Офроуд: Сезонът стартира в Кърджали

Силен дъжд и градушка не стреснаха участници и зрители

Офроуд: Сезонът стартира в Кърджали
Разнородна, но много силна балканска група от близо 200 участници атакува в петък околностите на Кърджали. 10 турски, 7 гръцки и 3 румънски екипажи мерят сили с българските частници. Не пристигнаха заявените джипове от Сърбия и Македония.
 
Мотори, АТV-та и високопроходими автомобили изминаха първите 50 състезателни километра от дистанцията, но падналият през нощта обилен дъжд разкаля силно трудния терен и максимално затрудни всички. И в петък времето не бе благосклонно, но все пак до 18 часа на първия състезателен ден всички успяха да се приберат в бивака.

Сред джиповете-прототипи начело е единственият смесен като националности екипаж - Костин Фонтана (Румъния) с навигатор Константин Панайотов (България) с Лендроувър. Топ 3 оформиха други два румънски тандема.

В клас Кроскънтри двукратните балкански шампиони Гочев -Тодоров отстъпиха първото място на Георгиев -Делев с Мицубиши Паджеро заради изоставане от 2мин и 30сек.

В клас Хоби начело са Димитров -Думанов с Тойота Лендкрузър. С интерес следим изявата и на двамата участници в клас Трофи Турист, единият от които е бившият министър на транспорта Александър Цветков.

При АТV-Експерт лидер след първия ден е Ивайло Арабаджиев с Ямаха Раптор, следван от двама представители на „Екстрийм“-Сопот с Хонди. На десето място в този клас е единствената дама-пилот Рени Христова, която изостава с 14 мин от лидера.
 
В Хоби-Стандарт начело е Момчил Велков с Кавазаки 700, изпреварил с 6мин 10сек Али Аксен с Хонда.

От 38-те стартирали АТV-та три получиха технически повреди, но в събота ще продължат участието си.

При мотоциклетистите до финала в петък стигнаха 94-ма.

Състезанието се радва на голям зрителски интерес и въпреки падналия дъжд и силна градушка само на екстрема до с. Сипей се събраха над две хиляди души публика.

В събота стартът е в 9 часа сутринта от бивака в Кърджали. На участниците им предстоят около 70 състезателни километра и според мнението на организаторите от клуб „4х4 Адвенчър“ това ще е най-тежкият за преодоляване ден.

Най-зрелищните екстреми в събота ще са на разклона до с. Купците и до Кьосево.
 

Финалът на състезанието е в неделя. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки