Везенков: На всеки му е мъчно, когато не играе (ВИДЕО)

Ролята ми е такава, трябва винаги да съм готов, призна баскетболистът

Везенков: На всеки му е мъчно, когато не играе (ВИДЕО)

Голям баскетбол се игра в петък вечер в Атина, а част от него бе и едно любимо българско момче - Александър Везенков. Пред погледа на повече от 12 000 зрители в Двореца на мира и дружбата в Пирея "Олимпиакос" с Везенков в редиците, най-после надделя над вечния си съперник "Панатинайкос" със 79:65 в мач от най-силния клубен турнир на Стария континент - Евролигата.

"Олимпиакос" - отборът, който има 12 титли и 9 купи на Гърция и 3 европейски корони във витрината си, избра Везенков през лятото на миналата година, а трансферът стана по личното настояване на новия треньор на тима - легендата Дейвид Блат.

"Имахме две загуби от Панатинайкос този сезон - една в Евролигата и една в гръцкото първенство. Щастието ни сега е огромно", с тези думи 206-сантиметровото крило застава пред микрофона на bTV минути след сирената на двубоя.

"Изиграхме много добър мач, започвайки от защитата. Много сме радостни, че спечелихме този двубой, защото с тази победа излизаме на четвърта позиция и гледаме напред", споделя най-добрият български баскетболист, който получи от Блат 10 минути игрово време, в които два пъти стреля - веднъж от тройката и веднъж от близко разстояние и завърши с 2 точки в актива.

23-годишният Везенков е рожба на друг славен гръцки клуб - "Арис" Солун и е свикнал да играе пред огнената публика в южната ни съседка от дете, а това атинско дерби между "Олимпиакос" и "Панатинайкос" бе трето в кариерата му.

"Тук (в Атина) е по-различно. Тук, както виждате, енергията на публиката ни помогна много. Ние обаче играхме много добре. Вкараха ни само 65 точки и то накрая на мача ни вкараха много. Мисля, че се правихме повече от добре", радва се нашето момче, което през август смени екипа на "Барселона" с фланелката на гранда от Пирея.

"И в двете зали (тази на ПАО и тази на "Олимпиакос" в Атина) е много приятно да се играе, но предпочитам да го правя пред нашите фенове. Те винаги са зад гърба ни и вярвам, че и занапред ще продължи да бъде така", казва още националът, чиито минути в Евролигата в последно време са оскъдни, но никога няма да чуете от него дума на оплакване или отчаяние.

"Чувствам се добре. Готов съм във всеки момент да вляза и да играя. Това е малко по-трудно, но се надявам да мога да го правя още по-добре за в бъдеще. Винаги на един играч му е мъчно, винаги един играч иска да играе, но мисля, че такава ми е ролята. Един играч има един шанс, друг има своите два, но трябва да съм винаги готов", коментира с широка усмивка своята ситуация в отбора Александър.

И тук идва големият въпрос:

"Този ли е причината да играеш по-малко?"

Става дума за една от най-големите звезди на гръцкия баскетбол - Костас Папаникулау (2 пъти шампион с "Олимпиакос" в Евролигата, бивш играч още на "Барселона", както и на "Хюстън" и "Денвър" в НБА), който през цялото време докато трае интервюто стои плътно до Везенков, макар че нищо не разбира от това, което той говори на български.

"Не, не. Този ми е съквартирант. Много добро момче и приятел. С всички момчета в отбора сме приятели, но с този тук имаме по-добра химия", признава през смях Везенков. Следва братска прегръдка с един от най-близките му хора в отбора - Папаникулау и двамата с бърза стъпка се отправят към съблекалнята, където нетърпелив за разбора след мача ги очаква големия Дейвид Блат.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки