22 елитни бегачи на маратона в София

Всеки стартирал ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с медал за участие като спомен от събитието

22 елитни бегачи на маратона в София

 22-ма елитни бегачи ще бягат в неделя и за наградата от 8 000 лв., оято е предвидена за  шампионите при мъжете и жените на Софийския маратон. Общият награден фонд на надпреварата е 60 000 лв.

 
Подгласниците на първенците на 42.195 км ще получат по 4000 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Парични премии ще има до 6-о място на 21 км и 10.5 км, както и за призьорите в тройката при ветеранските групи и за националния шампионат, който ще се проведе заедно със Софийския маратон в неделя. Бонус от 500 евро чака всеки подобрил най—доброто време на маратона в София – 2.15 часа при мъжете и 2.35 часа при женте.
 
 
Сред специално поанените от организатори елитни бегачи са миналогодишните победители от Етиопия Гудета Бирату при мъжете и Белайнеш Югезу при жените. С много силен личен рекорд пристига и кениецът Самсон Кипроно – 2.10:17 часа, при жените Югезу е със 2.32 часа.
 
 
Интересът към маратона се подсилва тази година и от факта, че двама са с шанс да спечелят супербонусите от по 20 000 лв. във веригата от маратонски бягания в България. За втора поредна година мотото „Бягането като начин на живот“ обединява три големи спортни събития. След Стара Загора на 2 април и Варна на 7 май, сега финалът на веригата пак ще бъде в столицата с WIZZ AIR София Маратон 2017.


Организаторите отново осигуряват атрактивен награден фонд за поредицата от маратони. Особено впечатляващ е допълнителният бонус от 20 000 лв. при мъжете и при жените, предвиден пак за общо най-добро представяне в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система. За всеки старт се дават по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т.
 
 
През тази година мароканецът Абделади Тиар вече спечели две поредни победи като през април триумфира в Стара Загора и през май във Варна Така 36-годишният атлет се нуждае да завърши в тройката на WIZZ AIR София Маратон 2017 за да си осигури супербонуса от 20 000 лв., предоставян за най-добрия в трите бягания. И при жените една атлетка си запази шанса да грабне голямата награда. Бронзовата от Стара Загора Рут Матебо от Кения бе най-бърза във Варна и така се нуждае от задължителна победа сега в София за да си осигури джакпота.
 
 
Наред с това ще бъде разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км. За доброто настроение са предвидени много други призове, викторини и забавления. Отново специална „Арка на победителя“ ще бъде изградена в зоната на старт/финала, пред нея участниците и зрителите ще могат да се снимат за спомен и да си правят селфита със спортните звезди.
 
 
Всеки стартирал ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с медал за участие като спомен от събитието. На отличието е изобразен Народният театър „Иван Вазов”, а организаторите смятат всяка година на медалите да слагат различчни емблематични за столицата ни сгради. 
Альоша Илиев с пояса "Васил и Георги Илиеви"

В надпреварата участие взеха 89 състезатели

Боряна Калейн поведе на Европейската купа в Баку, Стилияна Николова е втора до момента

Вижте подробности

Грозна манипулация на bTV

Опитаха се да вкарат Георги Глушков в конфликт на интереси

Отборът на бежанците в Париж с 36 спортисти и свое лого

Вижте какво съобщиха от МОК

След корупционния скандал, щангите може да гръмнат и за Олимпийските игри?

Финансови задължения и вътрешни драми петнят имиджа на България и провалят състезателите

Министър Глушков присъства на част от финалите на ученическите игри

Впечатленията ми от организацията са много положителни

Тежък удар! България може да остане без най-сигурния си олимпийски медал

Вижте защо

Пловдив получи знамето на Европейското първенство по гребане`2025

В състезанието ще участват и гребци със специални потребности

Лицензираните компании предупредиха за неконтролируем ръст в нелегалния хазарт заради промените в Закона за хазарта

Лицензираните оператори направиха конкретни предложения за подобряване на законопроекта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки