Министър Кралев: Няма нищо общо между търговете за емблемата и за базите на ЦСКА

"Станах министър, защото целият ми живот е свързан със спорта и знам, че мога да променя много неща към добро"

Министър Кралев: Няма нищо общо между търговете за емблемата и за базите на ЦСКА

Краят на политическия преход бе поставен с даването на втори и трети мандат на Бойко Борисов от българския народ. Имаме шанс да развиваме дългосрочни политики. Това каза в предаването "Беновска пита" по Канал 3 министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

По думите му, премиерът Борисов е въвел нов стандарт за типа личности във властта. 

"Бойко Борисов е изключително взискателен към личностните качества и дисциплината, към отдадеността ни към българския народ. Всеки от нас знае много добре, че ако някой допусне грешка, ще бъде отстранен. Преди дори опозицията да е разбрала, че сме сбъркали, ние ще си знаем и ще си понесем политическата отговорност", коментира министър Кралев.

На въпрос къде може да има злоупотреби в неговия ресор, Красен Кралев отговори, че такива не може да има, но може да стават грешки. Той даде за пример казуса с базите на ЦСКА, като обясни, че планът е веднъж завинаги те да бъдат отдадени и да се инвестира в тях.

"Казусът е толкова тежък, че никой не се е нагърбил досега той да бъде разрешен. Въпросът с базите на ЦСКА е емблематичен за българските спортни бази, с чиято собственост има проблем. Ще се опитаме да решим този въпрос с новия Закон за спорта, който ще бъде внесен за разглеждане следващия месец", обясни спортният министър.

"Търгът за ЦСКА ще се проведе, когато сме готови с документите и това ще бъде съвсем скоро. Те ще бъдат публични и не може да има скрити неща. Ние ще го направим по най-прозрачния начин", каза още министър Кралев. 

Той отказа да коментира думите на служебния министър на спорта в кабинета "Герджиков" Даниела Дашева, че който вземе емблемата на ЦСКА, ще вземе и базите.

"Няма общо между двата процеса. Различни институции провеждат търговете за емблемата и базите. На Министерството на младежта и спорта не може да бъде вменена отговорност относно емблемата, има ясни разпоредби. Ние следваме закона при провеждане на процедурите", посочи още Кралев.

Спортният министър обяви, че се очаква следващия месец след ремонта да бъде открита зала "Фестивална", като в момента се водят преговори с фирма, която да купи името на съоръжението. 

"От 7 години залата не функционира за лека атлетика, а от 40 години не е забит нито един пирон в нея. През миналия мандат ние намерихме финансиране и сега лекоатлетите са нетърпеливи да видят как се е получил ремонтът. За пръв път по-сериозно почна да се инвестира в спортна инфраструктура през първия мандат на премиера Бойко Борисов. Гордеем се с направеното - игрища, зали, спортни съоръжения", коментира Красен Кралев и допълни, че това ни дава възможност да посрещаме световния спортен елит на родна земя. Той посъветва опозицията преди да критикува, първо да се запознае в детайли с всичко постигнато от правителствата на Бойко Борисов за развитието на спортната инфраструктура и българския спорт.

Министърът отново обърна внимание на проблема с провеждането на часовете по физическо образование и изтъкна, че едва 30% от децата спортуват. 

"Ако нямаш здраво поколение, няма как да имаш спортни успехи. За първи път ГЕРБ посочи проблема с остарялата спортна база в българските училища. Благодаря на премиера Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов, че застанаха зад тази идея. Отпуснати са 130 милиона за следващите четири години, с които да изградим физкултурни салони в училищата. За първи път държавата помогна на футбола и с инвестиции в детско-юношеските школи и с реконструирането на стадиони. В този мандат правителството няма да има задължения за погасяване, като тези за КТБ и различните енергийни проекти и се надявам, че ще има повече средства за инвестиции в нови спортни съоръжения", каза министърът, като припомни, че в предишните мандати бюджетът на ведомството е бил повишаван между 5 и 7%. 

Кралев обясни, че с новия Закон за физическото възпитание и спорта ще се направи опит за уеднаквяване на политиките на държавата и общините по отношение на спорта, защото в момента всеки кмет и общински съвет сами решават как да разпределят средствата си. 

"Грижата за масовия спорт трябва да е отговорност основно на общините. Надявам се да успеем да очертаем и тези рамки в новия закон, който е изключително необходим, защото старият е кърпен многократно и вече не отговаря на съвременните изисквания", допълни министърът.
Кралев коментира и работата на част от българските спортни федерации. 

"Има някои федерации, които работят перфектно. Винаги давам за пример художествената гимнастика, където резултатите са налице. В борбата отчетоха грешките си от последните два олимпийски цикъла, направиха реформа и се вижда, че вървят към подобрение. Има обаче федерации, които разчитат само на стара слава и държавна помощ, но те трябва да са наясно, че вече няма как да получиш финансиране, ако разчиташ само на миналите си успехи", каза Кралев. 

Министърът заяви, че няма конфликт с шахматната федерация, но бе категоричен, че начинът, по който тя е управлявана през последните години, е скандален. 

"В Българската федерация по шах става въпрос за неправилно използвани средства, които трябва да бъдат възстановени. Федерацията е изключена от Европейския шахматен съюз и е пример за това как не трябва да се работи. В шахмата трябва да се съберат и да изберат ново ръководство с честни и доблестни хора, които да измият лицето на този спорт пред света", допълни министърът на младежта и спорта.
Той заяви още, че в Българския футболен съюз през последните години са направени много добри неща. 

"Имахме първенство с 9 отбора, а в момента след направената реформа са 14 и има изключително много интересни мачове. Юношите до 19 години се класираха за Европейско първенство, като победиха дори отбора на Франция - същият тим, който преди две години стана Европейски шампион до 17 години в България. Дълги години държавата беше абдикирала от футбола и аз съм горд, че в моя мандат това се промени", каза Кралев. 

Министърът на младежта и спорта подари на водещата Илияна Беновска книгата "Цялото кралско войнство". 

"Станах министър, защото усещам, че има неща, които мога да променя за добро - целият ми живот е свързан със спорта. Близко ми е до сърцето и си обичам работата", категоричен бе Красен Кралев.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки