Бастиан Швайнщайгер: Ако мислех за парите, щях да отида на изток, а не на запад

В Европа имаше само 2 тима, за които мога да играя, и това са Байерн и Юнайтед, твърди германската легенда

Бастиан Швайнщайгер: Ако мислех за парите, щях да отида на изток, а не на запад
Немската легенда Бастиян Швайнщайгер от близо месец е част от Чикаго Файър. Ето какво сподели бившият халф на Байерн и Манчестър Юнайтед за началото на кариерата си МЛС пред sport1.de. Естествено, интервюто с него нямаше как да не започне със забавния момент от неговото представяне, когато местен журналист го попита дали с тима си може да спечели... световното.
 
Първо и преди всичко да започнем с най-важния въпрос. Как върви подготовката за световното с Чикаго?
- Много добре (смее се). Това беше весела случка. Нямам нищо против репортера, който ми зададе този въпрос, но в Америка е по-различно. Всички знаят за различните световни серии в отделните спортове.
 
- Какво си помислихте, когато ви бе зададен този въпрос. Не почнахте ли да съжалявате за промяната?
- Не (смее се пак). Всъщност, аз разбрах въпроса, но не можех да повярвам, че това е точно така и заради това попитах нашия генерален мениджър дали е точно така. Сега изглежда забавно. След това се срещнах с журналиста и той се извини за случката. Той е точен и приятен човек.
 
- Звезди като Пеле и Бекенбауер са играли в САЩ преди години, след това дойдоха времената на Бекъм, Кака и Пирло. Техните решения да играят там повлияха ли и на вашето?
- Аз винаги съм следял какво става в МЛС. Също така говорих и с Франц Бекенбауер за живота и футбола в Америка. Той ми каза, че най-добре си е изкарал именно в САЩ. Всичко това ме направи крайно любопитен и се получи перфектно с трансфера ми в Чикаго. Визията за бъдещето на клуба също ме впечатли. В края на краищата аз не играех редовно в Манчестър Юнайтед, а толкова много обичам да съм на терена.
 
- Как се решихте на тази сериозна промяна?
- Разбира се, интерес към мен имаше и от други клубове от Европа. Аз обаче бях казал ясно на всички, че в Европа има само два отбора, за които мога да играя и това са Байерн и Юнайтед. Точно заради това се получи толкова добре офертата от Чикаго. Бях впечатлен от начина, по който треньорът Нелсон Родригес разговаря с мен. Естествено, самото първенство също е интересно за мен. Аз също така исках да направя следващата стъпка и да видя как е в Америка. С опита, който вече имам, мога да кажа, че това беше правилно за мен решение.
 
- Каква е разликата между Мюнхен и Манчестър?
- Мисля, че това бе правилно решение да сменя Мюнхен с Манчестър. Винаги съм искал да печеля Шампионската лига и точно заради това играх толкова много за Байерн. В крайна сметка успях през 2013 година. Така завършихме една велика ера за клуба. След това трансферът ми в Манчестър бе много важен. Луис ван Гаал ми се обади, искаше да постигне успехи с Юнайтед. В началото всичко се развиваше отлично. Бяхме начело в класирането заедно с Лестър, но получих контузия. Все пак в края на сезона спечелихме Купата на Англия. Това си е сериозно постижение.
 
- Какво се промени с идването на Мауриньо и защо той не ви използваше?
- Разбира се, аз бях изненадан. Аз обаче се надявах, че всичко ще се промени и аз отново ще играя за Юнайтед, което все пак се случи.
 
- Златан Ибрахимович каза преди време, че няма нищо против промяната и би се пробвал някой ден в МЛС. Някой като него може ли да играе с успех в САЩ?
- Определено е точно така. Такива като него са много важни за развитието на МЛС. Той е професионален спортист и ще донесе много качество на терена.
 
- Тоест, той ще е толкова голям ексцентрик, колкото сме свикнали да виждаме на терена?
- Той харесва да е такъв на терена. Като футболист той е един от най-добрите, с които съм играл. Впечатлен съм от него.
 
- Хората казват, че приключилите за големия футбол играчи отиват в МЛС, за да си напълнят джобовете и да поритат в една по-спокойна и лесна лига. Какъв е вашият коментар?
- Ако беше така, щях да отида другаде. По-скоро на изток, а не на запад. Това мнение не изигра роля в решението ми. В моята кариера най-важни са били чисто спортните аспекти.
 
- Сега сте в сравнително слаб тим в МЛС...
- Разбира се, аз знам, че Чикаго Файър не е сред най-добрите в МЛС. Визията на клуба за бъдещето и стилът на треньора обаче ми харесаха и аз заради това подписах. В последните години Чикаго е по-скоро малко огънче, но има шанс да направим изненада още този сезон и да се класираме за плейофите.
 
- Какви са ви първите впечатления от града?
- Страхотни. Чувстваме се отлично. Хората са много приветливи и топли и ни помагат от първия ден. За нас с Ана бе много лесно да започнем нов живот тук. Да, няма 70 000 или 80 000 на мачовете, но има много позитивна енергия и чудесно настроение по стадионите.
 
- Вие сте също и голям фен на баскетбола. В Чигаго Булс играе Паул Ципшер, с който се познавате от Мюнхен. Видяхте ли се?

- Имах шанс вече да гледам един мач на Булс с Кливланд. С Паул се видяхме след него и си поговорихме. Радвам се за него, че вече намира своето място тук. Разменихме си номерата и се разбрахме да се видим при първа възможност. 

Здрав бой за Груев и Лийдс в Англия

Промоцията за Висшата лига увисна след 0:4

ТОВА БОЛИ! Евертън спря Ливърпул за титлата (ВИДЕО)

"Гудисън" видя отново триумф над червените след 14 г.

Тен Хаг чете конско на...медиите

Мениджърът на Юнайтед бесен след публикации за мача с Ковънтри

Арсенал се завърна на върха след важна победа над Уулвс (ВИДЕО)

Лондончани се върнаха към победите

Манчестър Сити излъга Челси и се класира за финала на ФА Къп (ВИДЕО)

Бернардо Силва вкара единственото попадение в срещата

Брентфорд разби Лутън при визитата си, вкара 5 гола на противника си (ВИДЕО)

Между двата тима се получи доста интересен мач

Уест Хам и Нюкасъл обмислят треньорска промяна, и двата тима с мераци към Сари

Италианецът може да избира

Ювентус започна преговори с Жоржиньо от Арсенал

Торинци искат да върнат халфа в Италия

Легенда на Арсенал: Нямат шанс за титла

Пол Мърсън отписа своя любим клуб

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки