Светослав Тодоров: Изобщо не се замислих, когато ЦСКА ме покани

"Тежките контузии в Англия ми отвориха възможност да науча много неща, които сега са ми от изключителна помощ"

Светослав Тодоров: Изобщо не се замислих, когато ЦСКА ме покани

Светослав Тодоров (38 г.) пое дубъла на ЦСКА на 9 януари, като вече проведе един лагер с отбора в Тетевен, а в събота направи и дебют начело на тима - при победата с 1:0 над Спартак Пл (с гол на Георги Търтов).


Тоди даде интервю за "Тема Спорт" след първата проверка за 2017 г.г в което говори за работата си при армейците, изискванията към играчите и други въпроси, свързани с отбора.


Дубълът подновява участието си във Втора лига на 26 февруари (неделя) от 14:00 часа срещу Несебър на "Армията". ЦСКА II заема 8-о място във временното класиране.

 

Г-н Тодоров, какви са впечатленията ви от първия лагер под ваше ръководство и от първата контрола?

 

- Момчетата се вложиха максимално в тренировките по време на лагера. Показаха, че искат да се учат, което ме радва изключително много. Разбира се, има по какво да се работи - и технически, и тактически. Но съм доволен от проявеното старание. Същото се отнася и за първата контрола. Каквото опитахме, в общи линии се получи. Вложихме усилия от първата до последната секунда, което е радващо.

 

Какъв стил на игра искате да наложите в отбора?

 

- Искам целият отбор да се защитава и да атакува. Имам си своите тактически изисквания към всяка позиция и към всеки футболист. И вече на базата на това с какви играчи разполагаш си изграждаш и своя стил. Тепърва се опознаваме. За мен важното е децата да се развиват и да виждам напредък при тях, за да са готови за първия отбор. Това е целта на дубъла - да подготвяме момчетата за представителния състав. Имаме футболисти на 16, 17, 18 години... Искаме да им дадем път, а те вече трябва да положат нужните усилия и старание, за да стигнат и до първия отбор. Също така тези, които играят по-рядко в Първа лига, ще имат възможността да трупат минути при нас. Това е хубаво, защото ще могат пак да играят в професионално първенство и така да са на разположение по всяко време на треньора на първия отбор. Въпросът е да изграждаме личности и характери, които да Вървят нагоре, да достигнат следващото ниво.

 

Има ли момчета, готови за първия отбор?

 

- Дайте да не говорим отсега. Който стане готов - ще получи шанс. Когато реши треньорът на първия отбор, тогава. Няма нужда да влизаме в хипотетични разговори. Нека се трудят, а възможността им ще дойде. Няма небъзнаграден труд. Ако работиш и се лишаваш, ще получиш това, което заслужаваш.

 

Имахте ли вече възможност да прокарате на практика някои от своите идеи - говоря по-скоро за тези извън тренировъчния процес. В първото ви интервю, след като поехте дубъла, заявихте, че искате да работите с психолог, с диетолог... Колко скоро може да се приложи в дубъла това?

 

- Имахме изключителни условия дa сме заедно през изминалите две седмици и сме използвали всяка свободна минута - както на терена, така и извън него. В този период съм положил своите Виждания и знания. Но това, което сме направили, е една съвсем лека стъпчица Беше хубаво да сме заедно. Даже преди два-три дни ги попитах момчетата как им е минал лагерът и те ми отговориха, че не могат да повярват, че са изминали десет дни. Това означава, че имат желание да се развиват.

 

Бихте ли могли да кажете каква е програмата на отбора, как протича денят на играчите?

 

- Това са клубни тайни (смее се). Тренираме си всеки ден, отборът ка-жи-речи няма свободна минута. Вече какво и как правим, това няма как да го кажа. Мога да ви уверя, че времето ни беше запълнено постоянно.

 

Сигурно и на този въпрос ще отговорите, че е клубна тайна, но все пак - можете ли да посочите примерното меню за отбора, защото знаем, че вие наблягате и много държите на правилното хранене?

 

- (Смее се.) И това няма как да ви кажа. Това са детайли, които си остават за нас. Каквото съм поискал от клуба, всичко ми е било осигурено, за което съм много благодарен на ръководството. Съобразявам се с клуба, знам какво е положението в България. Но съм изключително доволен от условията. За нито едно нещо не са ми казали: "Не може". Така че ръководството полага изключителни усилия всичко да е наред. Това да имаш втори отбор е лукс за България. Не всеки може да си го позволи, още по-малко пък да го поддържаш по този начин, както се прави в ЦСКА. Този дублиращ отбор е много добър за развитието на младите, защото могат да се докоснат до мъжкия футбол. Директният преход от юноши до Първа лига е много труден.

 

Като че ли трудно можеше да се намери по-добро време да работите в ЦСКА предвид че условията в клуба сега са доста добри. А допреди две години дори наглед дребни разходи като гориво за гостуване в провинцията бяха проблем...

 

- Това какво е било преди не мога да коментирам. Но сега всичко е наред. След като ми се обадиха, въобще не съм се и замислял дали да приема. Много бързо се развиха нещата. Заел съм се с един проект, за който ще дам всичко от себе си. Крайната цел е да могат повече момчета да излязат в чужбина, да видят какво е там. Разбира се, първо е необходимо да достигнат определено ниво в България и след това да преминат на следващото. Не че в чужбина е по-различно. Там ще разберат, че не е лесно. Даже ще им е два пъти по-трудно.

 

Може би е логично дa се помисли в посока, че назначението ви в ЦСКА е с поглед към бъдещето - тоест да поемете първия отбор след известен период от време. Имало ли е такива разговори?

 

- Започнах да работя в дубъла с идеята да помогна на играчите да стигнат до първия отбор. Оттам всичко друго са някакви приказки и хипотези, които няма смисъл да ги коментирам и никога не са били обсъждани. Какво ще стане и какво не - никой не знае. Аз съм здраво стъпил на земята. Знам какво мога, знам какво искам да предам на футболистите, за да могат да се развиват и вървят напред. Крайната цел е да ги изведем до по-високо ниво, да радват феновете и да се представят добре. И това в един момент да доведе и до повече зрители по стадионите.

 

В това отношение в България като че ли вървим постоянно надолу?

 

- Тежко е положението, но аз винаги съм бил оптимист, че има начин да се промени ситуацията.

 

Имахте три операции на коляното, докато бяхте футболист в Англия, които ви изкараха за дълъг период от време извън терените. Как се справяхте с тези моменти?

 

- Винаги съм мислил позитивно и съм се старал да извличам хубавото от всяка ситуация. Благодарение на тези контузии научих много неща и имах възможността да се срещна с доста хора. Всичко това допринесе за личното ми развитие. Може и да е било в друга сфера, но пък в момента това ми помага изключително много. Сега например някой играч много трудно може да ме излъже дали има проблем или не. Така че тези периоди не ги разглеждам като лоши. Да, било е трудно и за мен, и за семейството ми, което винаги е до мен. Но мисля положително и това ми е помогнало. Така че не съжалявам за тези моменти. Намерих как да го оползотворя бремето. Аз съм такъв човек, че от десет неща едно да е положително, аз ще се хвана за него. А българите в повечето случаи мислим по обратния начин - от десет хубави неща едно да е негативно, ние ще се хванем за лошото. И после цяла година ще го "дъвчем".

 

Каква е програмата пред дубъла?

 

- Засега няма да имаме друг лагер. На този етап сигурните контроли са с Етър на 4 февруари (събота) и на 8 февруари (сряда) с Царско село. Обаждат ми се и хора от други клубове за проверки, но трябва да изчакаме първият отбор да се прибере от Испания (на 5 февруари). Сигурно ще има момчета оттам, които ще се присъединят към нас, и след това ще видим как ще действаме. 

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки