Сеп Блатер е готов да даде показания в САЩ

"Да, когато им е удобно, аз ще бъда готов, за да защитя ФИФА", отсече той

Сеп Блатер е готов да даде показания в САЩ

Бившият президент на Световната федерация по футбол (ФИФА) Сеп Блатер е готов да даде показания в САЩ, където се провежда разследване за корупция във ФИФА, съобщава агенция "Франс прес". Блатер е отстранен от всякаква футболна дейност за шест години заради корупция. Бившият президент на УЕФА Мишел Платини също изтърпява наказание от шест години.

 

"Да, когато им е удобно, аз ще бъда готов, за да защитя ФИФА", отговори Блатер на въпрос дали ще даде показания. Министерството на правосъдието в САЩ планира за започне съдебен процес през февруари 2017 година срещу определени лица, обвинени в корупция. 80-годишният Блатер участва в дискусия в университета в швейцарския град Базел. Той говори пред близо 400 души. 

 

В университета група студенти изготвя предложения за това как ФИФА трябва да преодолее скандала. Той призова за по-сериозни мерки при проявите на расизъм, както и към играчи и отбори, които са замесени в уговаряне на футболни мачове. "Има два момента, в които ние не проявихме нужната строгост - при уговарянето на мачове и при расизма", заяви Блатер. Гост беше експертът по антикорупция Луис Морено Окампо, който обвини Блатер, че си в "затварял очите пред корупцията". Бившият президент на ФИФА отговори, че "не е приемливо" да бъде обвиняван, че е знаел за корупцията сред висшите служители, но си е мълчал. 

 

Блатер изглеждаше видимо ядосан и само каза: "Аз не съм виновен". Той призна, че не е успял да извърши реформи в организацията, но че не е отговорен за корупцията е регионалните федерации. Швейцарецът коментира в интервю за вестник "Блик", че домакинството на Катар за Мондиал 2022 е резултат от проведения обяд в Елисейския дворец. Сред присъстващите са били Мишел Платини, бившият президент на Франция Никола Саркози и няколко членове на Изпълкома на ФИФА. "На принципа на ротацията световното първенсво през 2022 година трябваше да се проведе в Северна Америка, но единствено САЩ бяха подали кандидатура. Другите кандидати бяха от Азия. Намерението беше да се избере САЩ, но след срещата в Елисейския дворец мнението се промени", каза Блатер. "След този обяд четирима от членовете на Изпълкома, които преди това бяха за САЩ, промениха мнението си. Иначе САЩ щеше да спечели", добави бившият президент на ФИФА.

НОВ ЗАКОН: Улесниха издаването на визи на чуждите спортисти

Вижте подробности

Представители на БФС взеха участие в престижен семинар на ФИФА

Вижте подробности

СКАНДАЛ! Терзиев опитва да отмъкне имоти от спортното министерство

От ММС не знаят, че им взимат стадионите "Септември" и "Юнак"

БФС се присъедини към поздравленията за юбилея на Етър

Централта поздрави цялото футболно семейство на Велико Търново

Министър Глушков награди участниците в експедицията Еверест’84

Преди 4 десетилетия върхът е изкачен от българския алпинист Христо Проданов

Министър Глушков пожела успех на участниците на ЕК по кикбокс в Пловдив

„Поздравявам организаторите на това престижно спортно събитие за професионализма“

Двама директори в БФС на престижен семинар на ФИФА

Кирил Котев и Лъчезар Димов ще представят България в Ирландия

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки