ЦСКА сам се изправя на нокти

Съперниците на ЦСКА обаче много трудно стигат до положения от игрови ситуации

ЦСКА сам се изправя на нокти

 ЦСКА допусна само един гол в 5-те си зимни контроли и затвърждава впечатленията, че става все no-стабилен в защита. Армейците видимо подобриха представянето си в дефанзивен план, като не бяха преодолени дори от много силни отбори като Динамо Киев и Спартак Москва.

 
ЦСКА има израстване и при статични положения пред вратата си. Докъм края на октомври тези ситуации представляваха истински кошмар за червените, като те дори бяха в серия от 5 допуснати гола след центрирания в наказателното им поле - срещу Етър (2:2), Левски (2:2) и Ботев Вр за купата на 24 октомври (3:1).
 
След това ЦСКА дълго не бе инкасирал друго попадение от подобна ситуация - допусна по един гол от дузпа срещу Лудогорец и Ботев Пд и един от игра от разградчани. Тянжин обаче порази армейците именно след центриране (от левия фланг), макар и не от статично положение. Трябва да се отбележи, че преди това армейците удържаха на редица статични положения от Динамо Киев и Спартак Москва и се справиха с тях без особени затруднения. Отборът вече видимо е по-добре ориентиран при защита от стандартни ситуации, след като това бе ахилесова пета през почти цялата 2017 година.
 
Прави впечатление още, че съперниците на ЦСКА много трудно стигат до положения от игрови ситуации. Всъщност основната част от головите опасности пред вратата на червените са провокирани от самите тях. Отборът има подчертан стремеж да играе комбинативен футбол, като изнася постепенно топката с много пасове по земя. Това не е лесна задача, изисква солидна техника и бърза мисъл от всеки футболист. Но и неизбежно води до грешки при подаванията, които провокират опасни ситуации. Още повече че в ЦСКА част от състезателите не са добре технически, което се отнася най-вече за двамата вратари и един от централните защитници. Точно те допускат най-много грешки, при които в опит да пода-дат, подаряват топката на съперника. Такива моменти имаше десетки през 2017 година. Видяхме ги и в някои контроли - срещу Динамо Киев например Чорбаджийски и Черниаускас направиха отигравания, които по чудо не доведоха до гол. Статистиката от последната година категорично показва, че над 50% от положенията пред вратата на ЦСКА са дошли след пресечени подавания в половината на тима. Тоест отборът до голяма степен сам си създава главоболията пред собствената врата, а те не идват след надиграване от съперника.
 
Именно това е един от компонентите, на които трябва да се обърне сериозно внимание и непредизвикани-те грешки при изнасянето на топката да се намалят драстично.
 
Стилът, който практикува ЦСКА, предопределя всеки един състезател, включително и вратаря, да притежава много добра техника.
Георги Иванов: Тук няма еднолични решения

"Ние сме партньори на клубовете", заяви президентът на БФС

Кой и защо не иска Добруджа в Efbet лига

На тима от Добрич предстоят жестоки финални битки в първенството

Костов вече стреля по всички

Треньорът на Левски безпощаден в критиките си

Бий, за да те уважават

В Левски плачат, защото друго не могат да направят

Бият Левски като тупан, а въпросите му виновни

Какво каза и какво не каза Костов след поредното разочарование

Г-н Сираков, това ли ви е звездната селекция?

Собственикът на Левски засипа с комплименти новите преди...10 дни

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки