След корупционния скандал, щангите може да гръмнат и за Олимпийските игри?

Финансови задължения и вътрешни драми петнят имиджа на България и провалят състезателите

След корупционния скандал, щангите може да гръмнат и за Олимпийските игри?

Българските щанги рядко успяват да останат в страни от скандал. Броени дни преди Олимпийските игри това отново е така.

Скандалният нов-стар президент на федерацията Антон Коджабашев се оплака, че може да не бъдем допуснати до Олимпийските игри в Париж заради неплатени такси от Европейското първенство, което домакинствахме през февруари. По информация на NOVSPORT.COM става дума за пари за допингконтрола. В размер на около 36 000 долара. Така можем да претърпим пореден резил и да изпуснем вероятно най-сигурния си олимпийски медал и дори титла – на Карлос Насар. И трябва да се поеме отговорност! Както от предишния президент на федерацията Ариф Маджид, така и от настоящия Антон Коджабашев. Защото не може да се чака само на държавата. Търсят се отговори и NOVSPORT.COM няма да се умори да ги преследва. Защото трудът на едно момче от Червен бряг – Карлос Насар, може да отиде на вятъра заради неспиращите неразбории в спорта, в който е избрал да се развива. И за успехите му нямат заслуга нито предишното, нито сегашното ръководство на федерацията! Но за евентуален провал и изключването ни от Олимпийските игри ще са виновни именно те!

Освен всичко, това е второ предупреждение от страна на тежкоатлетическите среди за заплаха, че може да ни гръмнат за Париж. Първото дойде от предишния президент Ариф Маджид. Минути, след като сдаде поста той обяви, че ни разследват за поява на извадения до живот от спорта Алан Цагаев в зоните за състезатели и треньори по време на Европейското в София.

Най-сериозният проблем обаче е, че държавата дори да иска да помогне, няма нормативно право да го направи. Защото щангите са със спряно финансиране от Министерството на младежта и спорта заради множество задължения както към Национална агенция по приходите (НАП), така и към ММС. И множество неуредици в документацията.

Добрата новина  в цялата абсурдна ситуация е, че служебният спортен министър Георги Глушков е намерил начин да обезпечи поне заплатите и финансирането за подготовка на спечелилите олимпийски квоти – световния рекордьор Карлос Насар, Божидар Андереев и Иван Димов. И да плати премиите на медалистите от Европейското в София.

Основна причина за хаоса в един от най-успешните ни спортове отново са вътрешни боричкания за власт, прераснали дори в корупционен скандал и размяна на белязани пари. Както е известно бившият вече президент Ариф Маджид обвини треньора на националния отбор Иван Иванов и неговия син Иван Иванов-младши, служител в спортното министерство, че са му поискали подкуп в размер на 62 000 лв., за да уредят финансирането на Европейското първенство в „Арена София“. В скандала изплува публично и името на тогавашния заместник-министър на спорта Даниела Дашева.

От своя страна Иванови и по-голямата част от Управителния съвет дадоха Маджид на прокурор и изнесоха данни, че е харчил пари на федерацията за собствени нужди.

А защо щангите си върнаха загробилия ги след тежък допинг-скандал през 2008 г. Антон Коджабашев е въпрос, на който май и хората от този спорт не могат да си отговорят…

Победителят в Тур дьо Франс пропуска Олимпийските игри

Причината е преуморе

Ети Стефанова с бронз от силен турнир в Китай

Вижте подробности

Внук на легенда избран в идеалния отбор на Европейското по волейбол

Вижте подробности

Погачар спечели Обиколката на Франция (ВИДЕО)

Вижте подробности

Рекорден брой участници в плувния маратон на Бургас

Оспорвано състезание в дисциплината на 1000 метра

Мартин Нанчев остана на крачка от медал на 500 метра едноместно кану

Дария Павлюк финишира пета на Световното по кану-каяк в Пловдив

Затвор за французин, планирал саботаж срещу Париж 2024

Вижте подробности

Нови 2 финала за български лодки на Световното по кану-каяк в Пловдив

Осигуриха ги Мартин Нанчев и Дария Павлюк

Погачар с нов успех и крачка към титлата на „Тур дьо Франс“

Словенецът докосва третия си трофей от най-престижното състезание в колоезденето