Преди 40 години съдия взриви България - Франция

"Господин Фут, вие сте мръсник", крещи в ефир коментаторът на "петлите"

Преди 40 години съдия взриви България - Франция

Само след четири дни ще се навършат точно 40 години от един от най-драматичните двубои между България и франция. На 9 октомври 1976 година се изправяме срещу „петлите" в световна квалификация на стадион „Васил Левски". Гостите повеждат в 37-ата минута след гол от пряк свободен удар, изпълнен от Мишел Платини. Още неотърсили се от шока, нашите получават втори тежък удар. В 40-ата минута вратарят Тодор Кръстев отбива шут на Доминик Батне, но при добавката Лакомб е точен и покачва на 0:2.

 

Секунди преди почивката нашите връщат едно попадение чрез капитана Христо Бонев, който изпълнява прецизно пряк свободен удар. След почивката реферът подминава явна дузпа за франция за нарушение на вратаря Тодор Кръстев срещу Платини. Доста спорен е и изравнителният ни гол. Воин Войнов прави пробив и центрира, Чавдар Цветравнява. При последния пас остават съмнения за засада. Панов изглежда, че е на една линия с последния защитник, но в онези години и това е засада. Кулминацията настъпва в 90-ата минута. Тогава Христо Бонев се вклинява между двама защитници на Франция и пада на земята. Шотландският рефер Йън Фут без никакво колебание посочва бялата точка пред вратата на Доминик Баратели. Франзуците протестират бурно, а дузпата не се изпълнява близо 2 минути. Дълго време в наказателното поле няма никой от нашите, тъй като всички се крият и никой не посмява да поеме отговорността. В крайна сметка Христо Бонев в качеството си на капитан се налага да изпълни.

 

Зума е споделял години по-късно за огромното напрежение при тази ситуация. „Като застанах зад топката, вратата ми се видя малка като кибритена кутия", споделя Зума по-късно. При изпълнението Бонев стреля по земята в десния ъгъл, Баратели скача в другата посока, но топката излиза в аут. Така мачът приключва 2:2, а по-късно изпуснатата победа се оказва фатална за класирането ни на световното първенство в Аржентина. При дузпата за нашите в последната  минута френският коментатор Тиери Ролан се провиква в ефир: „Господин Фут, вие сте мръсник!".

 

Интересното е, че същият коментатор, който в родината си е еквивалент на покойния наш незабравим глас зад микрофона Николай Колев-Мичмана, кани за интервю осем години по-късно шотландския рефер. Двамата обсъждат събитията и най-вече спорните ситуации от мача на „Васил Левски" през 1976-а. Разговорът се води през 1984-а когато отново играем световна квалификация с франция, но на „Парк де Пренс" и губи с 0:1 с гол от дузпа на Платини.

Луис Енрике: Не бързаме да станем шампиони

Треньорът на ПСЖ обяви, че целта е отборът да вземе титлата, но не държи това да е много рано

10 от Барса рухнаха срещу ПСЖ (ВИДЕО)

Вижте подробности

Спортинг (Лисабон) с оферта да си върне Роналдо, дава му шанс да играе в ШЛ

Той има оферта от клуба в който стартира голямата му кариера

Радост в Интер Маями: Меси вече е здрав и се завръща сред титулярите

Травмата в бедрото му е отшумяла

Съвсем очаквано: Бенфика дава нов договор на ветерана Ди Мария

Аржентинецът играе страхотно, макар че е на сериозна футболна възраст

ПСЖ с амбициозен ход, ще се пробва за капитана на Челси Рийс Джеймс

Първите разговори между двете страни вече дори са стартирали

Бензема разкритикува съотборниците си в Ал Итихад

"Не мога да печеля сам мачове", категоричен е той

ПСЖ надви Марсилия на "Велодром" с човек по-малко (ВИДЕО)

Парижани спечелиха комфортно

Интер Маями загуби катастрофално без Меси в състава (ВИДЕО)

Отборът на аржентинеца отстъпи с 0:4 срещу Ню Йорк Ред Булс

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки