Станимир Стоилов: Нормално е успехите ми да дразнят много хора

След три поредни победи Литекс вече е на крака. Кошмарното начало на пролетния дял в първенството вече е история. За ловчанлии предстои тежка серия мачове, която започва идния уикенд с гостуване на Черноморец в Бургас. Какви са реалните възможности на Литекс и какво ще преследва тимът до края на първенството наставникът на тима Станимир Стоилов даде интервю за официалния сайт на клуба.

Станимир Стоилов: Нормално е успехите ми да дразнят много хора

След три поредни победи Литекс вече е на крака. Кошмарното начало на пролетния дял в първенството вече е история. За ловчанлии предстои тежка серия мачове, която започва идния уикенд с гостуване на Черноморец в Бургас. Какви са реалните възможности на Литекс и какво ще преследва тимът до края на първенството наставникът на тима Станимир Стоилов даде интервю за официалния сайт на клуба.

 
 
- Г-н Стоилов, може ли да се каже, че Литекс вече излезе от мини кризата след    неуспешните мачове със Славия и Миньор?
 
- Да започнем с мача със Славия. Нашият отбор показа футбол, ентусиазъм и агресия, но не победихме. Загубата отразя амбициите ни. Прекърши волята ни. Това е необяснимо, защото с един мач нищо не свършва. Иначе нормално бе да спечелим домакинствата с Пирин и Ботев. Тези отбори са под нашата класа. Като гост продължаваме да играем неубедително.
 
- Каква е причината за това? Защо Литекс играе неубедително навън?
 
- Имам обяснение. Като гост играем някак без настроение. Липсва блясъкът в очите ни, който показваме в домакинските мачове. В момента работим именно върху това. Има и друго - без да звучи като оправдание – терените, където гостуваме, не са в най-доброто състояние. По тази причина на тимовете срещу нас е по-лесно да рушат играта. Но ние трябва да си гледаме нашите проблеми. И да се опитваме да ги решаваме.
 
- Титлата утопия ли е?
 
- Прекалено много се наблягаше на това, че Литекс едва ли не е фаворит №1 за титлата. В момента моето желание е тимът ми да заиграе футболът , който аз искам да виждам като треньор. Грамотен, с тактическа дисциплина. После ще мислим за нещо по-голямо. Иначе Литекс по нищо не отстъпва като игрови почерк на другите отбори. Но за съжаление все още ни бягат резултатите. Аз заради една победа или една загуба няма да си променя разбиранията и вижданията за футбола. Но е ясно и друго. Литекс тепърва ще трябва да се доказва и да печели важни мачове, за да покаже, че през последните шест, седем месеца наистина е напреднал. Ние, треньорите, както и футболистите, сме задължени да защитим амбициите си с победи срещу преките конкуренти в челото на класирането. А не в медиите или предварителните прогнози. Не показваме достатъчно спортна злоба и характер в преследването на амбициите си. Някак прекалено лесно под напрежение или негативен резултат разваляме игровия си облик.
 
- Споделяте ли мнението, че свръх очакванията са провалили Литекс?
 
- Не споделям това мнение. По-скоро малшансът в първия мач срещу Славия уби амбициите ни. И положителната емоция в играта. Все пак и контузиите на Уилфред Нифлор и Ивайло Петков също допринесоха за лакътушенето в играта на Литекс. Двамата са личности, които могат да внесат спокойствие и увереност. Нифлор и Ивайло са на “ти” с топката и футбола.
 
- Как виждате първенството като цяло?
 
- Първенството все още виси във въздуха. Не забелязвам отбор, който да има явно изразено игрово превъзходство над другите. Първите шест тима се борят за челните места. Толкова отбори са в битката и за оставане в “А” група. Само Черноморец е спокоен в “златната среда”. Този клуб ми прави добро впечатление като амбиция. И там няма резултати. Но Красимир Балъков споделя възгледа ми, че първо трябва да се оправи игровия стил и облик и тогава, през качеството на играта, да се търсят резултатите.
 
- Литекс гостува в събота на Черноморец. Какво очаквате от този мач?
 
- Да се представим добре. Ще се срещнат два отбора, които играят футбол. Нека спечели по-добрият.
 
- Много се говори за изкуствения терен в Бургас. Доста тимове се оплакаха от него?
 
- Още не съм стъпвал на този стадион, за да коментирам. В крайна сметка Черноморец направи нещо ново и ние трябва да го адмирираме.
 
- Обижда ли ви квалификацията “баща на правилния футбол”, която различни медии тиражират по ваш адрес?
 
- Да ви кажа често – имам разбирания за футбола, които са определено подчинени на качеството и атрактивността. В крайна сметка футболът е за хората и феновете. Доказано е, че с добър футбол се постигат отлични резултати. Моите отбори винаги са доминирали с разлика над съперника като поведение и стил. Тук въобще няма да споменавам спечелените трофеи. Отборите, които играят качествен футбол в Европа, доминират вечно. Това са Барселона, Реал, Ливърпул, Манчестър Юнайтед и др. Този стил носи радост на хората. Трибуните се пълнят все повече. А българинът е зажаднял за футболно зрелище. Иначе е нормално успехите ми да дразнят много хора. Но аз няма да променя разбиранията си за играта. Виждал съм този футбол какви успехи и каква радост носи. За разлика от тези, които, без да са постигнали нищо, постоянно се опитват да ме компрометират с безпочвени квалификации. Истината е, че когато един отбор започне да играе качествен футбол, в България може само да му ръкопляскат. Това ще остане на противниците му.
 
- Трудно ли се съчетават длъжностите треньор на Литекс и национален селекционер?
 
- Не е трудно. Съчетават се. Смятам, че когато обичаш футбола и искаш да работиш за него, а не да говориш само, можеш да свършиш достатъчно добра работа. Имаш време. И в Литекс, и в националния отбор има екип, който върши отлична работа.
 
- Припознават ви като “спасителят на националния отбор”. Какво ще кажете на тези фенове?
 
- Най-важното беше, че срещу Ирландия и Кипър отборът показа емоция и желание за добър футбол. Хубаво бе, че хората подкрепиха националния отбор. Феновете и отбора бяха едно цяло. Единственото нещо, което ще обещаем, че България ще продължи да играе със същото желание и същата стръв. Далеч съм от мисълта , че всичко е идеално и перфектно. Но пък отборът показа, че иска да играе и се бори до последно за България. Аз най-добре виждам грешките, но пък и добре осъзнавам, че можем да изглеждаме по-добре. Надявам се с връщането на пет, шест основни единици, България освен класен колектив да има и класен отбор.
Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки