Старокин: Миньор и рокадите ни сринаха

"Искам и вярвам, че ще бием ЦСКА в дербито", призна юношата на ЦСКА

Старокин: Миньор и рокадите ни сринаха
През този сезон Орлин Старокин се утвърди като един от основните играчи на "сините".  Юношата на ЦСКА се привлечен на "Герена" през лятото и след като имаше някои неубедителни изяви като бранител, сега намери титулярно място като халф. Дни преди гостуването на Калиакра и вечното дерби с ЦСКА, играчът се съгласи да даде ексклузивно интервю пред "Меридиан мач" за всичко, случващо се в Левски. 
 
- Орлине, да започнем оттам - какво се случи в Левски, та само за няколко седмици се сринахте от фаворит за титла­та до място, което в момента е извън зона „Европа"?
- Отговорът е ясен - мачът с Миньор. Според мен общо взето той преобърна целия ни сезон. Тогава играхме слабо и загубих­ме. След това, както видяхте, бяхме на по-добро ниво. На дер­бито в Ловеч играхме много сил­но през втората част. Надиграх­ме Литекс, но те си вкараха по­ложенията, а ние - не. После така стана и с Лудогорец. Там също не се представихме лошо, но ни преследваше и малшанс. Общо взето моята оценка е, че Левски през целия сезон не се предста­вяше на ниво, но двубоят, който преобърна сезона ни, беше този с Миньор.
 
- Какво се случи в този мач с Миньор? Заговори се дори за бойкот от ваша страна...
- Несериозно е да се говори за бойкот. Аз не искам да обсъж­дам моите колеги, но никой не би тръгнал да прави подобно не­що. В крайна сметка всеки един футболист играе за парите си. Освен това имахме стимул да станем шампиони. Знаете, че вече трета година изпускаме трофея. Никой не би тръгнал да прави бойкоти по някакви неяс­ни причини и да жертва всичко това. Причината за загубата е подценяване. Когато подходиш по този начин към даден отбор, после е много трудно да се пренастроиш в течение на срещата.
 
- Доскоро бяхте с наставник Николай Костов. Какво се слу­чи с него? Защо той не успя на „Герена" - вие ли не разби­рахте указанията му или пък тактиката му не пасваше на от­бора?
- Под ръководството на Нико­лай Костов Левски държеше ед­но добро ниво. Ние, играчите, се опитвахме да изпълняваме ука­занията му. Невинаги се получа­ва обаче. И когато не се получи, причината не е задължително в това, че той не ни е обяснявал добре нещата. Просто, както ви казах - в мача с Миньор нещата се обърнаха и Николай Костов взе решение да си тръгне. Аз съм с добри впечатления. Видях­те и след като си замина, пад­нахме от Литекс и Лудогорец, след което си замина и Гонзо...
 
- В последните мачове си на нова позиция - опорен халф. По-добре ли се чувстваш там?
- Тази позиция не е непривич­на за мен. По принцип си играех опорен халф. На поста ляв бра­нител се подвизавам от 3 годи­ни. За мен няма голямо значе­ние къде играя - важното е да съм на терена, да съм на добро ниво и Левски да побеждава.
 
- В началото на престоя си имаше тежки моменти в Левс­ки. Според много специалисти част от неубедителните ти изя­ви се дължат на играта на фланговите играчи пред теб и най-вече на Симеон Райков. Споделяш ли мнението?
- Не искам да коментирам мои колеги. Ако трябва да съм откро­вен през първите шест месеца на „Герена" играх много слабо. Това бе преходен период за мен. Едва сега, през втората част на сезона, започнах да иг­рая на високо ниво. А иначе причината да не съм във форма през първия полусезон бе сагата около моето преминаване на „Ге­рена". Тогава се изписа какво ли не, дойдох доста късно и това си оказа влияние.
 
- Имаше ли тежки моменти в началото за теб с оглед на то­ва, че си юноша на ЦСКА? Усети ли някакви настроения срещу себе си?
- Не. Още при идването ми в Левски ЦСКА беше затворена страница за мен. Преди 8 години заминах за Бургас и зачеркнах „червените". Нямам абсолютно никакви сантименти. ЦСКА си е отбор като всеки друг за мен.
 
- След малко повече от сед­мица предстои дерби с „ар­мейците". Какво очакваш там?
- Винаги играем за победа в този мач. Няма как да очаквам друго. Очаквам с нетърпение дербито, искам победа.
 
- Ти си бил дълго време в Черноморец, които в момента са хит на сезона. Нямат пари, но имат силен отбор. Как се получават винаги толкова добре там нещата?
- Винаги се е работело профе­сионално и добре в Бургас - и в Нефтохимик, и в Черноморец. Колективът при „акулите" е мно­го добър. Освен това работата на класен специалист като Ди­митър Димитров няма как да не даде плодове. Всичко това е радващо - голям град като Бур­гас заслужава да има силен от­бор в елита.
 
- Някои твои колеги като Владимир Гаджев и Дарко Тасевски открито изявиха желание да напуснат Левски. Как стоят при теб нещата, ще оста­неш ли и следващия сезон? 
He искам да коментирам решени­ето на колегите, тяхно право е да постъпят, както намерят за добре. Моето желание лично е да ос­тана в Левски. Дойдох тук, за да стана шампион и смятам да го из­пълня. Продължавам да твърдя, че Левски е най-добрият отбор в България. Трябва само футболис­тите, които сме в тази съблекал­ня, да го покажем и да спечелим титлата през идния сезон.
 
- Как ви се отразиха посто­янните треньорски рокади през този сезон?
- Негативно, при всяко поло­жение. Видяхте най-пресния пример - мача с Локо (Сф). Точ­но преди него дойде трети раз­личен наставник в рамките на няколко седмици и ние бяхме доста объркани. Колкото и да се стараем да не го показваме -това си оказва влияние и ние почти не създадохме чисто по­ложение.
 
- Феновете в последните срещи също се отдръпнаха от вас и обявиха бойкот. Какво искаш да им кажеш?
- Те са в правото си. След като Левски не играе добре и не пос­тига успехи, нормално е да имат претенции. Мога да им кажа са­мо едно - нека все пак подкре­пят отбора, когато са зад нас, иг­раем по-силно.
 
- Много се изписа в послед­ните дни за запоя в Правец. Каква е истината за случилото се там?
- Мога само да кажа, че 80% от изписаното е откровена лъжа.
 
- Добре, точно по тази при­чина те питам, за да изясниш случилото се. В момента фенове­те ви атакуват. Може да изпол­зваш случая, за да защитиш себе си и съотборниците си...
- Няма какво да кажа. Истина­та е, че имахме почивен ден и излязохме. Толкова. Иначе за мен да се пишат глупости не е новост и не ми пречи. А що се отнася до феновете - тези, които ни обичат наистина, ни вярват.
 
- До края на сезона ви оста­на да се борите само за място в Европа. След като изпуснах­те титлата и Купата, можеш ли да гарантираш на феновете, че поне мястото в Европа ня­ма да изпуснете?
- Аз вярвам и изобщо не трябва да поставяме под съмнение класирането ни в Европа. Всеки един от нас, играчите, си е направил анализ какви са му качествата, как се е предста­вил и ще дадем всичко от себе си до края. Знам, че феновете ги боли, че не се борим за титла, но поне място в Европа, мисля, че няма да изпуснем.
 
- И за финал - смяташ ли, че имаш силите да се пребориш за място и в националния от­бор? Там Любослав Пенев за­лага твърдо на млади играчи, което увеличава шансовете ти...

- Всеки футболист трябва да има високи амбиции. Искам и знам, че мога. Ако не смятах, че имам нужните качества, нямаше да се занимавам с футбол. Щях да се хвана нещо друго да работя. 

Костов: Много тегаво се работи в Левски

Треньорът на "сините" бе много доволен от успеха над Локо (Пловдив)

Цунами: Остана ни да играем за честта на Левски

Капитанът на "сините" отбеляза първото попадение срещу Локо (Пловдив)

Митков: За Левски е задължително да играе в Европа

Младият халф на "сините" изигра силен мач срещу Локо (Пловдив)

ЗА ПРЕСТИЖ: Левски обърна Локо (Пд) на "Лаута"(ВИДЕО)

"Сините" победиха "смърфовете" за успех с 2:1 в Пловдив

Алекс Колев призна за Левски

Нападателят все по-близо до "Герена"

Черно море без двама титуляри срещу Левски

Капитанът Димов се завръща в групата на „моряците“

Извънредно: Левски има нов треньор

Вижте кой ще води „сините“ след Костов

Сираков обяви стъпките на Левски за нов стадион

Това е неизбежен процес, обяви собственикът на "сините"

Премии в Левски за Европа

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки