С Халилходжич Япония изглежда внушително

Босненецът дебютира на 27 март 2015 с 2:0 над Тунис и оттогава в 15 мача Япония загуби само веднъж - 1:2 от КНДР в турнира за Купата на Източна Азия

С Халилходжич Япония изглежда внушително

Преди година и половина японската футболна федерация започна сериозно подмладяване на тима. След ранното отпадане от Купата на Азия (б.а. - загуба с дузпи на четвъртфиналите от ОАЕ) селекционерът Хавиер Агире (Мексико) очаквано бе заменен.

 

Начело на тима застана Вахид Халилходжич. Целта пред босненеца, освен вкарването на свежа кръв в селекцията, е задължително класиране за мондиал 2018. Нещата започнаха отлично и първите квалификации бяха преодолени с лекота - 7 победи и 1 равенство в компанията на Сирия, Сингапур, Афганистан и Камбоджа. Трудното тепърва предстои - вторите групи, като самураите са в компанията на Австралия, Ирак, Саудитска Арабия, Тайланд и споменатите вече ОАЕ. Напред продължават само първите два тима, а третият играе плейоф с втория от другата група. Халилходжич обаче има нужния опит да се справи, след като в предишните две световни първенства класира и води Алжир (2014) и Кот д' Ивоар (2010).

 

Босненецът дебютира на 27 март 2015 с 2:0 над Тунис и оттогава в 15 мача Япония загуби само веднъж - 1:2 от КНДР в турнира за Купата на Източна Азия. В тази надпревара обаче специалистът заложи на доста непознати имена и отборът остана последен в компанията още на Китай и Южна Корея. Това, което прави впечатление, е повишената резултатност. В 15-те срещи самураите отбелязаха цели 42 гола (б.а. - средно по 2,8 попадения), което изглежда повече от внушително.

 

В момента най-възрастният играч на японците е вратарят Кавашима (Дънди Юнайтед)  на  33  години, следван от Макото Хасебе на 32 години (Айнтрахт Франкфурт). Те са единствените двама от 25-мата, извикани за „Кирин къп", които са над 30 години.

 

За класата на футболисти като Хонда (Милан), Нагатомо (Интер), Кагава (Борусия Дортмунд) и Оказаки (Лестър) е излишно да говорим. Клубовете, за които играят, говорят сами. Япония отдавна е хегемон в Азия, който очаква своето сериозно избухване на световно първенство. Задача, с която Вахид Халилходжич (63 г.) може да се справи.

 

"Тема спорт"

България U15 с реми срещу Косово (ВИДЕО)

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

БФС търси усилено футболисти с български корени

До момента сме открили над 20 състезатели, обясни Лъчо Димов

Венци Стефанов: Илиан Илиев ще вдигне националите

Любо първо говори, после мисли

Женският ни национален отбор с драматична загуба от Армения (ВИДЕО)

"Лъвиците" ни допуснаха поражение с 2:3 на "Александър Шаламанов" в София

БРАВО! Девойките на България до 19 г. се класираха сред елита на Европа

Момичетата ни спечелиха безапелационно промоция за Лига А

Радойска очаква мачовете с Румъния да решат първото място

„Имам балансиран отбор“, заяви селекционерът на женския ни тим

Силвия Радойска: Владеехме инициативата

„Търсихме победата през цялото време“, доволна е треньорката на женския национален отбор

Женският национален отбор по футбол започна с победа евроквалификациите

Нашите спечелиха с 1:0 визитата си на Казахстан

Тежък жребий за националите по минифутбол

"Лъвовете" на европейско през лятото

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки