Петър Петров остана 11-и в Холандия

Нелепо падане във втория манш го лиши от първи подиум в професионалната му кариера

Петър Петров остана 11-и в Холандия

Петър Петров зае 11-о място в генералното класиране от Гран при на Европа на трасето край Фалкенсвард в Холандия. Българският пилот от заводския тим на Кавазаки постигна най-добрия си резултат в клас МХ2 на световния шампионат по мотокрос с трето място в първото състезание за деня, но нелепо падане във втория манш го лиши от първи подиум в професионалната му кариера. 

 

Петров спечели пето място в квалификационния манш в неделя, но успя да преодолее Джереми Зеевер (Швейцария, Сузуки) и Калвин Фландерен (Холандия, КТМ) още в първия завой, за да заеме трета позиция. Българинът не беше изпреварен до самия край на състезанието, а при карирания флаг неговото изоставане от втория пилот на Ред Бул КТМ беше 16.272 секунди. 

 

Петров стартира лошо втория манш, беше затворен на първия завой и остана на 11-о място в първата обиколка. Българинът обаче демонстрира класа, изпревари голяма част от конкурентите си в челната десетка и десет минути преди края на часовника настигна третия в подреждането Зеевер. Петров направи маневра за изпреварване в един от острите десни завои на трасето, но удари мотора на швейцареца и падна на земята, което в крайна сметка го остави извън челните 20.

 

В крайна сметка Петър Петров завърши Гран при на Европа на 11-о място в класирането, а другите двама българи - Майкъл Иванов и дебютантът Иван Петров, останаха извън схемата за точкуване. Категоричен победител отново беше Джефри Херлингс, който неизменно печели състезанието на собствена почва от 2010 година насам и е убедителен лидер в генералното класиране с пълен актив от 150 точки.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки