Седем българи на финала на Ерзберг Родео 2016

18-годишният талант Кабакчиев става първият българин, който ще стартира от първа редица в кошмарното Red Bull Hare Scramble

Седем българи на финала на Ерзберг Родео 2016

Българските състезатели по ендуро са на път да пренапишат за пореден път историята на зрелищната дисциплина. 12 родни пилоти стартираха в двата манша на пролога Iron Road Prologue, като без изненада с най-предно класиране е Теодор Кабакчиев (KTM) от Габрово.

18-годишният талант се нареди на 27мо място в първото състезание в петък, но реши да кара и вчера и не сбърка, подобрявайки класирането си с няколко позиции - 19-то място от над 1700 участници, изпреварвайки дори световната ендуро легенда Греъм Джарвис.

Така Кабакчиев става първият българин, който ще стартира от първа редица в кошмарното Red Bull Hare Scramble - финалната надпревара на Ерзберг Родео.

По традиция Generali Iron Road Prologue 2016 предложи драма и екшън в най-чистата им форма. Езда умения, бързина и правилния избор на състезателна линия през много, много криви решават дали участника печели или губи време по пътя си нагоре през чакълест път, който е с дължина 13,5 км и до 30 метра широчина. Пилотите стартират през интервали от 20 секунди, като всеки има два опита да превземе по-бързо планината.

Класирането на останалите българи е както следва: Димитър Цветков (KTM) се нареди на 101-то място; Ангел Минков (KTM) - на 140то място, Иван Димов (Husqvarna) - 150то и Илиян Кузманов (Honda) - 154 място - и четиримата ще потеглят от трета редица; 449 е Панчо Кузманов (Honda), Светослав Миланов (KTM) е 459-ти и ще стартират съответно от 9-та и 10-та редица.

Само най-бързите 500 от участващите над 1700 състезатели се класират за най-трудното еднодневно състезание по екстрийм ендуро в света - „Red Bull Hare Scramble“, което ще се състои днес. Когато зелените светлини угаснат, само пълна газ, оптимален избор на трасе, смелост и отлични пилотски умения могат да отведат най-добрите от падока до финала на 1466 метра надморска височина.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки