Активисти с позиция срещу расистките обиди към Базил де Карвальо и Дъстли Мюлдер на мача Левски (СФ) - Ботев (ПД)

Според активистите част от феновете на Левски са упражнили тормоз над двамата играчи

Активисти с позиция срещу расистките обиди към Базил де Карвальо и Дъстли Мюлдер на мача Левски (СФ) - Ботев (ПД)
Отворено писмо
от български неправителствени организации и активисти
по повод расистките обиди срещу футболистите Базил де Карвальо и Дъстли Мюлдер
след мача Левски (Сф) – Ботев (Пд) на 19.08.2012 г.
 
Уважаеми господа Изпълнителни директори, 
Обръщаме се към вас по повод отправените расистки обиди срещу чернокожите футболисти на ПФК „Левски“ Базил де Карвальо и Дъстли Мюлдер.

След мача между отборите на Левски (София) и Ботев (Пловдив) на 19.08.2012 г. на стадион „Георги Аспарухов“ в София, отивайки да поздрави агитката, Базил де Карвальо е бил посрещнат от фенове, които започнали да пеят песни с расистко съдържание, да издават маймунски звуци и са хвърлили банан(и) по него.

Освен това се е стигнало почти до физически сблъсък между Базил де Карвальо и няколко от стюардите на агитката, което е ясно документирано от видеоматериал, публикуван от спортен портал.
 
По повод този случай на 21.08.2012 г. в официалната уебстраница на ПФК „Левски“ е публикувано съобщение със следното съдържание:
---
Футболистите на Левски, ръководството, спортно – техническият щаб и националният клуб на привържениците искаме да изразим своята позиция по повод възникналото недоразумение между Базил Де Карвальо и няколко от феновете в сектор Б.
Ние подкрепяме Базил и сме убедени, че за нашите почитатели цветът на кожата не е от значение, а е важен само синия цвят на фланелката и буквата „Л” до сърцето. През годините истинските левскари са доказали своята толерантност, уважение и любов към всички играчи носили екипа на нашия отбор. Запазено място в историята на Левски имат футболисти като Лусио Вагнер, Ричард Еромоигбе, Жоазиньо, Гара Дембеле... Надяваме се, че конфликтът между Де Карвальо и единици от публиката се дължи на напрежението породило се от неуспешния му опит за трансфер в Левски преди време. Ще направим всичко възможно и ще работим, за да не се повтарят подобни неща с публиката и любимия ни отбор.
Футболистите на Левски гарантираме, че в нашата съблекалня никога не е имало разделение между българи и чужденци. Ние вярваме, че отбор и публика ще продължаваме да бъдем едно цяло, защото само така сме най-силни. Самият Базил Де Карвальо потвърди пред нас, че обича Левски. Той няма никакво намерение да напуска отбора. Напротив иска да дава всичко от себе си и да радва истинските левскари. 
Без да изключваме макар и минималната възможност да сме жертва на провокация, ръководството на ПФК Левски и Националния клуб на привържениците ще продължим да работим, за по – сериозен ред по трибуните. Ще профилактираме работата със стюардите, които са важна връзка между отбора и запалянковците.
Всичко това се случва в момент, когато един нов отбор, започва да намира верния ритъм на игра, да се радва на отличен колектив, а публиката – да връща доверието си към тима. Така обединени ние ще работим заедно по пътя към спечелването на Шампионската титла.
Подкрепяй Левски докрай!!!
 
От
Ръководство на ПФК Левски
Футболистите на ПФК Левски
Национален Клуб на Привържениците
--- 
Не приемаме тази позиция за адекватна и пропорционална реакция спрямо скандалното поведение на част от привържениците на спортния клуб, който представлявате. Описаното от журналистите поведение представлява тормоз по смисъла на антидискриминационното законодателство на България и Европейския съюз, а от там е и противоправно поведение.

Според Закона за защита от дискриминация тормозът е „всяко нежелано поведение […], изразено физически, словесно или по друг начин, което има за цел или резултат накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда“. Сред защитените признаци, изрично признати от законодателя са именно расата, етническата принадлежност, гражданството, произходът.

Поведението на част от привържениците на отбора, което е повод, както за вашето становище, така и за нашето настоящо писмо, унижава чернокожите хора в лицето на играчите Базил де Карвальо и Дъстли Мюлдер. Имплицитното им сравняване с маймуни, традиционна алегория на расистката идеология, внушава идеята за тяхната непълноценност, неравнопоставеност с „белите“ хора, а от там – унижава достойнството им като човешки същества и създава обидна и враждебна среда, в която те да не се чувстват като равноценни с останалите не-чернокожи хора.

В изявлението си изразявате надежди, „че конфликтът между де Карвальо и единици от публиката се дължи на напрежението породило се от неуспешния му опит за трансфер в Левски преди време“. Уверяваме ви, че подобно поведение не може да се дължи на подобен факт; подобен факт би могъл да е формален повод за проявата на подобно поведение, но не и причина. Песните с расистко съдържание не се научаватad hoc; те са част от изградена култура и убеждения. Изявление по един такъв нелеп и срамен скандал не бива да омаловажава истинския мотив за поведението на публиката, маскирайки го зад неутрални думи като „недоразумение“, „напрежение“, „разделение“.

Напротив, би трябвало ясно и категорично, назовавайки ги с истинските им имена, да подчертава и осъжда расизма, ксенофобията и десния екстремизъм като неприемливи явления и прояви от страна на поддръжниците на клуба и спорта като цяло. Ръководството на Левски, както и националният клуб на привържениците би следвало не просто да декларира, че те няма да бъдат толерирани, но и че ще бъде съдействано с всички възможни средства на компетентните държавни органи по адресирането на подобно противоправно поведение и сега, и при бъдещи подобни прояви. Защото вярваме, че ръководството на клуба съзнава огромната отговорност, която носи поради своето влияние върху една немалка част от обществото.

Бихме искали да бъде предоставена повече информация за причините и обстоятелствата около пререканията на Базил де Карвальо с един от стюардите точно в момента на расистките обиди спрямо футболиста. Да научим самоличността на стюардите, които влязоха в агресивен (вкл. физически) контакт с Базил де Карвальо. Както и да разберем на какъв принцип са избрани и как клубът ще гарантира, че тези лица повече няма да изпълняват тази отговорна задача, против чиято същност те де факто са действали. На видеоматериала ясно се вижда, че първият стюард, с когото футболистът влиза в словесно пререкание, е с жилетка с номер 039, а присъединилите се след това още двама стюарди са с номера 045 и 038, като последният посяга да удари Базил де Карвальо, но е спрян от застанал между тях полицай.

Футболното хулиганство и словото на омразата от страна на футболните агитки са факт от десетилетия. Това време трябва да е достатъчно, за да се мине от декларации към реални и конкретни безкомпромисни действия по спазване на законодателството и ефективна охрана на достойнството и физическата неприкосновеност на всички хора.
 
С настоящето писмо се обръщаме към вас с молба:
 - Ръководството на ПФК „Левски“ и органите на МВР да предоставят детайли относно сблъсъка на футболиста Базил де Карвальо с трима от стюардите след края на горепосочения футболен мач;
- Ръководството на ПФК „Левски“ да предостави информация за конкретните действия, които ще предприеме, за да гарантира, че (1) лицата, служили като стюарди с номера 039, 045 и 038 по време на горепосочения футболен мач, няма да бъдат допускани повече до изпълняването на такива отговорни задължения и (2) конкретните действия, които ръководството на клуба ще предприеме за недопускането на бъдещи инциденти от този род;
- В бъдеще официалните съобщения на ръководството на клуба по повод расистки, ксенофобски, ислямофобски, хомофобски и нео-нацистки изяви на футболните фенове – независимо на собствения или на чужд отбор – да разпознават ясно и точно тези поведения, назовавайки ги с гореизброените термини; и да оповестяват съдействието, което ръководството на клуба оказва на органите на реда и други държавни органи с отношение към дискриминацията относно съблюдаването на наказателноправните разпоредби срещу престъпленията против равенството на гражданите (чл. 162 и 163 от Наказателния кодекс) и другото относимо законодателство;
- Текстът на настоящето писмо да бъде публикуван от сп. „Само Левски“.
 
 
С уважение,
Български хелзинкски комитет
Европейска мрежа срещу расизма (ЕНАР) - България
Младежка ЛГБТ организация “Действие”
Фондация “Ресурсен център - Билитис”
Добромир Добрев – ЛГБТ активист

Радослав Стоянов – ЛГБТ активист 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки