Чиликов: Не съм малоумник да предлагам на Левски играчи за 5-10 млн.

"В списъка ми няма дори играчи, които струват и 500 000"

Чиликов: Не съм малоумник да предлагам на Левски играчи за 5-10 млн.

Георги Чиликов е човекът, който се е заел с една от най-тежките задачи в БГ футбола - селекцията на Левски. Бившият нападател, който още държи рекорд на „сините" за най-скъп трансфер - 2 500 000 лева от Нефтохимик през 2001 година, към днешна дата е главен селекционер на „Герена". Чиликов се съгласи да отговори на въпросите на „Меридиан Мач", след като преди около седмица старши треньорът на Левски Ники Митов му се присмя малко или много за списък с набелязани в Бразилия футболисти. Тогава наставникът обяви, че няма как Левски да вземе играч от тази листа, защото всеки един в нея струва 5-10 милиона.

- Лесно ли се прави селекция в Левски?

- Където и да правиш - не е лесно. Но особено в българските условия, като се има предвид каква дестинация е страната, финансовите параметри и желанието на футболистите да се подвизават в България - никак не е лесно. Но все пак Левски дава повече възможности и понякога става малко по-лесно. Но като цяло, самата дестинация „България" и нивото на футбола тук не отговарят на изискванията на много играчи в Европа.

- По-често футболистите ли отказват на Левски или Левски на футболистите?
- Трудно ми е да отговоря на този въпрос. За краткия ми престой в Левски са се случвали и двете неща. И ние сме отказвали, защото се предлагат низкоразредни футболисти, но и футболистите са ни отказвали, защото България не им е приоритет. Тук въобще не говоря за финанси. Има някои, които само като чуят за България и разговорът приключва.

- Навремето се считаше, че на Левски не може да се откаже. Особено от български футболист. Сега вече май не е така?
- Да, убедих се, че вече не е така - и при юношите, и при мъжете. Появиха се нови отбори с големи финансови възможности и нещата се промениха. Да, името Левски все още привлича. Все още то има значение, но не така силно както преди 10-15 години.

- Ти беше отговорен за повечето страхотни трансферни удари, които направи преди няколко години Черноморец - Жужу, Шаешу, Асис, Боли. Следваш ли пак тази линия и тази арабска връзка, чрез която ги намираш. Опитваш ли се сега да използваш контактите си, за да намериш такъв футболист за Левски?
- Не. Да уточним нещо. Връзки няма. Работи се с всеки един мениджър както тогава, така и сега. Някои тогава помогнаха повече,  други  по-малко. Но това нищо не означава. В Черноморец политиката беше по един начин, на „Герена" е коренно различна. Единствено продължавам да разчитам на хора, които и тогава са ми помагали. Разчита се на всеки един, който даде сигнал за добър футболист.

- Казваш, че политиките на Черноморец и Левски са коренно различна. Какво точно имаш предвид - че тогава в Бургас се взимаха много футболисти на проби ли?
- Да, имаше голяма част на проби, но пък и Левски иска да гледа другаде.

- Искат се футболисти с по-сериозни визитка, което по презумпция предполага по-малък риск?
- Не знам кое е по-големият риск. Аз лично съм „за" да има и футболисти на проби. Няма никакъв проблем от моя гледна точка, но не всеки е на това мнение в клуба. Не говоря за голямо количество, а точно определени и избрани хора. Мисля, че за България това е правилният подход. При пробите има две основни детайла - да имаш око, което да ти позволи да прецениш качествата на футболист за кратко време и да поемеш риска, разбира се. Да имаш дупе да поемеш риска. В Черноморец Димитър Димитров - Херо имаше тези две качества и нещата се случиха. Как ще е на „Герена", ще видим лятото.

- Струват ли футболистите от бразилския списък, който си дал на треньора и спортния ди-!»Ь    ректор, по 5-10 милиона? Така обяви треньорът Николай Митов...
- Ще отговоря на въпроса, който ми задаваш, а не на Ники Митов. Нямам намерение да отговарям пред медиите нито на старши-треньора, нито на който и да е в клуба. Има си политика. Аз давам интервюто и отговарям на теб. И казвам - футболистите от Бразилия са само млади и перспективни хора. Набелязах играчи, които съм убеден, че имат качеството и всичко е въпрос на преговори. А колко са стрували, това е коментирано с когото трябва - от старши треньора до президента. Категорично заявявам, че в списъка ми няма футболисти с такива параметри. Параметрите са такива, които са ми зададени от ръководството. Така че отговарям ти на въпроса - аз не съм малоумник. Знам какво търся. Това трябва да е ясно и категорично. Спекулации много. Всеки се упражнява, а никой не си е мръднал задника. Не до Бразилия, а до Македония да отиде през годините. В крайна сметка аз съм сериозен и отговорен човек и казвам - не обичам спекулации, има точни и ясни параметри. Всичко е сложено на масата. А дали някой от бразилците ще се вземе или няма да се вземе, решава го ръководството.

- Значи да уточним - в бразилския списък няма футболисти, които да струват 5 или 10 милиона, така ли?
- Не само че няма такива, но в списъка няма дори играчи, които струват и 500 000. Категорично няма такъв.

- Защо Левски от доста години загърби бразилския пазар, след като е видно, че там са добрите футболисти? За последно преди 10 години Саид Ибраимов ходи там и се върна с Жоазиньо, Зе Соарес и Жеан Карлос.
- На бразилския пазар е добре да се отиде след лятото  - това е истината. Това го разбрах. Аз всъщност и си го знаех, но поради една или друга причина, когато бях назначен, вече беше късно. Всяко едно ходене до там, води до положителни работи. Дали ще вземем или няма да вземем футболист от Бразилия - това няма да го коментирам. Мога да коментирам, че аз и Левски, разбира се, се запознахме с нивото. Клубът беше представен в Бразилия. Трансферният период не свършва с едно лято. С мен или без мен Левски ще работи там, надявам се. Има отворена пътека и това е положително. Едно взимане на футболист не значи само ние да го искаме - много е важно той какво има насреща, какво иска, какво не иска и т.н.

- Доколкото разбирам, конкретно по бразилския списък на този етап няма да се работи, така ли е?
- Напротив. Работи се за всеки един. Всеки предложен на треньора от директора ли, скаутите, от който и да е, за да е сложен на масата, има реална възможност да се вземе. Колко е реална в проценти, това е отделен въпрос. Затова бъдете наясно -аз щом съм дал някой - независимо откъде е - Бразилия, Америка, България, това значи, че има шанс да се вземе. Това е истината. Аз не съм малоумник да предлагам футболист за 5-10 милиона и да си работим просто хей така. Нямам желание просто да си губя времето.

- На кой пост се намира най-трудно футболист. Твоите наблюдения какво показват?
- Централен нападател и централен защитник. Най-вече нападател.

- Защо така?
- Първо, защото това е най-скъпият пост. Второ - има много голям недостиг на типични централни нападатели и ако има такива, са много скъпи.

- А в момента според теб на кой пост Левски има най-голяма нужда от нов футболист?
- В моите очи са няколко, но няма да конкретизирам.

- А каква всъщност е работата на скаута и по-трудна ли е от тази треньора? Ти беше асистент на Херо в Черноморец, а после води и юноши на „Герена".
- Двете съчетано най-много ми харесваше. Сега ми е по-концентрирана работата в едната дейност и пак ми харесва. 

- Можеш ли да кажеш по колко футболисти се предлагат на Левски ежедневно от различните  мениджъри, агенции...
- На ден ти се предлагат футболисти, не са под 10. Поне до мен стигат толкова, за които аз отговарям и успявам да гледам някаква част от тях.

- Братът на Марсиал бил ли е от предлаганите?
- Ако нещо е говорено, аз не съм разбрал, че е брат на Марсиал.

- Ти си вкарвал победен гол за Левски срещу ЦСКА в последните секунди. Има ли в момента в Левски футболист, който може да реши важен мач в последните секунди на дерби?
- Има, разбира се, как да няма. Специално за двата мача с ЦСКА-София дотук мога да кажа, че видях много футболисти, които могат да решат мача. Естествено, че преди имаше футболисти като Гонзо, които систематично го правеха. Преди това Сираков, но определено и сега има такива.

- Продължаваш да си най-скъпият трансфер в историята на Левски. Кога според теб клубът отново ще има сили да пазарува футболисти за 2 милиона и половина лева? Надяваш ли се такъв момент да настъпи и ти да си главен скаут?
- Не, в момента не е реално да се дават такива пари. Не е било и когато за мен са плащани, защото аз си знам реално качествата и смятам, че чак толкова не струвам. Да, приемам, че централен нападател трудно  се намира и се плащат доста пари, но в момента трудно в България  може да се намери някой който да струва толкова.

- Каква е твоята оценка за последните няколко селекции на Левски?
- Трябва да ви е ясно едно. Зимата е много тежко да се прави селекция. Кой каквото и да ви говори, ако не платиш сериозна трансферна сума, много трудно става. Не е невъзможно, но е доста трудно. А преди това как е правено, дали е имало възможност -хора да ходят и да гледат - не знам и поради това е много относително да се дават оценки. Но от ноември месец насам Левски следва политика, която е правилна -да се наблюдават максимален брой играчи спрямо нашите параметри. Това е най-правилното за мен. Ако не - на проби.

- Мечтаеш ли да стигнеш до Елдорадо - да намериш футболист за 0 лева, а след това Левски да го продаде за милиони.
- Естествено. Това може да се случи, но не и политиката ти да е подчинена на подобна идея. То ако така ставаше, всеки щеше да го прави. Ако доста обикаляш африкански и южноамерикански страни, може да се случи един път, но не и систематично.
Левски U14 разби конкуренцията и стана шампион 3 кръга преди края

Отборът на Георги Коруджиев свърши отлична работа

Официално: Кабаков ще свири Вечното дерби

Вижте всички съдийски назначения за първия плейофен кръг

От ЦСКА: При нови ексцесии дербито ще е без фенове

„Червените“ с официална позиция

Левски иска петима да преподпишат, връща ас за дербито

Ел Джемили също ще бъде привикан от ръководството

Костов: Не сме толкова спокойни (ВИДЕО)

Треньорът на Левски говори след 1:0 над Берое

МЪКА! Забравен герой спаси Левски (ВИДЕО)

Фадига носи 1:0 над Берое, Сектор "Б" остана празен

Уелтън блести в Япония, даде асистенция за успех на Гамба

Бразилецът изигра силен мач

Сираков: Главницата към НАП е погасена, няма опасност от фалит

„За първи път от поне 10-15 години Левски няма лихвоносни задължения към НАП“

Левски е подновил интереса си към вратаря на Пирин

Украинският страж може да засили конкуренцията на "Герена"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки