - не е нормално Локо София да има един терен! Точно в тези една-две години ще успеем да изградим базата, това е много важно. Разберете, че останалите софийски отбори имат по пет-шест терена, а тук има един. Това не отговаря на марката и традициите на Локомотив. И аз съм бил като футболист в клуба и знам, че са се инвестирали ужасно големи суми в чужденци, които идват, взимат парите и след пет години, ако ги питате дали са играли в България, едва ли ще ви кажат. Средствата, които са пръснати за само един от легионерите, са били достатъчни да се изгради едно игрище. Така че спокойно мога да кажа, че тези години изгнание не са изгубени за Локомотив. Ще ги използваме, за да подобрим базата си.

Шеф в Ботев Пд обяви съдбата на треньора

Вижте какво каза Артур Платек

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки