БФБ изхвърля ЦСКА от НБЛ и евротурнирите за 2 години

БК ЦСКА се лишава от депозита (25 000 лв.), лишава се от средствата от ДАМС, анулират се всички резултати от сезона, губи права за две години – участие в България и Европа, глоба за неучастие в турнира за Купата на България – 25 000 лева

БФБ изхвърля ЦСКА от НБЛ и евротурнирите за 2 години

 

Българската федерация по баскетбол (БФБ) даде пресконференция по повод скандалното отказване на ЦСКА от шампионата, след като президентът на тима Георгиос Стерянопулос депозира молба във федерацията за спиране на тима от участие в първенството. Според ръководството на централата, ЦСКА е заплашен от огромни санкции като най-голямата е тази, че клубът ще бъде аут от първенството и евротурнирите в следващите две години, предаде репортер на Novsport.com.

ОТ БФБ заявиха, че след станалите събития клубът следва да бъде наказан при всички положения. Санкциите са следните – тимът се лишава от депозита (25 000 лв.), лишава се от средствата от ДАМС, анулират се всички резултати от сезона, губи права за две години – участие в България и Европа, глоба за неучастие в турнира за Купата на България – 25 000 лева.

„ЦСКА има депозит от 25 000 лева, 5150 лева глоби, както и платени пари за съдийските такси. Това са средствата, които има в касата на федерацията, преведени от клуба. Оттук нататък е въпрос на това как юристите ще се заемат със случая и по какъв начин ще се търсят оставащите средства”, заяви главният мениджър на Националната баскетболна лига Стефан Станев.
.

„От ЦСКА са дали банкови гаранции, че имат повече от 50 000 лева на сметка, последното известие е от „Пиреос банк”, от 5 януари, същевременно имаме писмо от съдия изпълнител, че е запорирана сметката на клуба в НБЛ”, каза още дългогодишният баскетболен съдия.  

"Ако нямаше депозит и строги правила, ЦСКА щеше да агонизира до края на първенството", заяви от своя страна шефът на федерацията Михаил Михов.

Шефът на бира "Леденика" разясни, че има идея залата на ЦСКА на стадион „Българска армия” да бъде даде на БФБ. Тогава, според него, всички условия за децата ще бъдат на мнгоо добро ниво. „Има отправено искане в ДАМС залата на ЦСКА да бъде дадена на федерацията. Ако това стане, ще видите как ще изглежда тази зала след три месеца", каза той.

Той изрази и опасение, че ако Стерянопулос спре издръжката и на ДЮШ на ЦСКА, това ще значи, че и децата в района вече няма да има къде да тренират, което ще е пагубно за клуба. "Децата – имат договори за по една година и до изтичането им те мога само да бъдат преотстъпени, но не и да бъдат прекратени договорите им, те остават в ЦСКА до края на договорите си."

Михаил Михов прочете писмо, в което предупреждава гръцкия президент на ЦСКА, че отношенията и начинът на комуникиране с  БФБ са прекалено остри и трябва да се променят. Основен спор на пресконференцията бе дали федерацията трябва да спазва строго правилата или може да намери вратичка за някои неща и да направи компромиси.

От БФБ добавиха още, че Тони Дечев е потвърдил, че подписът за намалените пари в контракта му е негов (бел. ред: лятото състезателят внесе молба в БФБ, че ЦСКА му дължи пет заплати, но Стерянопулос и Прелевич нанесоха контраудар с контракт, според който той се е отказал доброволно от заплата в четирицифрен размер и приел такава малко над 200 лв).

Давидов и Удо са осъдили клуба и на тях парите ще им бъдат изплатени от депозита, който съдия-изпълнителят запорира заради дълговете на клуба към играчи.

Децата в ЦСКА имат подписани едногодишни договори и федерацията не може да ги прекрати, единственото, което може да се направи за тях е да бъдат преотстъпени на други отбори до изтичането на договорите. Това, върху което се мисли в момента е да има застраховка за младите баскетболисти, която да им осигурява гаранции при такива случаи.


Интервю с президента на федерацията можете да четете и чуете тук
Мнението на директора на ОСК Лукойл Сашо Везенков можете да чуете
тук

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки