Пророка Делио Роси

Промоция със Салернитана в Серия А и Купа на Италия с Лацио са върховете в кариерата му

Пророка Делио Роси

 Изборът за нов треньор на Левски се превърна малко като спрения преди година бюлетин за нивото на Дунав по програма "Хоризонт" на БНР. Подобно на повишението или понижението в сантиметри, така двете основни кандидатури - на Аврам Грант и Делио Роси, постоянно си разменят местата в медийното пространство. Безспорно израелецът е по-голямата табела, печелил е титли (с Макаби ТА, Макаби X и Партизан), има финал с Челси в Шампионската лига, бил е начело на националния отбор на родината си и Гана. На този фон Делио Роси изглежда като бедния роднина.

 
Италианската треньорска школа обаче не се нуждае от допълнителна реклама, защото отдавна се е доказала. И все пак кой е Делио Роси?
 
57-годишният специалист можа да стане третият италианец, който поема софийски гранд. Преди него на 53 г. в ЦСКА дойде рано напусналия този свят Енрико Катуци (2000-01), а на 63 уважаваният Луиджи Симони изкара пролетния полусезон при армейците (2002).
 
Роси има скромна кариера като полузащитник в анонимните Форлимпополи и Католика. Най-много се е задържал във Фоджа (1981-87), а приключва рано кариерата си в четвъртодивизионните Вие Пезаро и Андрия. 30-годишният Роси, окуражен от спортния директор на Фоджа Джузепе Павоне (бивш халф на червено-черните, Интер и Пескара), изкарва треньорски лиценз. Началото му е в аматьор-ския Торемаджоре. После поема младежите на фоджа. През 1993-а е скокът му в третодивизионния Салернитана. Амбициозният Роси извежда морските кончета до 3-ото място, след което печели плейофите срещу Лодиджани и Юве Стабия, за да класира тима в Серия Б. При дебюта му в професионалния футбол "гранатовите" до последния кръг водят битка за елита, но 1:2 срещу Аталанта слага кръст на надеждите. Следва по един сезон във фоджа и Пескара, като с делфините финишира 6-и в Серия Б.
 
През 1997 г. Роси отново поема тима от Салерно и този път го завежда при най-силните. Салернитана завършва на първото място с рекордните за момента 72 т. Заради това постижение на Делио му лепват прозвището Пророка. По-късно президентът Аниело Алиберти на два пъти го уволнява, но това не пречи да влезе завинаги в сърцата на местните тифози. Не-случайно Роси става и почетен гражданин на Салерно.
 
Следващата спирка в кариерата му е Дженоа. С грифоните финишира 6-и в Серия Б. Два пъти Роси води Пескара, като през 2001 г. не успя да спаси делфините от изпадане в трета дивизия. При бяло-сините той работи благодарение протекцията на своя приятел Антонио Оли-виери, който по това време е вицепрезидент на клуба.
 
През януари 2002 г. сменя уволнения в Лече Алберто Кавазин. При жълто-червените се засича с Валери Божинов, но в края на сезона южняците изпадат от Серия А. Следващия Роси печели промоция и финишира 10-и при най-силните.
 
В хода на сезон 2004/05 г. след 15-ия кръг е назначен за треньор на Аталанта и успява да спаси бергамци от изпадане в Серия Б. Това му донесе и престижната покана от столичния Лацио. В дебютния му сезон орлите завършиха 6-и, но вместо участие за Купата на УЕФА заради скандала "Калчополи" на клуба бяха отнети 30 т. Ръководството на орлите остана доволно от работата на спеца и му удължи договора до 2009 г.

Сезон 2006/07 Лацио за почна с -11 т., впоследствие коригирани на -3, но столичани се представиха на ниво и завършиха трети. А след сладкото 3:0 в дербито срещу Рома целият отбор воглаве с треньорския щаб си устрои баня във фонтана "Джаниколо".
 
Следващия сезон участието в Шампионската лига в комбинация с контузии се отразиха на представянето. Лацио завърши чак 12-и и се заговори за уволнението на Роси. Президентът Клаудио Лотито обаче му даде едногодишен кредит на доверие. Умен ход и след 5-годишна пауза орлите пак спечелиха купата на страната, отстранявайки по пътя си Милан и Ювентус. На финала на "Олимпико" бе победен Сампдория. Редовното време и продълженията приключиха 1:1 - Мауро Сарате (4) откри за орлите, а Джампаоло Пацини (30) изравни, след което римляните бяха по-точни с 6:5 при дузпите. На 3 юни 2009 г. Делио обяви, че напуска, което 5 дни по-късно бе официализирано.
 
През ноември Роси замени в Палермо уволнения Валтер Дзен-га. В Сицилия той доведе целия си щаб, с който работи в Лацио. Договорът му с розово-черните бе за 2 години. На 27 февруари след позорното 0:7 срещу Удинезе на "Барбера" бе уволнен. Впоследствие бе върнат на поста и завърши сезона с финал за на-ционалния трофей - 1:3 срещу Интер.
 
Само 5 месеца Роси остана без работа, преди през ноември да бъде назначен във Фиорентина на мястото на Синиша Михайлович. На 2 май 2012 г. по време на домакинството срещу Новара (2:2) смени Ляич, а недоволният Адем саркастично му изръкопляска и обиди сина инвалид на треньора. Делио превъртя и нападна с юмруци сърбина.
 
След инцидента клубът го уволни, а Дисциплинарната комисия го наказа за 3 месеца.
 
Оттогава кариерата на треньора не се развива по най-добрия начин. През декември 2012 г. пое Сампдория след освобождаването на Чиро Ферара. в Генуа се запомни с неприличен жест срещу футболиста на Рома Бурдисо, за което бе санкциониран за 2 мача. Следващия сезон започна зле за блучеркиатите и Роси подаде оставка.
 
Последният ангажимент на спеца бе в Болоня. На 4 май 2015-а той подписа до 30 юни, заменяйки Диего Лопес. С него червено-сините завършиха 4-ти в Серия Б и спечелиха плейофа за елита срещу Пескара. На 28 октомври 2015 г. след домакинска загуба от Интер (0:1) и 6 т. след 10 кръга Роси бе уволнен.
 

 

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки