Ще хване ли Белчев златния си шанс?

Той оправда очакванията начело на дублиращия състав на ЦСКА, като наложи подчертано офанзивен стил на игра

Ще хване ли Белчев златния си шанс?

В началото на съвсем скромната си дo момента треньорска кариера Стамен Белчев едва ли е и мечтал, че един ден може да бъде начело на ЦСКА. Макар и само като временен вариант, той все пак получи страхотен шанс да води червените. И само от него зависи доколко ще съумее да се възползва от златната и същевременно съвсем неочаквана номинация.

 

Стартът му бе много добър. Победата в Бургас срещу отбор, пълен с кадри на армейците от миналия сезон, бе стратегическа за ЦСКА поради ред причини. Точно в този мач не биваше да има засечка. Ясно е защо...

 

Белчев направи анонсираните промени в състава и почти всички от тях се оказаха с позитивно отражение върху играта и настроението на отбора. Единствено може да се дискутира присъствието на Никола Колев в титулярния състав. Определено полузащитникът не може да е решение за стартовите 11 на ЦСКА в дългосрочен план освен при форсмажорни обстоятелства. Играч с неговия ръст трябва да е свръхнадарен технически, за да започва титуляр с червената фланелка. Да, за дубъла е отлично решение, но дотам.

 

Останалите му промени бяха точни. И най-вече изваждането от титулярите на Дио-го Виана. Няма как да играеш слабо 6 поредица от мачове и да не се разделяш със стартовия състав. Белчев деликатно обясни оставянето му на пейката с умора, но на всички е ясно, че португалецът е далеч от най-добрите си игри, и бе повече от редно да седне на резервната скамейка.

 

ЦСКА не показа блестяща игра срещу Нефтохимик в четвъртък, но победата с 2:0 е глътка въздух и увереност за отбора. "Спокойствие" и "търпение" - това бе лайтмотивът на временния треньор Стамен Белчев. Именно тези две качества липсваха на играчите дотук.

 

Вероятно не малко привърженици на отбора са приели с едно наум хода с назначението на Белчев, но истината е, че предвид спецификата на ситуацията, той бе вярното решение за конкретния момент. Нямаше друг, който да познава по-добре качествата на футболистите и от първия, и от втория отбор. А в такъв период, малко преди края на годината, ЦСКА се нуждаеше от човек, който е адаптиран и бързо може да влезе в час. Всеки друг ход би бил прибързан и прекалено рисков за конкретната ситуация. Сега на "Армията" имат време да помислят, за да вземат най-точното решение за треньорския пост по време на зимната пауза в шампионата. Преди да се озове в ЦСКА, 47-годишният Белчев не е постигал нищо забележително в треньорската си кариера. Но самият факт, че през миналото лято Литекс се спира точно на него за наставник на дубъла, а не на свой треньор от школата, говори, че не е случаен треньор.

 

Всъщност ловчанлии са следили дълго време работата на наставника. В продължение на няколко години главният мениджър на клуба Стойчо Стоилов държи в радара си Белчев. И през лятото на 2015 г. в Ловеч най-после се решават да привлекат хасковлията - той поема дубъла на Литекс. Спокойният и целенасочен труд на Белчев се отплаща, след като започва своята треньорска кариера през 2003 г. Той е препоръчан на Литекс от бивш треньор на клуба, след което дълго време е наблюдаван,  преди да бъде привлечен. И съвсем не е случайно, че бе един от хората, които преминаха от Ловеч на "Армията".

 

Белчев оправда очакванията начело на дублиращия състав на ЦСКА, като наложи подчертано офанзивен стил на игра, а в същото време показа усет и адекватно отношение към младите футболисти в отбора, предвид че работата с тях хич не е лесна задача. Сега получава уникален шанс да се докаже начело на представителната селекция и ако се възползва от него, то треньорският хоризонт за развитието му ще придобие съвсем други размери.

 

Виктор Гецов, "Тема спорт"

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки