Страхотен! №1 в Европа и трети в света!

Ветеранът Георги Петков е титуляр срещу Кипър

Страхотен! №1 в Европа и трети в света!

Ветеранът Георги Петков ще пази вратата на България в гостуването на Кипър от Лигата на нациите. Двубоят започва в 21:45 часа в Никозия и ще бъде предаван директно по БНТ. Novsport ще проследи всичко най-интересно от мача посредством чат ТУК!

Стражът на Славия се превръща в №1 в Европа сред най-възрастните на своя пост, пазили в официален мач на национални отбори. До момента тази класация оглавяваше североирландецът Елиша Скот, който записва своя рекорд през 30-те години на миналия век, когато е на 42 години и 200 дни.

Петков е точно на 42 години и 253 дни. Той става най-възрастният, играл за националния ни отбор. До момента рекордът се държеше от друг вратар – Христо Христов - Бараката. Легендарният страж на Пирин (Благоевград) пази на 37 години, 6 месеца и 2 дни. Това се случва на 28 май 1981-а в световна квалификация срещу Австрия (0:2), играна във Виена.

Първото място в световен мащаб за най-възрастен вратар в официален мач на национални отбори държи Есам Ел Хадари от Египет. Той пази на вратата на "фараоните" на 45 години и 161 дни. Рекордът беше подобрен наскоро - на Мондиала в Русия. Втори е колумбийската легенда Фарид Мондрагон от а Мондиал 2014, когато бе на 43 години и 3 дни. Петков влиза в Топ 3 на света по този показател.

С постижението си българинът изпреварва легендарните Дино Дзоф, Пат Дженингс, Джим Лейтън, Питър Шилтън, както Йежи Дудек и др.

Опитният вратар на Славия се завръща под рамката на националния отбор след близо 10 години. Петков изигра последния си двубой за България на 11 февруари 2009 година в приятелски мач с Швейцария като гост (1:1).

Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки