План "Чисти глави" стартира успешно

Селекционерът поиска диалог с публиката и произнесе първите реплики на разбираем за запалянковците език

План "Чисти глави" стартира успешно

Докато сме топли още на тема избори - малкото публика на Националния стадион не е ли наказателен вот срещу Борислав Михайлов? А малкото публика в първенството не е ли същото, но този път заради проведената от Боби реформа в преструктурирането и администрирането на клубния футбол?

 

Това обаче е друга тема. Както отбелязваме многократно, футболната култура на българина е много особена, няма как изведнъж феновете у нас или изведнъж да харесат сегашния национален отбор, нито пък да припознаят в Беларус ново европейско страшилище. След победата в неделя вечер обаче можем да прогнозираме, че националният отбор вече е с една идея по-интересен тим за българските запалянковци. И то не защото отборът победи Беларус, не защото това стана без допуснат гол - основната причина е, че Петър Хубчев поиска диалог с публиката и произнесе първите реплики на разбираем за запалянковците език. Новият селекционер обясни с думи прости, че първата му цел е да изчисти главите на футболистите. Е, видяхме, че това се случи. Планът стартира и сработи.

 

Без да бъдем категорични, отчитаме, че в националния тим има колектив. При Хубчев няма как да има информации за неспазване на режим, за мрън-кане, за капитански ленти и други такива, каквито бяха част от ежедневието при Ивайло Петев. В момента, поне на първо четене, се забелязва, че вече го няма играча лигльо. Или ако и сега при изготвяне списъка с повиквателните е присъствал такъв, той вече не е лигльо. Без да изказваме подозренията си, но видимо някои футболисти още в първите минути на мача с Беларус показаха, че са по-сериозни. А за Петър Хубчев е изключително важно "лигльото" не просто да не е на терена. Хора с несериозно отношение и отпуснато поведение явно няма да имат място в разширения му състав, ако ще по качества да се доближават до Лео Меси. Не знаем как точно се е случило, но трансформацията, да речем, при Спас Делев е факт. Сега той играе изцяло за отбора, а не за себе си. А и не само игра, срещу Беларус той беше доста добър.

 

Положителна промяна има и при Владо Стоянов, и то не е само заради добрите му намеси. Той избягва да жестикулира или да се кара на съотборниците пред себе си. Виждали сме го в момент на ярост и на вратата на Лудогорец, и в националния отбор. А и сме го чували как критикува безразборно тези, които не помагат на отбора в дефанзивен план. Сега това няма как да се случи, при Петър Хубчев едва ли някой ще си позволи да не спази указания, които при него приоритетно се отнасят именно за играта в отбранителна фаза.

 

И като каже някой, че ролята на националния селекционер е едва ли не бутафорна, значи не му вярвайте. Истина е, че всеки предходен и всеки следващ вероятно ще изготви почти същия списък с футболисти, но също така е истина и разместването, което опитва да направи Петър Хубчев. Това ще бъде следващият етап на развитие на тима, важно е, че първият - изчистването на главите, вече е стартирал, и то повече от успешно. Хубаво е, че треньорът говори пред медиите доста от това, което казва и на футболистите. Хубчев леко е отворил вратата на кухнята за разлика от негови предшественици, които натъртваха на "тайните от кухнята". Новият наставник съвсем на сериозно каза, че не му се вярва футболистите му да са чак такива артисти, че да го подведат с намеренията си. Четейки между редовете, смятаме, че Хубчев директно е предупредил, че на който не му се играе в националния отбор, може да му каже в очите. Явно чистенето на глави върви добре. Следва изчистването на играта. Което е още по-труден процес, но основата е поставена и е здрава. Ясно е, че възможностите на тези футболисти не са големи, но и публиката няма сериозни очаквания.

 

Желю Станков, "Тема спорт"

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки