Сектор "А" на "Герена" все още чака радостни викове

Трибуната се издига внушително с височината на пететажна сграда, но няма козирка

Сектор "А" на "Герена" все още чака радостни викове

На 3 февруари 2013 година старият сектор А на стади­он "Георги Аспарухов" отиде в историята. В 16:31 часа предупредителните сирени заглъхнаха, а под сипещия се дъжд се чуха последователни взривове... Седем секунди по-късно от козирката не бе ос­танал помен, а мъгла от прах замени заглъхващия тътен. 350-те килограма взрив свър­шиха своята работа. От старата трибуна остана са­мо кулата с часовника (впос­ледствие и тя бе демонти­рана), която трябваше да отброява времето до отва­рянето на съоръжението след грандиозната рекон­струкция. Тя трябваше да протече на три етапа - сек­тор А да отвори врати за фенове на 24 май 2014 годи­на, когато бе отбелязан ве­ковният юбилей на клуба. След това трябваше да се премине през сектор Б, а от 2015/16 да се работи по нов сектор В. До 2018 година 'Те­рена" трябваше да има го­тов и сектор Г, като капаци­тетът на целия стадион да е 28 хиляди постоянни седя­щи места и още 4 хиляди под­вижни...

Плановете обаче са едно, а осъществяването им съв­сем друго. В това се убеди и председателят на Управи­телния съвет на Левски Иво Тонев, който лично отговаря за строителството. Три го­дини по-късно централната трибуна все още не може да приема фенове, потвържда­вайки опасенията на тогавашния съветник на Тонев -Иван Вуцов, който преди взрива заяви: "Ще гръмнем, за да изплашим махалата, но на Левски стадион сега не му трябва, необходими са други приоритети".

Спънките започнаха още от самото начало. Едва на 5 юли 2013-а клубът направи първа копка - дотогава чака­ше разрешение за строеж, за което бяха броени над 500 хиляди лева. На тържествена церемония в основите на но­вата трибуна бе поставена капсула на времето с посла­ние към следващите поколе­ния, шампионски медал и шалче. Главният изпълнител даде обещание секторът да бъде завършен в срок до 100-годишнината - на 1 май 2014 трябваше да бъде готов, а капацитетът му да е 6000. Продължиха и уверенията, че финансирането на трибуна­та е осигурено, въпреки че дългоочакваният спонсорски договор с Тазпром" така и не бе сключен. "Имаше много не­вярващи, много хора се опит­ваха да ни иронизират, но, както виждате, каквото сме казали, ние го изпълняваме", изпъна се Тодор Батков. Са­мо половин година по-късно всички обещания увиснаха със страшна сила, а строежът бе блокиран заради неплате­ни сметки. Главният изпълни­тел се оттегли, а работите през зимата - "замразени". Камъните отидоха в гради­ната на Иво Тонев, а на всич­ки бе ясно, че Левски няма да празнува един век на своята арена. А неволите съвпадаха и с трусовете и смяната на политическата конюнктура в страната.

Все пак половин година по-късно работата по обекта бе подновена, фирмата, коя­то се нагърби, строи за собствена сметка, а клубът ще изплаща сектора с бъде­щи приходи от продадените за него билети. Това е офици­алното обяснение.

Три години след взрива но­вата трибуна е пред фини-ширане. Тръгвайки по цент­ралната алея на спортния комплекс "Герена", веднага се забелязва внушителната й фасада. От фасадата й те гледат два огромни винила. Вляво е този с основателите на клуба, а от този вдясно спокойно те гледа Георги Аспарухов-Гунди. Минувачи, разхождайки се в намиращия се в непосредствена близост парк, минават и правят по някоя снимка. Зад оградите на обекта кипи работа. Вече е поставена дограмата на фасадата. Работници действат във вътрешност­та на трибуната, където се правят замазки, поставят се плочки. Текат работи и по моста, който свързва секто­ра директно с булевард "Ге­нерал Владимир Вазов". По не­го ще преминават авто­бусът на Левски и този на гостуващия отбор, които ще паркират в отделен ВИП паркинг, разположен близо до съблекалните. Извършват се дейности и по ложите. И всичко това сякаш под стри­ктния поглед, идващ от па­метника на Гунди. Трибуна­та, която представлява пе­тетажна сграда, се извисява доста над сгушилите се в двата й края сектор Б и сек­тор Г - по-висока от над 2 пъ­ти от тях. Естествено, има още работа и по фасадата, която в завършен вид тряб­ва да представлява мозайка, в която се преплитат "Л" и "V" - символите на Левски и победата.

От страната на терена всичко е готово, за да могат да бъдат монтирани седал­ките. Този процес обаче се бави. Причината - първо трябва да бъде поставена козирката. Вече и малките деца знаят с подробности за нея - какви са болтовете, с които ще бъде захваната за бетона, с каква мембрана ще бъде и как времето трябва да се стопли, а термометри­те да показват денонощно над 8 градуса по Целзий, за да бъде монтирана тя. За нап­равата и поставянето и ще отидат над милион лева... Но имат ли ги в Левски, или ще получат държавна по­мощ? Всъщност от клуба та­ка и не направиха нищо, за да разсеят съмненията за задку-лисие. А обещаната прозрач­ност я нямаше - на сайта липсваха периодичните док­лади за строежа, въпреки че Иво Тонев няколко пъти обя­вяваше, че. такива ще има. Вече трябваше да е ясно кога и на какви цени ще стартира продажбата на абонаментни карти и ВИП пропуските за трибуната, но все още не е...

Очертава се през лятото сектор А на "Герена" най-нак­рая да е готов. Въпреки че първоначалният план бе дос­та изменен (няма да има подземен паркинг заради ви­соки подпочвени води; ще се ползва настоящото освет­ление, а няма да бъде праве­но ново; няма да има фото-волтаици на козирката, за­щото проектът се оскъпява прекалено много и т.н.), клубът все пак ще се сдобие с модерна трибуна. В нея ще има 16 скай-бокса, всички удобства за медии и фенове, ресторант, заведения за бързо хранене, просторни съблекални, медицински център, зала за загрявки, съ­дийска стая, музей на около 200 квадрата. Като се тегли чертата, се очертава всич­ко да излезе около 12 милиона лева. След пускането му в експлоатация ще започне и дискусия за строеж на сектор Б. От фенклубовете вече обявиха, че ще допуснат ста­рата трибуна да бъде събо­рена само ако има ясни и прозрачни правила за финан­сиране на новата (въпреки че ще бъде значително по-евти­на), както и че тя ще бъде завършена в срок. Но нека не бързаме. Желанието на запа­лянковците е първо да стъ­пят в сектор А, на който са израснали няколко поколения левскари. Едва когато от нея се понесат радостни викове, тогава ще се мисли за друго. Защото на новата указател­на табелка пред сектора пи­ше (след като строител­ството му бе поето от но­вата фирма) - "Дата на отк­риване на строителната площадка - 20.05.2014 г.; Пла­нирана продължителност на работите - 15 месеца". Вре­ме, което също отмина.

Янаки Димитров, в. "Тема Спорт"

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки